királydinnye? írtása

Pap Edina Szaktanácsadó

Ha ősszel szeretne füvesíteni a területen, vagy akár veteményest kialakítani, akkor éppen most van itt az ideje, hogy totális gyomirtóval kezelje a területet. Az agresszív évelő gyomok miatt, amilyen a királydinnye is, több alkalommal kell permetezni. A Medallon Premium és a Roudup is glifozát hatóanyagú akár a Glialka, a Fozát, a Kapazin, a Total vagy számos más szer. Természetesen vízzel higítva kell kijuttatni (2 dl /10 l víz) adagba, ügyelve arra, hogy a permetlé ne sodródjon el. Kezelés előtt érdemes a területen öntözéssel kikeleszteni a gyomokat. A leszárat gyomokat el kell távolítani, kb. 2-3 hét múlva. Elképzelhető, hogy egy kezelés nem lesz elég. Ezt követően kezdődhet meg a talajelőkészítés.

#53979
Gabriella Timkó

Kedves Edina!

Olvasgattam a korábbi hozzászólásokat a témában. A helyzet nálam is hasonló az építkezés után szeretnék füvesíteni, a telek 1100 m2, a teljes terület tele van királydinnyével. Már most szeretnék tenni ellen valamit. Szeretném totálisan kiirtani. Egy korábbi kérdezőnek a Roundup Mega vagy Medallon-t ajánlotta. Nem tudom, hogy a piacon jelenleg kapható-e ezeknél hatékonyabb szer? Ha nem, akkor a fent említett szereket vegyíteni kell valamivel pl. víz, vagy hígítatlanul le lehet velük permetezni a területet? És egyáltalán mikor érdemes ezt megtenni. Előtte esetleg rotáljam fel a területet?

Válaszait előre is köszönöm.

#53875
Pap Edina Szaktanácsadó

A talaj folyamatos szervesanyag-pótlására telepítéshez https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/2689-dcm-bio-gyeptap-telepiteshez-gyepszonyeg-fekteteshez-5-4-3-10-kg.html, fenntartáshoz https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/2989-dcm-tavaszi-indito-es-fenntarto-gyeptragya-12-3-3-45-szerves-anyag-10-kg.html termékeket javaslom. A március kora a tavaszi vetéshez, várja meg a május elejét, addig még van idő további gyomirtásra, illetve a műtrágya kiszórására. A műtrágyázást ezzel a típussal kéthavonta ismételni kell. A szórást csapadék hiányában kövesse beöntözés. A dupla fűmag-dózis felesleges, a jó időzítés a fontos!

#47017
Kreisz Anita

Kedves Edina!
A napokban perzselővel leégettük a királydinnyét a területen. Vélhetőleg így a növények, lehullott tüskék java része elpusztult és nem kel ki (csak azok, amik már a földbe kerültek). Szárazságtűrő fűmagkeverékkel fogjuk márciusban beszórni a területet, dupla dózissal. Két kérdésem van: 1. javasolja, hogy még a vetés előtt gyomirtózzuk, van értelme a leégetett területen? 2. Illetve írta, hogy a talaj tápanyaggal való feltöltése segít kiszorítani a királydinnyét, mert az nem kedveli. Pontosan milyen műtrágyát javasol? És milyen módon, mikor kell a talajba szórni, a fűmagokkal egyidőben lehetséges? Köszönöm a választ előre is!

#46929
Pap Edina Szaktanácsadó

Rendkívül nehezen irtható gyom. Bofix Garden-nel vagy Dicophar-ral próbálkozzon foltszerűen, de a kézi gyomlálása sem hagyható el. Általában homokos, gyenge talajon jelentkezik. A talaj szerves anyaggal való feltöltése, illetve a gyep megerősítése megfelelő ápolással, nem túl alacsony nyírással, öntözéssel és műtrágyázással kiszorítja egy idő után.

#41700
Éva Bakosné

KIRÁLYDINNYE, VAGY ÁTOKTÖVIS IRTÁSA

#41209
Pap Edina Szaktanácsadó

Nem tudom, hogy hol tart a füvesítéssel. A töltés keverék jó lesz a gyümölcsösbe. A már beállt gyepen (6 hónapnál idősebb) a kétszikűek módszeres irtására a Gyomstop, a Bofix Garden való. A királydinnye egyértelműen a gyenge minőségű talaj jelzője, így, erősen javasolt a rendszeres tápanyag-utánpótlás. Ha nem tud rendszeresen öntözni, szárazságtűrő fűmagkeveréket válasszon. Ne nyírja túl alacsonyra a gyepet, főleg nyáron, száraz időszakban ne. Ha ezt betartja és a gyep kap tápanyagot is, akkor előbb utóbb (egy-két gyomirtással rásegítve) kiszorul a gyepből a kellemetlen gyom.

#31939
Róbert Lovász

Kedves Edina,

Építkezés elhúzódása miatt most jutottam a kerthez. A területet tavaly csak kaszáltam, a legfőbb gyom a királydinnye és az átöktüske. Száraz állapotban is a cipőm talpa tele van a királydinnye tüskéivel, a nadrágom szára az átoktüske megszáradt termésével.
Idén kerülne sor a terület füvesítésére. Az ön által említett készítmények közül, csak a Medallont találtam az áruházukban! A 2,4D hormon hol kapható, illetve nitrogénnél műtrágyára gondolt?
A leírtak alapján 10l vízhez milyen arányban tegyem a szereket?
A területen vannak tavaly ületetett 1m magasságú tuják, ezekre is káros a gyomirtó?

A gyomok száradása után azonnal berotálom a területet és füvesíteni szeretnék, viszont a királydinnye, átoktövis tavalyi termése a rotálással a talajba kerül, így félek, hogy nem oldom meg a problémát és csak vastalpú cipőben lehet a földön járkálni.

Továbbá érdeklődöm, hogy a töltés fűmagkeverékk vissza tudja-e szorítani ezen gyomokat és bírja-e a homokot. A terület cca 2000nm, amiből csak 500nm-re tervezek pázsitot, a kert hátsó részében gyümölcsfákat ültetek ide szánnám a töltésfűmagot... Vagy milyen költséghatékony alternatívát ajánl?

.

#31860
Pap Edina

Roundup Mega vagy Medallon + 2,4D hormon egy kis nitrogénnel kiegészítve. Perzselő hatású, a gyepet újra kell vetni.

#25510
L.Róbert

Kedves Edina!

Milyen gyomírtószert, módszert ajánl a királydinnye totális irtására. Gyeptelepítés előtt állok, viszont nem szeretném, ha ez a roppant kellemetlen gyom felütné a fejét. A talaj homokos, cca 1000nm

#25425
Pap Edina

A királydinnyét a gyepből a 2,4D-t tartalmazó herbicidek kiviszik, illetve a szakszerű gyepkezelés csökkentheti a gyomfertőzést. A gazos részt mihamarabb fel kell számolni (totális gyomirtás, feltörés, füvesítés – ez utóbbi már inkább tavasszal), mert onnan mindig befertőzőik a gyep. A gyomirtást szakaszonkét végezzék, és a kezelt területet 2-3 napra zárják el a gyekeke elől.

#16613
K andrea

A játszótéren van gyep és gazos rész is.

#16574
Pap Edina

Gyepből szeretnék kiirtani, vagy puszta területről?

#16418
K. Andrea

Tisztlet hölgyem/uram,

közjátszótéren szeretnénk a királydinnyét kiírtani. /bár a képtalálatok alapján az a királydinnye nem olyan, mint a miénk. Nekünk az a fajta van, aminek a tüskéje, bogáncsa remekül beleragad a ruhákba és a gyerekek bőrébe/
Elkezdtem tövestül kiszedni, de szedés közben sok zöld vagy már elszaradt tüske leszórodott a földre.

Kérdésem, hogyan lehetne kiírtani? Gondoltunk rotálásra, új földre majd fűmagra, de szóbakerült a gyomírtás is.
Persze nem tudjuk mivel és milyen sorrendben kellene végezni az írtást, és főleg mikor.

köszönettel K Andrea

#16358