Gyep betegség

Pap Edina Szaktanácsadó

Nyári hópenész, amivel kapcsolatban a topicban többször adtam tanácsot. Kérem, böngéssze át. Illetve figyelmébe ajánlom e heti növényvédelmi teendők cikkünket is: https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/276-41-noevenyvedelmi-teendok-2018-augusztus-11-17.html

#46055
Tamás Dékány

A 46048 as hozzászóláshoz.

#46049
Tamás Dékány

Kedves Edina!
A napokban jelent meg a következő probléma a fűvel.
Ebben kérném segítségét!

#46048
Pap Edina Szaktanácsadó

Okozhatja a levegőtlen talaj. Célszerű gyephasogató gereblyével átgereblyézni, a fűmaradványokat letakarítani, és ősszel felülvetni a foltokat. A Finesse pázsitgyep, nagyon igényes.

#46022
Mónika Karaszné Kajos

Sajnos nem tudtam egy hozzászóláshoz több képet csatolni ezért teszem fel egyenként.

#46011
Mónika Karaszné Kajos

Ezt a képet az előző hozzászóláshoz küldöm még. Előre is köszönöm válaszát.

#46010
Mónika Karaszné Kajos

Idén tavasszal gyepesítettem Landscaper Finesse fűmaggal, Vetéskor és kb. 4 hete műtrágyáztam Neu Grass műtrágyával. Kelést követően igen gyomos volt, egy részét kézzel főleg muhart eltávolítottam. rengeteg folyondár és útifú volt még benne ezt kb. 3 hete fújtam le gyom-stop gyomirtóval. A megmaradt gyom szépen elszáradt, De kb 1 hete megjelent a fűvön sárga foltosodás. A fű viszonylag sűrű viszont az alja jelenleg tele van elslzáradt vékony szálakkal és helyenként foltokban szárad el a fű. Locsolni hetente 1-2szer szoktam hajnalban és hagyom kiszáradni a földet. A sárgulás aggasztő!! Mit tegyek?

#46009
Pap Edina Szaktanácsadó

Nyári hópenészre (fuzárium) gondolok, ami a túl gyakori öntözés, a levegőtlen talaj, a rajta hagyott nyesedék és a rossz tápanyag-utánpótlás következménye. A kórokozó a meszesebb talajt/öntözővizet kedveli. Nagy melegben is elég heti 2-3-szor öntözni, de egy alkalommal 15-20 mm vizet kiadni. Fontos, hogy a győkérzóna legyen nedves, a levélzet száraz. A nyesedéket el kell távolítani, és most gyeplazító fogasgereblyével átgereblyézni a talajt. Ha meszes a talaj, kapjon mohamentesítő műtrágyát (térkőre ne szóródjon rá, mert vastartalma megszínezi!), majd 2-3 hétre rá magas káliumos (őszi-téli) tartós gyepműtrágyát. Permetezni akkor kell, ha nagy területen foltosodik a gyep, erre megfelelőek a réztartalmú szerek (Cuproxat) a foltokra történő kijuttatásban.

#45923
Norbert Szaszkó

Kedves Edina,

egy teljesen egészséges pázsit ( 6 cm-re nyírt, szerves trágyázott, öntöző rendszer 2 naponta hajnali órákban ) egyszer csak pár helyen el kezdett sárgulni foltokban. Közeli képet küldök. Nincs kutya, macska - 1 hete volt vendégünk kutyával. Mi okozhatja ezt, vizhiűny ( nem fedi az öntöző ), gomba, valami kárttevő a talajban?
Köszönöm szakértői véleméynét. Norbert

#45894
Pap Edina Szaktanácsadó

Egy-egy fűszálról kérnék közeli képet. A gombabetegségek kialakulását általában nem kellően műtrágyázott, illetve a helytelen (gyakran kis adagokban kiadott vízzel - napjában többször kis időre elindított öntöző) öntözés okozza. Az Amistar jó, de lehet, hogy egy kezelés nem elég. Illetve ügyeljen a gyepfenntartásra is.

#44853
Szilvia Demecs

Kedves Edina!
Csatolt kép alapján nem tudom tud e segíteni, késő ősszel kezdődött a képen is látható sárgulása a füvön amit amistrral permeteztem le. azóta egyre elterjedtebb, és fehér foltok is megjelentek a fűszálakon. Kérem segítsen nekem abban, hogy mivel kezeljem le és hogy mikor, már most vagy majd később. Segítségét előre is köszönöm!

#44729
Pap Edina Szaktanácsadó

Nehéz megítélni a kép alapján. A nyár eleji vetések nem túl sikeresek, különösen idén, amikor nagy volt a hőség és a szárazság. Elképzelhető, hogy csak a felszínt öntözte, amivel többet ártott, mint használt. Most ősszel fűnyírás után végezze el a gyephasogatást, szórja ki a magas káliumos gyepműtrágyát (PreWinter), és vesse felül a gyepet azonos típusú fűmaggal.

#44154
Attila Kemenár

Még egy fotó közelebbről is!

#44061
Attila Kemenár

Tisztelt Címzett!



Nyár elején vetettem el a füvet,ami sikeresen ki is kelt!Zöld volt,dús volt,de egy idő után elkezdett kisárgulni,kikopni!Gyakorlatilag a starter műtrágya óta nem kapott más tápanyagot és autómata öntözőnk van!Csatoltam pár fotót,amin látható a fű kipusztulása!Mi lehet a probléma és mit tehetnék?Nagyon köszönöm a válaszukat!!!

#44060
Péter Kozák

Ami még elfelejtettem, hogy a dollárfolt okozója ellen (Sclerotinia gomba) Trifender WP vegyszert permeteztem a fűre!

#43975
Péter Kozák

Kedves Edina!

Köszönöm a segítséget! Megnéztem a dollárfolt okozta probléma gyökerét a megadott oldalon. Gyepszellőztettem ( bár tudom h nem ez az az időszak amikor ezt meg kell tenni), magas Nitrogén tartalmú tápanyagot juttattam a fűnek és a sárga foltok úgy néz ki elmaradoznak. Az alap probléma megoldódott, nincs 5-10 sárga folt a kertben!!

Köszönettel:

Kozák Péter

#43974
Pap Edina Szaktanácsadó

Macska-, kutyavizelet mellett lehet dollárfolt-betegség, de az ritkán szokott egyetlen foltban jelentkezni:
https://icl-sf.com/hu/explore/golf-s-sportp-ly-k-kert-p-t-s/iturf-rendszerszint-megold-s/doll-rfolt-eset-n/

#43759
Péter Kozák

Még egy fénykép. Annyit az előzőekben leírtakhoz, hogy az eltávolítás során 2-4 cm mélyen is érezni az Ammónia szagot!

#43755
Péter Kozák

Kedves Edina!

Segítségét kérném az alábbi probléma miatt! Ebben az évben több esetben is előfordult, hogy a gyep különböző pontján 5-10 cm sugarú kör alakban 1-2 nap alatt elpusztult a fű! Annak eltávolítása során erős Ammónia szagot lehetett érezni! Fényképet mellékelek!

Kérdésem lenne, hogy mi okozza ezt a problémát?

Köszönettel:

Kozák Péter

#43753
Pap Edina Szaktanácsadó

A muhar is visszaszorul, ha a gyep elég tápanyagot kap. Egyelőre kézi gyomlálás jövet szóba, vagy foltszerű glialkázás. A gyepszellőztetés tavasszal és ősszel javasolt.

#43468