Gyep betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Nehéz megítélni a kép alapján. A nyár eleji vetések nem túl sikeresek, különösen idén, amikor nagy volt a hőség és a szárazság. Elképzelhető, hogy csak a felszínt öntözte, amivel többet ártott, mint használt. Most ősszel fűnyírás után végezze el a gyephasogatást, szórja ki a magas káliumos gyepműtrágyát (PreWinter), és vesse felül a gyepet azonos típusú fűmaggal.

 2. Kemenár Attila

  Még egy fotó közelebbről is!

  thumb
 3. Kemenár Attila

  Tisztelt Címzett!  Nyár elején vetettem el a füvet,ami sikeresen ki is kelt!Zöld volt,dús volt,de egy idő után elkezdett kisárgulni,kikopni!Gyakorlatilag a starter műtrágya óta nem kapott más tápanyagot és autómata öntözőnk van!Csatoltam pár fotót,amin látható a fű kipusztulása!Mi lehet a probléma és mit tehetnék?Nagyon köszönöm a válaszukat!!!

  thumb
 4. Kozák Péter

  Ami még elfelejtettem, hogy a dollárfolt okozója ellen (Sclerotinia gomba) Trifender WP vegyszert permeteztem a fűre!

 5. Kozák Péter

  Kedves Edina!

  Köszönöm a segítséget! Megnéztem a dollárfolt okozta probléma gyökerét a megadott oldalon. Gyepszellőztettem ( bár tudom h nem ez az az időszak amikor ezt meg kell tenni), magas Nitrogén tartalmú tápanyagot juttattam a fűnek és a sárga foltok úgy néz ki elmaradoznak. Az alap probléma megoldódott, nincs 5-10 sárga folt a kertben!!

  Köszönettel:

  Kozák Péter

 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  Macska-, kutyavizelet mellett lehet dollárfolt-betegség, de az ritkán szokott egyetlen foltban jelentkezni:
  https://icl-sf.com/hu/explore/golf-s-sportp-ly-k-kert-p-t-s/iturf-rendszerszint-megold-s/doll-rfolt-eset-n/

 7. Kozák Péter

  Még egy fénykép. Annyit az előzőekben leírtakhoz, hogy az eltávolítás során 2-4 cm mélyen is érezni az Ammónia szagot!

  thumb
 8. Kozák Péter

  Kedves Edina!

  Segítségét kérném az alábbi probléma miatt! Ebben az évben több esetben is előfordult, hogy a gyep különböző pontján 5-10 cm sugarú kör alakban 1-2 nap alatt elpusztult a fű! Annak eltávolítása során erős Ammónia szagot lehetett érezni! Fényképet mellékelek!

  Kérdésem lenne, hogy mi okozza ezt a problémát?

  Köszönettel:

  Kozák Péter

  thumb
 9. Pap Edina Szaktanácsadó

  A muhar is visszaszorul, ha a gyep elég tápanyagot kap. Egyelőre kézi gyomlálás jövet szóba, vagy foltszerű glialkázás. A gyepszellőztetés tavasszal és ősszel javasolt.

 10. Földi Balázs

  Köszönöm szépen a segítséget. Muhar ellen is kaphatnék tanácsot? Gyepszellőztetésre gondoltam, majd a stresszkontrolos műtrágya szórása?

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  A Yara Mila tápoldatozó műtrágya nem gyepműtrágya. A napi öntözés káros..2-3 naponta elegendő, de egy-egy alkalommal (hőmérséklettől függően) 20-30 mm-t ki kell adni. Helyezzen ki csapadékmérőt a gyepre, és nem az idő legyen a mérvadó. A Talajfelszínt mindig ki kell kicsit szárítani. A fű gyökerét kell öntözni, ami 20-30 cm-en van. Nyáron ne adjon nitrogénes műtrágyát, helyette káliumos stresszkontrol tartós műtrágyát.

 12. Földi Balázs

  Üdvözlöm!

  Segitségét szeretném kérni gyepem megmentésében. Két fő problémám van. Az egyik a muhar kezdi átvenni a hatalmát , után a fű vége sárga szinű ill. tele van sárga elhalt fűszálakkal. Amit tudni kell az eddigi karbantartásról: Március végén gyepszellőztetés, április és június elején Yara mila complex műtrágyával beszórva ( nitrogén tartalma 18% ) . Öntözés rotoros szórófejekkel történik a hajnali órákban ,fejtől-fejig szórnak , 1 és 1 1/2 óráig locsolnak. 4-5 naponta nyírom. Míg enyhébb idő volt nem voltat ilyen gondok. Válaszat előre is Köszönöm!

  thumb
 13. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Tímea. Már nem kell naponta locsolni, az a lehető legrosszabb. Milyen műtrágyát kapott? Az alább írt tanácsokat kövesse.

 14. Kréki Tímea

  Csatolok egy közelebbi képet is.

  thumb
 15. Kréki Tímea

  Kedves Edina!

  A mi problémánk is a hópenész lenne?
  Áprilisban lett vetve a fű, egy olyan területen ahol az elmúlt évben lebontottak egy házat, majd építkeztek rajta, de vetés előtt fel lett kapálva.
  Két fajta fűmagot szórtunk szét, sportot és árnyéktűrőt. Adódhat ebből a különbség? Kapott műtrágyát is. Valamiért néhol a szegélyek mellett is tönkrement a fű, viszont ahol szép zöld, ott nagyon gyorsan nő.
  Egyenlőre még naponta locsoljuk. Lehet hogy sok neki?
  A frissen kikelt fűre egy pici gyerek miatt sokat ráléptünk. Ez lehetett baj?

  Köszönettel,
  Timi

  thumb
 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Adrienn. Ön a sokadik, aki ezeket a tüneteket tapasztalja az idén tavaly vetett gyepen. Hópenész a gond, amit az áprilisi "tél" hozott elő! A gyakori öntözés a gombák melegágya, amire rásegített az áprilisi tél is. A legnagyobb hőségben is elég heti 2x öntözni, de egy alkalommal 30-40 mm is kiadható. Az alábbi tanácsok megszívlelendők:
  Ne adjunk túl sok nitrogént a kórokozó számára kedvező a környezeti viszonyok között. Ősszel magas K-tartalmú és alacsony N-tartalmú műtrágyát használjunk.
  A visszafogott N-adagolás (elsősorban szabályozott tápanyag-leadású műtrágya formájában) segít megelőzni a buja fejlődést, a laza levélszövet kialakulását.
  Törekedjünk a filcesedés megakadályozására.
  Csökkentsük a felszíni nedvességet. Öntözzünk hajnalban. Tegyük lehetővé a jobb légmozgást a gyepfelszínen.
  Levegőztessük a talajt.
  Műtrágyának most inkább egy káliumosabb stresszoldó típust javaslok: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06189-Scotts-Everris-Stres-Control-Stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg

 17. Virágh Adrienn

  Kedves Uram/Hölgyem!

  Tavaly tavasszal telepítettük a gyepünket sport fűmaggal az előírtaknak megfelelően. A telet szépen átvészelte, idén tavasszal gyönyörű zöld és sűrű gyeppé vált. Kb. 1-1,5 hónapja megjelentek rajta sárgás foltok. Fűnyírás előtt szép zöld, de utána látni lehet, hogy a töve sok helyen sárgás. Idén kétszer kapott tápsót, egyszer szellőztettük, öntözzük. A héten volt három napig eső is, így jelenleg biztos nem "szomjas". Gombára gyanakszom. Kérem, a képek alapján adjanak tanácsot, mit tegyünk! A sűrűségével sem vagyok elégedett, sok helyen látszik a föld.

  Előre is köszönöm a segítséget!

  Üdvözlettel,

  Adrienn

  thumb