Fűvetés előtti gyomtalanítás

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Rózsa. A 20-25 cm vastag termőréteg megfelelő. A gyomok kikelesztése és a totális gyomirtás a feladat nyáron az őszi magvetés előtt, amiről a rovatban sokszor írtam. Kérem, olvassa el a korábbi hozzászólásokat és válaszokat.

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Zsuzsi. A füvesítés előtti megelőző munkáról a Gyep-gyepápolás rovatban sokat írtam...kérem olvasgassa ezeket el. Gyepszőnyeg vagy fűmagvetés? Pénztárcától függ. de a gyepszőnyeget is csak jól fellazított, tápanyaggal feltöltött (tartós starter gyeptrágya) szabad csak leteríteni. Augusztus vége előtt egyik módszert sem ajánlom.

  http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=14&page_id=100

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Bihari Zsolt. A glialka előírás szerinti használata nem károsítja a környezetet, bár egyes tanulmányok szerint felhalmozódik a talajban. Akkor kell kijuttatni, amikor a gyomborítottság a legnagyobb, mert levélperzseléssel irtja a gyomokat. A talajra kijuttatva semmit sem ér. Őszi glialkázás után tavasszal bátran tervezhet veteményest. A füvesítésre az augusztus vége, szeptember eleje az alkalmas időpont.

 4. Beer Rózsa

  Még egy kérdés: kihagyható-e a rotálás, mert nagyon kavicsos a talaj és 2 hónapja termőfölddel 10-15 cm-t töltöttünk, most pedig rákerül egy kb 10 cm-t komposztos réteg.

 5. Beer Rózsa

  Kedves Szakértő!
  Füvesítés előtti gyomirtáshoz milyen gyomirtót ajánlana? Két kisgyermek és egy kis kutya van. köszönettel

 6. Dávid Zsuzsi

  Kedves Edina!

  Elolvasva a hozzászólásokat körvonalazódik a kép a füvesítéssel kapcsolatban, de azért leírom, hogy miben szeretnék segítséget kérni.

  12 nm kert füvesítéséről lenne szó, jelenleg kopottas, gyomos rajta a fű. Szeretnénk újra füvesíteni. Első kérdésem az lenne, hogy gyepszőnyeget vagy fűmagot ajánl?

  A kertet fel szeretnénk ásatni, majd ezután termőföld kerülne rá. Érdemes a termőföld szétterítése után gyomírtózni, vagy előtte is szükséges?

  Mennyi idő múlva kerülhet rá a gyepszőnyeg/fűmagvetés?

  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel, Zsuzsi

 7. bihari zsolt

  Kedves Edina,
  füvesítés előtt állok. A nyers talaj már el lett egyengetve, a termőföld vásárlása előtt állok. A kérdésem az lenne, hogy van e glifozát/vegyszermentes gyomtalanítási lehetőség? Nem szivesen szennyezném el a környezetet (még jobban), és egy részén konyhakertet is tervezek.
  Köszönettel
  zsolz

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  A friss termőföldet bele kell szántani, vagy rotálni a meglévő talajba. legalább 20-30 cm laza, porhanyós termőréteg kell a fűnek is. A puli ne menjen a gyomirtózott területre. Nagyjából 2-3 hét alatt szárad el a gaz. Ki kell keleszteni, hogy legyen elég levélfelület, mert azon keresztül hat. Az elszáradt gyomot le kell takarítani a területről.

 9. Daróczi Zoltán

  Kedves tanácsadó!


  2-3 hét múlva érkezik a töltőföld az udvarba aminek az elrendezése után szeptember elején füvesíteni szeretnék.
  Jelenleg egyszerű magától kinőtt nyírt gaz, gyom és fű van benne vegyesen.
  Gyomírtózni szeretnék, beszereztem a gyomírtót is (Totál) ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
  Van egy pulink az udvaron, mennyire van rá hatással a totális gyomírtózás?
  Mennyi idő kell a totális gyomírtónak a teljes hatáshoz?
  Kb 10cm töltőföldet kap a jelenlegi talaj, érdemes lenne bekapálni az eredeti talajt, vagy elég a töltőföld a füvesítéshez?
  van jelentősége hogy milyen napszakban gyomírtózok? (délelőtt 10 körül érnék rá, napsütésben)


  Válaszait előre is köszönöm!

 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  A fásszárú növények, gyomfák ellen a totális gyomirtó szer nem hat, ki kell vágni és ki kell tuskózni azokat. Ha teljes tereprendezést szeretne, akkor a gép földmunkát nem ússza meg, sajnos. A megymaradt lágyszárú gyomok ellen hatnak a glifozátok (pl. Glialka). 2-3 szori permetezésre biztosan szükség lesz. A gyeptelepítést pedig halassza őszre, amikor már teljesen tiszta és elegyengetett a terep.

 11. Mészáros Melinda

  Kedves tanácsadó!

  Július elején költözök a házamba, ahol a kert (hátsó része) meglehetősen elvadult. Főleg különféle nagyságú ecetfák, és egyéb gyomok vannak elszórva, a tavalyi avarból kinőve. Valamint néhány fa amit szeretnék megtartani, és 1-2 mogyoróbokor. Milyen gyomirtót lehet használni, hányszor célszerű alkalmazni, és a többi növényt hogy lehet megóvni, mire kell vigyázni. Kisállat nincs, viszont júliusnál előbb nem férek a kerthez, mert lakják a házat. Válaszát hálásan köszönöm!

 12. Pap Edina Szaktanácsadó

  Legjobb volna, hogy egyáltalán nem mennének a legyomirtózott területre legalább egy hétig, amíg az elpusztult gyomokat (füvet? ) le nem takarítják róla.

 13. Cesznák Anikó

  T. Szaktanácsadó! Vasárnap a férjem legyomirtózta a kertünket (azt hiszem a Glialka nevezetű szerrel), és az lenne a kérdésem, hogy a gyerekeket hány nap múlva engedhetem ki a kertbe? Mennyire veszélyes ez rájuk nézve, ha a gyomirtózott fűvel érintkeznek? (A kisebbik még rendszeresen a kezét a szájába veszi...). Válaszát előre is köszönööm.

 14. Pap Edina Szaktanácsadó

  2-3 hét...egy gyomirtás általában nem elég. Várj meg az augusztus végét, nyár közepén ne füvesítsen.

 15. Tóth Roland

  Kedves Szaktanácsadó! Az lenne a kérdésem , hogy totális gyomirtózás után mennyi idő mulva lehet füvet ültetni?

 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Öntözéssel ki kell keleszteni a gyomokat a nyár folyamán, és totális gyomirtóval lekezelni a területet, két hét után letisztítani. Bár augusztus közepétől elvileg lehet füvesíteni, a kánikula miatt még ne tegye, várja meg az enyhülést és a csapadékot. A gyeptégla alatt a talaj legalább 20 cm mélyen legyen porhanyós, használjon gyepstarter műtrágyát. a geotextilt én nem javaslom.

 17. Tompek Tompek

  Tudna nekem segíteni, hogy milyen gyomirtót használjak? Illetve, milyen talajfertőtlenítőt?

 18. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tompek Tompek!

  Javasolnám a gyomirton kívül a talajfertőtlenítést! Amennyiben a talajban pajort vagy drótférget és egyebet találtak. A várakozási idő elteltével pedig egy záró réteget javasolnék (pl: geotextilt), ami nem engedi át a fényt és csak ezután helyezném rá a gyeptéglákat.

 19. Tompek Tompek

  Kedves Edina! Szeretnék segítséget kérni! Szeretnék füvesíteni, (gyeptégla) viszont előtte gyomirtózni, felástuk az egész kertet és elegyengettük a talajt. viszont olyan gyomirtó kellene ami kiöli a maradék gyomot ami a föld alatt maradt. Tudna segíteni? illetve, hogy a gyomirtózás után mennyivel tehetjük le a gyeptéglát?

 20. Pap Edina Szaktanácsadó

  A permetezés után 1-2 napig, de szerintem a gyomirtózott füvet nem rágja meg a macska.