barna foltok a gyepben

Pap Edina

Nagyon valszínű a gomba, mivel az árnyékos részen nem szárad föl az öntözés után olyan gyorsan a gyepfelszín. Az automatikát úgy állítsa be, hogy ide kevesebb víz jusson. Fontos, hogy hajnalban öntözzön, hogy a gyepfelszín napközben fel tudjon száradni. A Trifender nagyon jó, alaposan be kell öntözni a talajba. A kiszárítás önmagában is megoldja a problémát.

#29119
Kapocsi Tamás

Tiszteletem!
2hónapos frissen vetett füvem szépen kikelt.A vetést megelőzően talajcsere történt 2011 őszén.
Fűvetéshez fűmaghoz ajánlott starter műtrágyát használtam (foszfor, kálium,nitrogén).1 hete jelentek meg az első foltok,és úgy láttuk egyre több lesz,ez főként a kert árnyákosabb területén van.
Öntözés automatikával történik,elején sürűn a fű kikeléséig,mostmár 3-4 naponta bővebben.
Mivel házi állatok nincsennek,így gombás fertőzésre gyanakszom.Egy helyet a Trifender WP-t javasolták.
Kérdésem hogy jó lenne e ez az anyag,vagy van esetleg valami más,speciálisan gyepek védelmére gyártott anyag?
Illetve ,hogy a gombafertőzés jó diagnózis e,vagy nam esetleg már tipp?!

#28963
Pap Edina

Amíg a természetben szabadon repkednek, szóródnak a gyommagvak, sajnos a legjobban ápolt kertekbe is bekerülnek. A talajjavításra hasznát föld is tele van velük. Nem akarom elkeseríteni, de a küzdelem folyamatos lesz.

#11241
Vargáné Blaskó Zsófi

Kedves Edina!
Köszönöm a gyors válaszát.
Megkérdezném, hogy mégis mi lehet az oka, hogy mégis gyomos lett a gyep? Tényleg nagyon odafigyeltünk, gondosan gyomírtottunk, elolvastunk egy csomó szakirodalmat a fűtlepítésről betartottuk az előírásokat, mégis begazosodott. A szél ennyire hordja a gyommagot?
Köszönönettel:
Zsófi

#11203
Pap Edina

Kedves Zsófi!
A Gyom Stop csak a kétszikűeket viszi, vagyis pl. a parlagfüvet, de a tarackot és a kakaslábfüvet nem. Fél évesnél fiatalabb gyepre semmilyen gyomirtó szert nem szabad szórni. Marad tehát a kézi gyomlálás (még mielőtt a magjukat szétszórnák), és a megfelelő nyírás, műtrágyázás. Sajnos!

#11167
Vargáné Blaskó Zsófi

Kedves Edina!

A füvünk már sokkal de sokkal jobb állapotban van (persze a szomszédé még zöldebb... :) ), a színe ismételten szép zöldes, és kb hetente-10 naponta (magasabbra hagyva) nyírjuk.
Viszont sajnos azt figyeltük meg, hogy amikor a fű "megtorpant" a növésben és barnásodott-szalmásodott, akkor a gazok (parlagfű-nagyon sajnos, és azt hiszem, hogy "muhar" vagy "kakaslábfű"-aminek a töve pirosas és olyan terülve nő, és a füvet jól kiszorítja) nagyon elszaporodtak. Gondolom, hogy a műtrágyázás nekik is használt-sajnos!
Kézzel próbálom őket -lehetőleg- tövestül kihúzni, de ez így 550 négyzetméteren meglehetősen ember feletti, ráadásul ezek a "kis virgonc" gazok sokkal gyorsabban nőnek, mint a fű! Persze lehet, hogy ez az elmúlt hétben leesett sok-sok csapadék miatt lett így.
Kedves Edina! A szomszédunk gyom-stopot ajánlott, nem tudom, hogy használhatjuk-e, ki fogja-e bírni a pünkösdkor vetett, "egészségben megrendült" füvünk, ami még csak most jött helyre, vagy továbbra is inkább a kézi gyomtalanítást folytassam?
(csak zárójelben: az ősszel hozatott földet rendszeresen gyomírtottuk medallonnal a füvesítés előtt 6 hétig), viszont úgy olvastam, hogy egyes gyommagvak elélnek úgy kb 50 évig is a földben. Igaz-ez?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Zsófi

#11161
Pap Edina

Kedves Zsófi! Kérem, tájekoztasson az eredményről!

#11071
Vargáné Blaskó Zsófi

Kedves Edina!
Köszönöm a válaszát.
Az elmúlt héten járt nálunk egy kertész, és szemrevételezte a terepet. Megállapította, hogy valóban "megszaladt" a műtrágyaszóró és túl sok starter jutott ki, ami monstanra tényleg teljesen kiürült. Az is volt a baj, hogy a férjem legutóbb túl rövidre vágta a füvet és ez lehetett a fő baj, ettől "szalmásodott el" a fű. Eddig hetente kellett nyírni és már a fű 2 hetes korától elkezdtük, mert annyira nőtt. De a kertész tanácsára a vágási magasságot átállítjuk, hadd maradjon hosszabb a fű.
A mostani hétvégén kiszórjuk a közepes hatóanyagtartalmú trágyát, de most tényleg szigorúan ügyelni fogunk a mennyiségre. Remélem, így már minden rendben lesz.
Üdv.: Zsófi

#10948
Pap Edina

Kedves Zsófi! Kicsit magas volt a dózis, 38 gramm/m2, a javasolt 20-35 g/m2-hez képest. Lehet, hogy "megszaladt" néhol a kézi gyepműtrágyaszóró. Akkor okozhatott a műtrágya foltszerű perzselést. A starter hatástartama max. 2 hónap, ha melegebb van, kevesebb. Javaslom a közepes hatástartamú gyepfenntartót, aminek magasabb a nitrogéntartalma. Egy 15 kilós zsák elég az ön területére. Mikor, mekkora méretnél, mekkora tarlóval nyírták először a füvet. Egyéb szert (gyomirtót) nem használtak?

#10932
Pap Edina

Kedve EÁ. Ha csak elteríti a homokot az agyagon, attól még az agyagos talajon megáll a víz. Most, amióta szárazabb az idő, nem javault a helyzet?

#10931
Vargáné Blaskó Zsófi

Tisztelt Szakértő!

Sajnos nálunk is a fentiekben leírt probléma jelentkezik. Tehetetlenül nézzük, hogy a gondos ápolás (szerintünk) ellenére megy tönkre a gyep.
Nem lehet esetleg, hogy a gyepstarter nagy hatóanyag-dózisához hozzászokott a fű, és ezt a tápanyagmennyiséget kívánja meg folyamatosan?
Napról napra sárgul a fű, újabb barna foltok keletkeznek.
Leírom a füvesítés és az ápolási jellemzőket:
Füvesítés előtt még ősszel hozattunk jó minőségű földet, öntözéssel kelesztettük a gyomokat, többször medallonnal írtottuk a kikelő gazokat, legutoljára a füvesítés előtt 6 héttel volt medallonozva. Idén pünkösdkor füvesítettünk.
Füvesítés előtti napon "robi kapával" jól felrotáltuk a földet, füvesítéskor gyepstartereztük 1,75 zsákot szórtunk ki 550 nm-re, scotts kézi műtrágyaszóróval, 35 kg kite presto fűmagot (ezt ajánlották nekünk) elszórtunk, hengereltük, öntözőredszerrel öntözzük, nem áll meg sehol a víz, eleinte naponta 4-szer (3 hétig), majd miután nagyon szépen és gazmentesen kelt ki a fű, átállunk a napi egyszeri öntözésre, kb 2 köbméternyi vizet fogyaszt a rendszer; reggel 5 órától 6 óráig megy a locsolás mindig.
Hetente nyírjuk (eddig legalábbis úgy nőtt), mostmár viszont alig-alig nő, és sárgul a fű.
Gyepfennartó műtrágyát most adnánk, mert úgy olvastuk, hogy a starter kb 8-12 hétig hat, tehát elvileg most lenne optimális a fennartó tárgya adagolása.
Tegnap azt figyeltem meg, hogy néhány apró pici gomba 10-15 db jelent meg a gyep 1 részében. Sok lenne a víz, amit adunk? Túllocsoljuk? Tisztelt Szakértő! Mit csináltunk/csinálunk rosszul?
További kérdés lenne, hogy a fenntartó trágyától ugye nem fog "kiégni a gyep"?
Köszönöm a válaszát, és elnézést, hogy ilyen hosszú voltam, de megpróbáltam mindent leírni.
Köszönettel:
Vargáné Blaskó Zsófi

#10802

A talaj ugyanaz, mint volt, a régi lett megmunkálva + hozattam rá folyami homokot is, mert egy picit kötöttebb itt errefelénk. Vetés előtt tereprendezés is volt, az egész terület egyenes, gödör és bucka mentes. Permetezni peronoszpra elleni szerrel + rézzel (talán rézgálic) permeteztem, már nem emlékszem pontosan. Öntözni az utóbbi két hétben csak egyszer öntöztem, akkor is 8-10mm-t. Egyébként nem, mert elég sokat esett az eső (20 perc alatt 36mm másfél hete, de azóta is többször esett)

#10778
Pap Edina

Milyen típusú az új vetés talaja? Nem mélyebb-e terület, ahol megállhat a víz? Mivel permetezett és milyen töménységben? Öntözött-e? Mennyit, hogyan?

#10764

És azt elfelejtettem, hogy mindig hamar nedvesedik. Esténként sokkal latyakosabb, mint a kinti gyep. Laikusként azt gondolom, hogy a gomba miatt. (Persze lehet, hogy nem :-))

#10720

Tisztelt Szakértő!
Kertemben a füvet 2hónapja vetettem el, vetés előtt megkapta az indító műtrágyát, egy hónapra rá egy sima, hosszantartó műtrágyát. A gyep kb két héttel ezelőttig gyönyörű volt; üdezöld, sűrű, stb.. Azonban, mikor két hete megjött ez a csapadékos időszak, a fű elkezdett sárgulni. Mivel tápanyaghiányról nem lehetett szó, és semmilyen vegyszert sem használtam a területen, gombában gyanakodtam, le is permeteztem ellene egy hete, de még mindig sárgul a gyep, sőt egy-két helyen foltokban teljesen ki is száradt. Megjegyezném, hogy a fűnyírás mindig nagyon nehézkes ezen az új gyepfelületen, mert mindig annyira nedves a fű, hogy a gép egyfolytában elkeni, nem tudja kiszórni. Ellenben a régebbi gyepen gond nélkül megy, ott nem nedves a fű, pedig ugyanazon a helyen vannak.
Kérdésem az lenne, hogy próbáljam-e meg mégegyszer vmi gombaölővel lepermetezni? Esetleg várom további tippjeit a bajra vonatkozóan és megoldási javaslatait!
Választát előre is nagyon köszönöm!

#10708