Gyep probléma azonosítás

Dániel Egri

Tisztelt szakértő!
Segítségét szeretném kérni a képen látható folttal kapcsolatban. A gyep egyik sarkában jelentkezett, kb. úgy néz ki, mintha gyomirtóval lett volna lefújva, teljesen elszáradt a fű ezen a részen. Ez hópenész lenne? Öntözőrendszerrel öntözöm, 3-4 naponta. Különböző gombabetegségek jelentkeztek többször is, ezért rendszeresen (3-4 havonta) kezelem Dithane-nel, illetve esetenként dithane-bumper-amistar keverékkel. Ha hópenész, azt mivel tudom kezelni? Köszönettel

#48579
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves A. Kiss és Szikora Attila! A topicban több helyütt leírtam a helyes gyepöntözés módját. A túl gyakori öntözés, párásság a gombabetegségek melegágya. Hagyni kell kiszáradni a gyepfelszínt, a gyökereket kell öntözni mélyrétegűen, így nem az öntözés ideje számít, hanem a mennyisége. Kánikulában is elég heti 2X öntözni, de akkor egyszerre 20-25 mm-t kijuttatni (esőmérővel lehet ellenőrizni). Most már ki lehet juttatni a stress control vagy az őszi téli felkészítő műtrágyát. Nitrogénes tápanyagot már semmiképpen sem adjon.
Nyáron érdemes a füvet kissé magasabban hagyni, hogy árnyékolják egymást a fűszálak és mikroklíma alakulhasson ki. A skalpolás a gyomfüvek előretörésének kedvez.

#48545
Szikora Attila

Kedves Edina,

A mellékelt képen lévő gyepen jelentkező sárgás foltok azonosításában szeretném segítségét kérni.

A (szárazságtűrő) gyep májusi vetésű, ami nagyon szépen fejlődött. A meleg beálltával egyre több gombás folt jelent meg,melyek egy az egyben ki is égtek, sőt még reggelente tucat számra lehet összeszedegetni a kalapos gombákat. Kb 2 hete jelent meg a füvön a képen is látható, elég nagy kiterjedésű folt, ami azóta is stagnál. Vártam vele, hátha magától elmúlik, de 2 hét leforgása alatt egyelőre nincs változás. A talaj szerkezete felső 15cm homokos-földes, alatta fekete földes, kissé agyagos.
A fű reggelente van locsolva kb 30 percen keresztül. (Csapadékosabb időben nincs külön öntözés). A képen látható foltos helyeken a füvet tépkedtem, az elhalt gyepen kívül más szálakat nem nagyon sikerült kitépkedni a helyéről, így feltételezem nem kártevő a ludas, már csak azért sem, mivel a folt egyik napról a másikra jelent meg ekkora kiterjedésben.
Lassan lebomló szerves trágyát használok (utoljára júniusban volt szórva).

Heti kétszer szoktam nyírni a füvet. Általában nem engedem nagyra nőni és a vágási magasság kb 4 cm.

Amire tippelek, hogy esetleg sok a csapadék neki, vagy valamilyen gomba támadhatta meg. A gomba ellen kb 1 hónappal ezelőtt próbáltam védekezni rézoxikloriddal, talán? segített akkor.

Gondoltam,hogy esetleg érdemes lehet most is valami szerves keveréket ráengedni, de nem szeretnék rontani a helyzeten, így némi tanáccsal ha tudna szolgálni,azt megköszönném!

Üdvözlettel
Attila

#48528
Kiss A

Azt elfelejtettem írni, hogy minden nap reggel és este locsoltuk, így valószínűleg túl sok volt a nedvesség (ettől lehet, hogy gombás?). Most már csak heti 3-4x locsoljuk.
Csatolok még egy képet.

#48519
Kiss A

Kedves Pap Edina,
Márciusban tették le a gyepet és akkor kapott tápanyagot. Azóta sajnos nem tápláltuk semmivel (tudom most már, hogy ez gond) és néhány helyen elkezdett sárgulni foltokban a fű. Még nem olyan vészes a helyzet, de abban kérném a tanácsát, hogy vajon ez gomba-e? Ha igen mit ajánl rá? Most vettem Everris Stress Controllt, azzal szeretném beszórni augusztisban, majd októberben téli felkészítővel. Ha gombaölő is kell, akkor melyiket ajánlja? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

#48518
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Szilvia . A műfüvön max. macskahányás penészedhetett ki.

#47892
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Zoltán! Tankönyvbe illő képeket küldtek a pítiumról. Általában túl sűrű, rossz vízelvezetésű talajon fejlődő, állandóan párában lévő gyepben jelenik meg kánikula idején!
A megoldás - mint minden más gombabetegség ellen - az okos öntözés, a gyepszellőztetés és a túlzott nitrogénhasználat mellőzése. Javaslom az alábbi bejegyzést: https://www.gazdabolt.hu/szaktanacsadas/9-gyep-es-gyepapolas/7249-gombaolo-szer-fure

#47868
Szilvia Hegyhati

Még egy kép az előző kérdéshez. Itt a sötötebb színű foltokat már megpiszkáltam.

#47853
Szilvia Hegyhati

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni ezen foltok beazonosítására. Tavasszal tettünk le műfüvet a kertbe, erre pár napja külömböző helyeken a képen látható foltok jelentek meg. Hozzáteszem, járnak erre macskák is, először rájuk gynakodtam, de túl egyformák a foltok... Köszönöm!

#47852
Zoltán Jámbor

Tisztelt Cím!
Kérném segítségét a gyepbetegség beazonosításában valamint a teendőkkel kapcsolatban! A gyep kb 2 hónapos! Sajnos nem tudom mi lehet a probléma :(
Előre is köszönöm

#47850
Pap Edina Szaktanácsadó

Helyre fog állni a helyzet, a bolygatott talajon nagyon gyengén fejlődik a gyep. lehet, hogy a termőréteg nem megfelelően vastag. A trágyázott földdel vigyázni kell, mert perzselheti a gyökereket. Át képe alaposan gereblyézni, a száraz részeket eltávolítani. Kapjon tartós hatású fenntartó műtrágyát, és öntözze (inkább kevesebbszer nagy adagban), valamint ne túl mélyen (5-6 cm) nyírja.

#47723
Györgyné Iványi

Kedves Edina!
4 éves pázsitunk állandó küzdelmet jelent. A pajor rágta, a szarkák a pajor reményében feltépik. Ez most a Nemastar segítségével megoldódni látszik. A szarkák nem jönnek, cserebogár rajzás sem volt.
Tavaly augusztusban öntözőrendszert csináltattunk és a vezetékek árkai felett nem sikerült az újrafüvesítés. Többször vetettem nagyon nehezen kelt ki, és egy idő után kemény szárak nőttek ki, amik elszáradnak. A fű nem szálasan, hanem csomósan nő. Ugyanazt a Kite pázsit magot vettem, amit mindig (60%angol perje, 40% vörös csenkesz). Trágyával kevert földet töltöttünk, tápot is kapott, vasat is, mert sárgább volt a réginél. Mit tehetnék még?

#47711
Kovács Gabriella

Nagyon szépen köszönjük a segítséget!

#47318
Pap Edina Szaktanácsadó

Nem kell napi 2x locsolni, mert az gombásodáshoz vezet, főleg, ha az altalaj, amire a gyepszőnyeget fektették, nem megfelelően laza, hogy átengedje a nedvességet. Legyenek türelemmel, a gyepfelszíne legyen mindig száraz, mélyrétegűen öntözzenek (ritkán nagy vízadaggal). kapjon a gyep gyeptrágyát: https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/4846-scotts-everris-maintenance-rovid-hatastartamu-gyepfenntarto-20-5-8-2-3-honap-5-kg.html

#47302
Kovács Gabriella

Tisztelt Edina!
3 hete telepítettük a gyepszőnyeget. Napi 2-szer locsoltuk. Szépen legyökerezett, de most észleltünk hirtelen kialakuló üres foltokat. Sajnos nem tudjuk mitől lehet, mit csinálunk/csináltunk rosszul.
Előre is köszönjük segítségét!

#47285
Pap Edina Szaktanácsadó

A lyukak mekkora méretűek. Lótücsökre gyanakszom. Ellene Arvalin (1-2 szem a lyukakba szórva) javasolt. Föl kéne tárni a foltot, és megnézni "ki" lakik alatta.

#47205
Vincze Tamás

Tisztelt Edina! A képen látható kis lyukak vannak a füvesített kertben, és ilyen foltokban hiányzik a fű elég nagy területen lehet az a kis lakó az okozója hogy a fű ott nem nő ki. Üdvözlettel :Tamás

#47189
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Hajnalka. A gyepszőnyeg 3-4 cm-s talajrétegében valójában alig van talaj, gyökerekkel átszőtt réteg (a gyepszőnyeget homokon termesztik). Gyepszőnyegezésnél is fontos a 20-30 cm mély laza altalaj elkészítése. A gyepszellőztetés éppen ezért nagyon fontos, ha kötött a talaj, tavasszal és ősszel is. Ősszel homok felülszórását is javaslom. Műtrágyázásra javaslom inkább a burkolt gyepműtrágyákat. Az öntözésre oda kell figyelni, nem szabad teljesen automatára állítani.
Az említett kártétel a lószúnyog lárvától származik, ami szintén kedveli a nyirkos feltalajt. Az ott leírtakat kövesse Ön is.

#40934
Hajnalka Kujbusné Tisza

Köszönöm a gyors válaszát! Ez a terület egyáltalán nem árnyékos, de a túlöntözés nagyon valószínű, mert gyakran még szakadó esőben is bekapcsolt az öntöző (nincs eső érzékelő felszerelve, mi pedig gyakran elfelejtettük leállítani). :(

Az altalaj ugyan kötött, de erre ugye ráterítették a puha gyepszőnyeget a saját laza földjével együtt. Ezt is kell szellőztetni? Már most, néhány hónappal később is?

Az öntözést tegnap leállítottam, gondoltam így marad néhány napig. Ma kiszórtam kb 2kg Kálium-Klorid-os (60%-os) műtrágyát a kb. 40nm-es területre, illetve lepermeteztem az egész területet Bordoilével, kb. 1.5 dl / háromnegyed háti permetező. Remélem ez segít.

Mire számíthatok ezek után?

A lyukról már nem tudok fotót küldeni, de szerintem teljesen hasonló volt ehhez: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=account/customer_support/posts&topic_id=40692

#40921
Pap Edina Szaktanácsadó

Mindkét jelenség oka a párás, enyhe idő, esetleg árnyék, túlöntözés. A foltbetegség a hópenész, a nyálkás folt pedig alga miatt alakult ki. Ha tömött, kötött atalaj,levegőztetni kell, hogy jobban elvezesse a felesleges vizet. Az öntözést vissza kell fogni. Árnyékban mindkét betegség gyakori, ha ez áll fönn, akkor árnyéki fűmagkeveréket kell vetni. A nyesedéket ne hagyja a gyepen. Ha szükséges, nyírjale e területet, majd szórjon ki magas káliumos (Pre Winter, vagy Stress Control) műtrágyát, ezt követően a foltokat öntözze be Bordóilével vagy más réztartalmú szerrel. A fűnyíró késeket hipóval fertőtlenítse le.

A lyukakról is kérem, küldjön képet.

#40870