Fűvesítés

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Schneider Péter

  Tisztelt Edina!
  Véleményét szeretném kérni egy fűmaggal kapcsolatban.
  Többször vásároltam már az Önök webáruházában , de bevallom ezt a fűmagot nem Önöknél vettem.
  A fűmag scotts everris pro supreme. A problémám az , hogy a csomagolás szerint 4 éves. Megkerestem a cég képviselőjét telefonon, azt mondta, hogy ezzel semmi gond, a fűmagnak semmi baja..
  Egy hónapja-taljcsere, tömörítés, starter gyeptrágya használata után-elvetettem a füvet. Rendszeresen öntözöm, mégis nagyon ritka a kelés.
  A kérdésem az lenne, hogy rensben van, hogy ilyen ritka a fű kelése, vagy gond van a fűmag korával?

  thumb
 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Koós Antal. Úgy látom, hogy régi fű van a területen. Fel lesz ez szántva? Mit fog a tereprendezéssel foglalkozó vállalkozó csinálni? Ha teheti, inkább még ősszel, akár novemberben füvesítsen. Sikeresebb, mint a tavaszi vetés. Ha nem megy, akkor május végén, június elején, a gyomoktól megtisztított egyenletes felszínű területre vesse a fűmag-keveréket (sport jellegű), kelést segítő tartós hatású gyepműtrágya kijuttatását követően.

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Fejér Előd. Bár elég aszályos az ősz, már ne öntözzön. Hagyja felkészülni a gyepet az áttelelésre. Őszi-téli felkészítő tartós gyeptárgyával segítheti a gyökerek megerősödését, ami a jó áttelelés és a tavaszi gyors zöldülés záloga.

 4. Koós Antal

  Kedves Edina!

  Az elmúlt időszakban olvastam szakértő hozzászolásait a különböző kérdésekben, így én is bátorkodnék megkérdezni miként készítené elő a jövő tavasszal vetendő gyep talaját? Tavaly novemberi átadású volt ingatlanunk de sajnálatos módon a tereprendezés elmaradt. Többek között éppen ezért is a jövő évre 2018 első negyedére szeretném előkészíten a még kezeletlen talajt úgy, hogy jövőre a gyep vetéshez minden előkészület a lehetőségeinkhez mérten a legmegfelelőbben megtörténhessen. Jelenleg ott tartunk, hogy jövőhéten fog jönni egy tereprendezéssel foglalkozó vállalkozó aki teljesen egyenesbe húzza és eldolgozza vízszintesre a talajt. Ezután rotácios kapával a gyomirtó granulátumot juttatnék a talajba amely így a teljes téli idöszak alatt kifeljtheti hatását. Elképzelhető hogy teljesen rossz az elgondolásom az egészről, így kérem írja meg milyen javaslata(i) lennének egyáltalán az előkészítésről vagy akár, az utána következő fázisokrol is. Vakond háló, talaj csere vagy feltöltés termőföldel, esetleg csak a tél elvonultával kezdene bele ezeknek a műveleteknek? Bocsásson meg ha már volt ilyen kérdés és ezt már megválaszolta de a sok ezer komment közt nem találtam eddig meg az esetemre leg jellemzőbb kommenteket, de teljesen kezdő lévén (első gyepesítési kísérlet) nem szeretnék alapvető szarvashibákat véteni. Sajnos több 10-100.e forintot nem tudunk kertészekre elkülöníteni ezért választottam eme koránt sem egyszerű formáját a fűvesítésnek. Válaszait köszönöm előre is.  Antal.

  thumb
 5. Fejér Előd

  Kedves Edina!


  Érdeklődnék, hogy most ősszel milyen gyakran és mennyiségben kell öntözni? Meddig (október közepe, vége?) érdemes öntözni?

  Köszönettel,

  Előd

 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  Az öntözéssel a nyár folyamán sokat foglalkoztam a topicban. Nem a gyepelszínt, hanem a mélyebben fekvő gyökérzónát kell öntözni. Nem az időtz kell figyeni, hanem a kiadott mennyiséget. A legnagyobb hőségben is elég heti 2-3 alkalommal, kizárólag hajnalban vagy a kora reggeli órákban öntözni, de akkor 30- 40 mm-t kijuttatni. Ezt esőmérővel ellenőrizheti. A gyepfelszín állandó nedvesen tartása kedvez a gombabetegségek kialakulásának, és kimossa a tápanyagot a talajból, különösen akkor, ha nem tartós gyeptárgyát használ. A gyepen tápanyaghiány tünete látható. Ebben az időszakban magas káliumtartalmú Prewinter gyeptrágyát juttasson ki.
  http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T02315-Scotts-Everris-Pre-Winter-Oszi-teli-gyepkondicionalo-14-05-21-2MgO-15-kg
  http://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/szerves-tragya1399/T09971-Viano-Szerves-gyeptap-Oszi-felkeszito-6-6-16-2MgO-10-kg

 7. Fejér Előd

  Kedves Edina!


  Köszönöm a válaszát, szépen kinőtt a fű. Igaz, hogy egy idő után gyomok jelentek meg, amit Gyomstoppal kezeltem. Pár hete viszont több helyen sárgás lett a föld és mintha kiszáradt volna a fű is. Műtrágyáztam és azóta újra szép zöld minden, de a foltok maradtakEz hópenész lehet?Felástam ezeket a részeket és új földet teszek majd újra elvetem a fűvet. Jó ötlet volt?

  Egyébként az öntözéssel nem vagyok teljesen tisztában. Hajnalban és este is 15-20 percet locsólta minden nap. Talán sok volt? Időben mennyit érdemes öntözni nyáron és most ősszel is (sajnos a mm-t nem tudom mérni, ezért lenne jó percben).

  Ősz kezdete van, így gondoltam a gyepszellőztetésre is, amit szellőztető gereblyével csinálnék. Nem fog ettől kijönni a fű? Milyen tanácsot tudna adni?

  thumb
 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  A sport keverék jó választás, elég szeles a választék belőle. Fűmagvetés előtt közvetlenül starter gyepműtrágya kijuttatása javasolt 1-2 cm mélyen a talajba gereblyézve. Kis kiszerelés, 2 vagy 5 kg-s: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg
  A vetést (ha nincs csapadék) rendszeres, napi kelesztő öntözés (alkalmanként 5-10 mm) kövesse esőztető fejjel vagy billenő négyszög-esőztetővel.

 9. Fejér Előd

  Jó napot!


  DK fekvésű napos terepet (kb. 230 m2) szeretnék befűvesíteni a tereprendezést követően (csatolva a kép). A föld minősége normális, 80 cm után homokos. Pontosan mik a lépések és melyik termékeket használjam ahhoz, hogy egy nagyon szép "gyerekbarát" fűves udvart kapjak? Sport fűmagra gondoltam, de kiváncsi vagyok az önök véleményére. Ugyanakkor kérdés, hogy milyen más terméket használjak az első vetés előtt (pl. indító műtrágya, stb.)?

  Köszönettel, Előd

  thumb