bogár?

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A kérdéses helyen egy ásónyomnyi talajt fel kéne venni, hogy nincs hangya, vagy esetleg lószúnyog lárva talajban.

#34089
Péter Sarbak

Kedves Edina, kb másfél hónapja szórtuk ki a fűmagot (Scotts sun and shade, starter műtrágyával), és a vetett terület összességében talán felén is azt látjuk, hogy a kiszórt fűmagokat valami kis kupacokba gyűjti (a kupacok egyébként hasonlóak a lentebb feltöltött fényképen láthatóhoz). Ezeken a helyeken kifejezetten erős, sűrű csomókban nőtt ki a fű. Feleségem megpróbált a kopasz területeken utánavetni, és néhány nap után azt vettük észre, hogy a már meglévő fűcsomók tövébe szedte össze ez a valami az utánszórt magokat; azóta hiába próbálta a tövekből szétkaparászni a magokat, újra összegyűltek... Kb 5 cm-es gilisztából láttak egyet-kettőt, de ez minden.
A termőföldet még októberben hoztuk egyébként, amit akkor szétterítettünk; a terítést követően a lehullott faleveleket és tűleveleket is behúzkodta valami a talajba (a tűlevelek az égnek álltak, a falevelek akár egyedül, akár csomóban indultak el lefelé).
Tudna segíteni, hogy mi lehet ez és mivel tudnánk kivédeni?
Köszönöm a segítséget!

#34047
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Lótetű ellen alkalmazható az Arvali-LR, A lyukba 1-2 szemet kell belőle belehelyezni (kizárólag kesztyűben!!!), és betemetni a lyukat. Kiváló természetes ellensége a vakond, de a gyepben az sem jó, ha előfordul.

#33672
Zoltán Budai

Tisztelt Szaktanácsadó!

Gyepemen elszaporodtak a tücskök. Lyukat fúrnak, ami körül tenyérnyi méretben kirágják a füvet. Négyzetméterenként a akár 10 is van belőlük. Hogy lehetne ellenük védekezni?

Válaszát előre is köszönöm.

#33645
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Zoltán. A lótücsök viszonylag nagy túrást csinál. Nedves időben a földigiliszta túr így, jellegzetes kis hurkák maradnak utána. A képen ezt nem látom. Lehet hangya is, ami ellen csak a csalétek hatásos. Lehet lószúnyog lárva is, de az nem túr, hanem a gyökereket rágja. A földigiliszta a legvalószínűbb. Említi, hogy az árnyékos területen tapasztalja ezt. Árnyékban sok van van a fűvel. A fű legalább napi 5-6 óra fényt igényel. Lehet, hogy itt nedvesebb a talaj, azért túrtak föl a giliszták. a gyepben akkor szaporodnak föl a giliszták, ha sok a rothadó, elpusztult fűszál, amin táplálkoznak. Ennek megelőzésére soha na hagyja a nyesedéket a gyepen, tavasszal és ősszel is érdemes szellőztetni a gyepet. Egy kis segítség: http://www.everris.com/hucee/Home/Turf-And-Amenity/iTurfSolutions/Topic.aspx/EarthWorms

#33505
Zoltán Bosnyák

Tisztelt Szaktanácsadó!

A kertemben a gyönyörű gyep folyamatosan el kezdett ritkulni. Először arra gondoltam, hogy az árnyék miatt, de az árnyéktűrő fű is, és a napos területek is el kezdtek kihalni, és egy furcsa jelenség ütötte fel a fejét a kertemben.

Mellékeltem fénylépeket. Akit kihívtam, hogy véleményezze, az azt mondta, hogy lótetű, amit azért tarok furcsának/kizártnak, mert vagy nincsenek járatok, vagy ha vannak, akkor azok nem olyan vastagok, mint a lótetű esetében, és sem éjjel, sem hajnalban nem találkoztam egyetlen egy példánnyal sem.


Ástam pár négyzetméteren, de ekkora területen, három ásónyom mélyen sem találtam, csak 2 db lárvát (2-3 cm átérőjű, viszonylag vékony lárva). Viszont rengeteg a giliszta, ami önmagában gondolom nem baj, de azt mutatja, hogy valamilyen bogár van a talajban.

Legyen szíves segíteni abban, hogy mi a probléma a kertemben, mert nem tudok rájönni, hogy hogyan számoljam fel.

Segítő tanácsát előre is köszönöm: Bosnyák Zoltán

#33474