Gyomnövény a fűben

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Kormos Gergely

  T.Edina! Köszönöm a választ,de mivel későn kaptam,döntenem kellett és a rávetést alkalmaztam bízva a szerencsében.Jövőre megtudom hogy jól e döntöttem.

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Kormos Gergely. Még most végezze el a totális gyomirtást (Glialka, Figaro, Medallon, Round-up), takarítsa le a gyomokat (2-3 hét), és még az idén ősszel vessen (akár novemberbe, tél alá). A tavasz a hideg talaj, a szelek és az aszály miatt nem kedvez a gyeptelepítésnek.

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Amrich Tamás. Madárkeserűfű (Polygomun aviculare). Tipikusan aszályjelző gyom, nem megfelelő az öntözés és a tápanyag-utánpótlás.Bármilyen kétszikű irtó készítménnyel (Bofix Garden Gyom Stop) irtható, emelt adagban. Utána gyephasogatás (elpusztult gyomok leszedése), felülvetés, illetve őszi-téli felkészítő tartós gyepműtrágya kijuttatása javasolt.

 4. Kormos Gergely

  T.Edina! Nyár elején füvesítettem az udvart kb 350 nm. Előtte volt talajrendezés,szántás,boronálás. Rendben ment minden.Augusztus végén nagy foltokban megjelent a tarack. Mivel ez egyszikű,úgy döntöttem az egész udvart totális gyomirtózom.Mivel olvastam hogy a háztartási ecet jó erre a célra,kipróbáltam.Leszárított mindent,úgy gondoltam sikeres volt. Most újra kinőtt a fű,itt ott látok néhány kétszikű gyomot. A kérdésem az,mennyi az esély hogy a tarack kipusztult? Illetve most csináljak még totál gyomirtást rendes gyomirtóval,és csak kora tavasszal füvesítsek újra,vagy még most szórjak el magot ahol nem nőtt ki a fű,és bízzak a szerencsében. Tanácsát előre is köszönöm! Gergely.

 5. Amrich Tamás

  Kedves Edina!

  A csatolt képen látható, általam nem ismert gyom ütött fel a fejét a füvesített udvarunkban. Ahol megjelent ott több négyzetméteren elterült és teljesen kipusztítja a füvet.

  Az lenne kérdésem, hogy mivel lehetne kiírtani és mi lenne a kiírtásának a metódusa.

  Köszönöm!
  Tamás

  thumb
 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  Képet kérünk! Milyen gyomfüvek? A gyomfüvek ellen a gyep megerősítése, a szakszerű nyírás a megoldás:http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=14&page_id=103

 7. Illés János

  Kedves Edina,
  a tanácsát szeretném kérni:
  4 éve telepített szép pázsitomban évről évre, július végén visszatérnek az egyszikű gyomnövények.
  Korábban minding gyomlálgtattam, de egyre nagyobb számba térnek vissza.
  Mit tudok tenni?
  A célzott totális gyomírtás jó lehet-e, kis foltokra?
  Ha igen, mikror javasolt az, és milyen szerrel? Illetve mennyi időt kell várni az újrafüvesítéssel?
  Köszönöm előre is,
  Illés János

 8. Illés János

  Kedves Edina,
  a tanácsát szeretném kérni:
  4 éve telepített szép pázsitomban évről évre, július végén visszatérnek az egyszikű gyomnövények.
  Korábban minding gyomlálgtattam, de egyre nagyobb számba térnek vissza.
  Mit tudok tenni?
  A célzott totális gyomírtás jó lehet-e, kis foltokra?
  Ha igen, mikror javasolt az, és milyen szerrel? Illetve mennyi időt kell várni az újrafüvesítéssel?
  Köszönöm előre is,
  Illés János

 9. Pap Edina Szaktanácsadó

  Akkor célszerű és gazdaságos újrafüvesíteni, ha a tarack a terület 60 százalékán már felütött a fejét. Most nyáron az a fontos, hogy a fű ne szenvedjen. A performance keverék jó, de a starter műtrágya már elveszítette a hatását, agy érdemes más fönntartó műtrágyát alkalmazni. Válassza az 5-6 hónapos Everris All Round-ot, ami őszig kitart, majd ősszel a jobb átteleléshez és a gyors tavaszi induláshoz az Everris Pre-Wintert. Nyáron fontos, hogy ne skalpolja meg nagyon a gyepet, ne nyírjon túl alacsonyra. 4-5 cm magasság jó, még a 6 cm-n is lehet focizni. Az öntözésnél inkább ritkán, de alaposan öntözzön. nagy kánikulában is elég hetente 2X, de akkor egyszerre 15-20 mm-t. Ha van türelme, ősszel, szeptemberben a Glialkát csak magára a tarackra fújja (kézi pumpás szóróflakonnal). A kipusztult növényt takarítsa le, és ha hosszú az ősz, és megfelelően jól karban van a gyep, akár a tél beálltáig is benövi a foltot a gyep.

 10. Győri Ákos

  Tisztelt Papp Edina!

  Nagyon szeretném ezt a harcot megnyerni a tarackal szemben mert elég sok pénzemben és energiámban van a füvesítés ezért kérdezném még, hogy a tarack esetleg nem fagy el télen? Ha a Glialka mellett döntök mikor érdemes elkezdeni a gyomirtást, illetve mennyi idővel a gyomirtózás után lehet vetni? A vetést ebben az esetben, hogyan végezzem? Csak szétszórjam a fűmagot vagy újra fel kell ásni az egész területet és beleforgatni a földbe a fűmagot?
  További kérdésem az lenne, hogy őszig mit javasol? Ha nem húzgálom ki a tarackot lehetséges, hogy annyira elterjed az egész kertemben , hogy elnyomja a füvet, vagy ahol szép egészséges erős fű van ott nem tud megerősödni? Ahol kihúzom a tarackot, most ebben az időjárásban érdemes fűmagot elvetni vagy felesleges?

  Segítségét előre is köszönöm.

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  A taracktól csak kézi gyomlálással tud megszabadulni, illetve a gócokat totális gyomirtó szerrel (pl. Glialka) irthatja ki majd ősszel (akkor hatásosabb), de a kipusztult és letakarított foltokat felül kell vetni. A gyomirtós műtrágya a kétszikű gyomokat írtja, az első nyírás után az előírthoz képest már fél adagban használható.

 12. Győri Ákos

  Tisztelt Pap Edina!

  A tavasszal frissen vetett fűben nyár elején tarack ütötte fel a fejét. Eleinte kevesebb majd elkezdett terjedni, és egyre több helyen van már a kertben. A fű elég erős és nagyon szép. Az lenne a kérdésem, hogy a tarackot érdemes e kiszedni belőle vagy majd kiszorítja a fű, valamint, a manuális módszeren kívül van e bármi megoldás a tarack legyűrésére? A probléma, hogy azt vettem észre, hogy egyre szétszórtabban jelenik meg a tarack azonban vannak jól behatárolható góc pontok ahol több van. A kiszedett tarack helyén csak föld marad ami nem túl esztétikus. Ezeken a helyeken ebben az időben érdemes bevetni fűmaggal vagy hagyjam egyelőre és majd szeptemberben vessek. Továbbá azt kérdezném még, hogy vannak a fűben elvétve egyéb gyomok is amik szerencsére nem tudnak megerősödni, azonban ha lehet kiirtanám őket. A gyomirtós műtrágya erre megfelelő megoldás? Azt mennyi idő után lehet alkalmazni frissen vetett fűben?

  Vetett fű Scott Performance, illetve Scott Starter műtrágyát használtam a vetéskor.

  Segítségét előre is köszönöm.

 13. Pap Edina Szaktanácsadó

  Ha beáll a gyep, tehát teljesen fed, akkor lehet teljes dózist alkalmazni.

 14. Pintér Attila

  Kedves Edina! Köszönöm a választ. Ami a nyírást illeti, már a 4.-en is túl vagyok. Ebben az esetben is csökkentett dózisban szabad csak használni a gyomirtót?
  Az is érdekelne, hogy milyen tapasztalatai vannak a gyomirtós gyeptrágyákkal?


 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Sajnos 2-3 hónapos gyepben egyelőre csak a kézi gyomlálás jöhet szóba. Az első nyírás után az előírthoz képest fél adagban használhat gyomirtót. A Bofix Garden elvileg viszi az évelő kétszikű gyomokat is. Érdemes ősszel is megismételni a kezelést vele.

 16. Pintér Attila

  Kedves Edina!
  Abban kérem a tanácsát, hogy milyen módszerrel lehet a leghatásosabban kiirtani a gyepből az apró szulákot? Május végi vetésről van szó, magasabb tarlót hagyok rajta, ami a többi gyomot elég jól kordában tartja. De a szulákot sajnos nem.

 17. Pap Edina Szaktanácsadó

  Lehet, de célszerű öntözés után a kora délelőtti órákban kiszórni, amikor a talaj még nedves, de a lombozat már fölszáradt.

 18. Timár Ferencné

  Timár Edit

  A GYOM_STOP-ot ilyen időjárás közepette mint amilyen ma van, lehet e használni?

 19. Pap Edina Szaktanácsadó

  A apró szulákot, ha nehezen is, de irtja a Bofix Garden. A talpas muhar csak kézzel, vagy perzselő hatású gyomirtóval irtható. A gyepet kell megerősíteni nem túl alacsony nyírással, tápanyagpótlással.

 20. Gazdagné Katalin

  milyen gyomírtóval lehet kiírtani audvaron lévő füvesitett területről a csúszó fulánkot és a talpas muhart
  üdv
  Gazdag Gyuáné