homokos talaj

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Lné. D. Ibolya!
  Nem egyszerű a termesztése, nagy kézimunkát igényel. 1-1 tő nem garancia a biztos termésre fordulásnak. Általában a termőfajtákhoz 1:10 arányban van szükség a porzófajtára is. Amennyiben jó volt a terület kiválasztás, megtörtént a talaj felvételezés, szerves trágyával is feltöltötte, akkor 3-4 év után termőre fog fordulni.

 2. LENHARDTNÉ DÉCSI IBOLYA

  Hogy lehet felismerni a homoktövis növénynél a porzós ill. a termős egyedet? Egy párat ültettem az ősszel, de csak az egyik mutat életet, a másik nem hajtott leveleket sem. Mi történik, ha nincs párja ennek a növénynek?

 3. Muzsi Miklós

  Ez praktikus tanács. Már a kezdés is rosszul hangzik: "totális gyomirtás". Mérgezzük csak a talajt, a talajvizeinket, aztán a gyerekeink biztosan nem tudnak méregmentes tiszta vizeket fogyasztani, hacsak nem valami visszaásványozott desztillált maszatot öntenek a palackjaikba. Nem vicces, ez a jövő, csak kérdés, milyen hamar.

 4. Pap Edina

  Általában 2-5 kg négyzetméterenként. javítottam a hibát. http://www.biomobil.hu/aginitreszlet.htm

 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Anikó!
  Gazdaboltokban próbálkozzon. 3, 10 és 30 kilós kiszerlésben kapható. M2-enként gyeptelepítéskor 2-3 kiló kell belőle, 2-3 évente felülkezelésre ugyanennyi. Ki jell szórni, bele kell rotációs kapával, vagy ásóval forgatni, és alaposan beöntözni a területet, hogy megduzzadjon az alginit. 1 kg alginit 1-1,5 liter vizet képes megkötni. A gyepstartert közvetlenül vetés előtt a talaj felső 1-2 centimétermébe kell lazán belegerebléyzni.

 6. Tóth Gábor

  Kedves Edina,

  érdeklődnék, hogy az alginitből homokos talajon akkor pontosan milyen mennyiségre van szükség?
  Itt 20dkg/m2 van megadva, egy másik topicban 1-2kg/m2 (http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=9&topic=2332)?

  Most szeretném kipróbálni, ezért nem mindegy hogy 30 v. 300 kg-ra lenne szükségem!

  Üdv és köszönöm!
  T.Gábor

 7. Pap Edina

  Igen. Egyenletesen szét kell teríteni a gyepen nyírás után, kicsit szétgereblyézni és beöntözni.

 8. Hornung Sándor

  Kérem írja meg, hogy a 2-3 évenkénti alginitos felülkezelést milyen módon kell végezni. (Csak ki kell szórni a fű közé?)

 9. Bagócsi Anikó

  Kedves Edina,
  nagyon szépen köszönöm válaszát!

  B. Anikó

 10. Bagócsi Anikó


  Kedves Edina,

  nagyon köszönöm válaszát.

  Kérdésem, hogy hol lehet alginitet vásárolni, és milyen kiszerelésben? Úgy számolom, kb. 40 kg kellene nekem. Milyen állagú dolog ez az alginit? Hogyan lehet a talajba dolgozni? Teríthetem a gyepstarterrel egyidőben?

  előre is köszönöm válaszát,

  tisztelettel,

  B. Anikó

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  Legelőszöris totális gyomirtóval kell elkezelni a területet, hogy a gyomfüveket kiirtsa. Három hét után, a gyom letisztítását követően a talajba dolgozzon négyzetméterenként 4 deka alginitet, és szórjon a felszínre 2 deka Scotts díszpark gyepstarter műtrágyát. Az alginit jó víztartó anyag és tápanyagot is tartalmaz. A Scotts műtrágyákkal aginittel feltölött talajon jól fenntartható a gyep homokos talajon is. A vetéshez bármilyen sport fűmagkeverék megfelel.

 12. Bagócsi Anikó

  Tisztelt Szakértő!
  Hobbitelkünkön elég laza, homokos talaj van, amin locsolás mellett is csak a strapabíróbb (természetes) fűtakaró marad meg (sajnos még kicsik a frissen telepített fáink, így nincs ami árnyékolná a füvet). Három kérdésem lenne:
  1. mivel tudnám költségtakarékos módon javítani a talajt (nem szeretnék földet hordani rá, 1500 nm)
  2. milyen fűmagot vessek, ami bírná a homokot, és a gyerekeim általi igénybevételt (viszont nem ragaszkodom "angol pázsithoz")
  3. gondom van alacsonyan termést hozó (tehát fűnyíróval nem irtható) szúrós termésű fűfélékkel (királydinnye, és azt mondták, tövisperje a másik). Ezeket hogyan irthatnám ki?
  Nagyon köszönöm válaszát!