Gyomtalanítás

Pap Edina Szaktanácsadó

Csakis a kultúrgyep megerősítésével tápanyaggal (most őszi-téli kondicionáló), nyáron nem túl alacsonyra nyírással, valamint mélyrétegű öntözéssel.
http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=14&page_id=103

#37626
Sipos Antal

Kedves Szaktanácsadó, Kedves Edina!

Az 5 éves füvesített kertünkben a képeken is látható vadfű (=tarackbúza) kezd elszaporodni.
Arra vagyok kíváncsi, hogyan tudom kiírtani, vagy meggátolni a szaporodásukat, ugyanis kezdik átvenni az uralmat.
Információit előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Sipos Antal

#37592
Pap Edina Szaktanácsadó

Mivel a Pandigan gyepben nem engedélyezett, a dózis behatárolására nincsenek kísérletek. Normál, gabonában javasolt dózisban (2 dl/10 l víz) próbálja ki. Az egynyári perjét ki kell szárítani a gyepből mélyrétegű öntözéssel, és a talajfelszín kiszárasztásával, a gyep táplálásával, hogy kiszorítsa azt. 5-15 mm bemosó csapadék szükséges.

#36836
Csaba Pető

Kedves Szaktanácsadó,

Gyepben egynyári perje kezd terjedni.
Pendigan szerrel próbálnék ellene menni.

Milyen dózisban tegyem, úgy hogy a füvet ne károsítsa?
Illetve szükséges utána bemosó öntözés, vagy pont ellenkezőleg nem érheti víz kijuttatás után néhány óráig?

Köszönettel.
Pető Csaba

#36811
Pap Edina Szaktanácsadó

Ez a kerekrepkény...nagyon nehéz irtani. Többszöri Bofix Garden-kezelést javaslok, illetve a gyepet erősíteni kell megfelelő (tartós) műtrágyával.

#36794
Tamás Farsang

Kedves Edina!

A füvesített kertemben elszaporodott a csatolt képen látható gyomnövény, amit nem ismerek. Tudna segíteni, mi ez és hogyan lehet kiírtani, illetve megelőzni legközelebb az elszaporodását?

Visszajelzését előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#36789
Pap Edina Szaktanácsadó

A japán keserűfüvet csak totális gyomirtóval lehet kiirtani.

Nyár közepén nem javaslom a gyeptelepítést, várja meg az augusztus végét. Addig is folyamatosan irtsa a kelő gyomokat.

Használhat az első nyírás után gyomirtós műtrágyát, de legfeljebb egy alkalommal, magas nitrogéntartalma hátráltatja a gyökeresedést. Ha túlzott gyomosodás jelentkezik, akkor a gyomstop használható. Kánikulában magas káliumtartalmú gyeptrágyát javaslok használni.

#36763
Gabriella Borza

Kedves Edina!
Azt szeretném megkérdezni, hogy kb. három hónapos gyepen szabad-e már használni a Substral gyomirtó műtrágyáját vagy esetleg vegyek gyomstopo-ot? mivel hetente nyírom a füvet, szép, lassan be is dúsul, de van azért közte gyom, parlagfű, meg több számomra azonosítatlan. Ezen kívül sajnos a szomszéd kertekből jön át hozzám a japán keserűfű, nálam úgy ahogy sikerült kiirtani, de még mindig dugja ki magát a földből, minden nap végig kell néznem a gyepet..:( állítólag a casoron volt jó rá, de azt már nem lehet kapni, tudna-e esetleg ajánlani helyette valami mást?
Ezen kívül egy kb. 30nm területet a ház előtt még nem füvesítettem be, felkapáltam, de mielőtt bevetném fűmaggal lehet jó lenne kigyomtalanítani, erre tudna vmit javasolni?
Köszönöm

#36677
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos én nem javasolhatok házikertbe gabonavegyszert, ráadásul I. kategóriásat gyepre! Különösen nagy veszélyt jelent az ilyen szerek lakókörnyezetben való használata.

#36390
Szilvia F.

Tisztelt Edina! Érdeklődni szeretnék, hogy a frissen vetett füvet lehet-e Dikamin 720WSC kétszikű gyomirtóval permetezni (ugyanis ez van itthon)? Amennyiben igen, akkor azt mikor kell kijuttatni és mennyi idő után mehetünk a fűre? Válaszát előre is köszönöm!

#36291
Pap Edina Szaktanácsadó

Fűmag vetés után lehet egyet hengerelni, könnyű hengerrel. Miután kikelt mindegyik faj, lehet még egyszer.

#36254
Szilvia F.

Köszönöm előző válaszát! További kérdésem az lenne, hogy a füvesítést követően, miután kezd kikelni a fűmag, szükséges-e hengerelni és azt mikor célszerű? A fűmagunk 3 fajtából áll, ezért különböző időkben csírázik ki. Meg kell várni, hogy mindhárom kikeljen, és utána hengereljük le, vagy erre nincs szükség, mivel a füvesítés előtt ez megtörtént? Válaszát előre is köszönöm!

#36216
Pap Edina Szaktanácsadó

Semmiképpen ne Gliaklázzanak! Sajnos az elfekvő gyommagvakból mindig kelni fog valamennyi. A gyep az indító műtrágyától erőre kap, és kinő a gyom alól. A porcsin pedig az öntözéstől visszaszorul majd. Az első nyírás után lehet majd a kétszikű gyomok ellen a Bofix Gardent bevetni, vagy gyomirtós gyepműtrágyát használni.

#36213
Szilvia F.

A gaz ami a füvesített területet ellepte a madársóska, interneten megtaláltam. Szeretném továbbá kérdezni, hogy amíg nem csírázik ki a fűmag, addig ezt a gazt 1-2 cm-es állapotában lehet Glialkával vegyszerezni, nem ártana a földön várakozó fűmagnak?

#36154
Szilvia F.

Tisztelt Szakértő! Két éve felásattuk a kertet, azóta folyamatos a totális gyomirtózás, tereprendezés. Idén is vegyszereztük a gazt, felrotáltuk, műtrágyáztuk, hengereltük, majd a gyommentes, előkészített talajba 4 napja elvetettük a fűmagot, naponta kétszer öntözzük. Tegnap vettem észre, hogy apró, pici gazok jönnek elő az egész területen, olyan sűrűn, mintha azt vetettük volna el. A fűmag szépen látszik, nem indult még el a csírázása, azonban az apró levelű, zöld, majd bordó színű gaz nagyon terjed és nő. Érdeklődnék, hogy ilyenkor lehet-e vegyszerezni a gazt, illetve ilyen mértékben elszaporodott gazt hogyan tudunk kiírtani 700 m2-es területen? Attól félek, hogy a gaz elnyomja a fűmagot és nem tud kikelni. Válaszát előre is köszönöm!

#36151