Gyümölcsfaültetés

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Richárd!
  Semmiképpen sem volt hiba mély és széles ültető gödörbe telepíteni a gyümölcsfákat. Különösen sovány, homokos talajon jó, ha minél nagyobb veremben cserélik ki, javítják fel érett istálló trágyával a talaj szerkezetét. Fontos, hogy érett, majdnek földszerű legyen a trágya. Az elültetett fákat természetesen meg kell metszeni, a megfelelő koronaalak kialakítást el kell kezdeni (gondolom erről is olvasott a szakkönyvekben). A jó állású vesszőket szabad csak meghagyni. A metszést a lemosó permetezés kövesse, de a csonthéjasokat rügypattanás után már nem szabad résztartalmú szerrel permetezni, almatermésűeket sziromhullásog lehet. A Tiolsol-t ajánlom 1-3%-os töménységben.

 2. Ódor Richard

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  A helyzet a következő:
  Kezdő kertész vagyok - eléggé kezdő, csak most leszek 17 -, tehát semmi tapasztalatom nincs a gyümölcsfák ültetéséről, mindössze amit eddig szakkönyvekben, esetleg itt a weben különböző szakoldalakon olvastam.

  Az idei nagy gyümölcsfaültetés előtt főleg Bálint György erről szóló könyveit bújtam, és a leírtak szerint minden fát egy 120 cm X 120 cm alapterületű, és 60-70 cm mély gödörbe ültettünk úgy, hogy talajforgatás helyett az egész gödröt kecske- és istállótrágyával kevert, termőrétegből kitermelt földdel telítettük meg. Ezt azért is így csináltuk, mert a mi talajunk a termőréteg alatt, de sok helyen még a termőrétegen is igencsak hasonlít a sivatagi, vagy homokozóbeli homokhoz mind állagban, színben, mind tápanyagban, viszont van egy pont a kertben, ahol eddig öreg gyümölcsfák álltak, s alatta tartottuk sokáig az érő trágyát, és itt elég mélyen feljavult a föld, amit innen szállítottuk át a lyukakba.

  Aztán itt az interneten találtunk egy cikket,
  (http://www.tuja.hu/argyumolcsfa.htm)
  mely így ír: \"A korábban szokásos mély ültetőgödrös telepítés nem vált be, ezért jelenleg a sík művelést részesítik előnyben.\"

  Nos hát, a kérdésem nyilvánvaló: hiba volt-e, hogy mély és nagy gödrökbe raktuk-e a fákat, vagy csupán erőt pazaroltunk rá - ami a kisebbik gond -, és a fáknak nem hátrány?
  ______________________

  Még néhány, a gyümölcsfákhoz kapcsolódó kérdésem lenne: az épp elültetett fákat azonnal kell metszeni?
  És mit tegyek, ha már itt van március vége, a fák mindjárt rügyeznek, s én még nem metszettem a sok tavaszi munka miatt, de a hétre még -5°C-ot is mondanak éjszakára?
  Metszést borús, esős dőben is lehet végezni?
  Metszés után rögtön milyen típusú permettel érdemes permetezni, ha kell egyáltalán? (pl. *Bordói lé FW +Kén* , én erre gondoltam, de nem vagyok benne biztos)

  Válaszát előre is köszönöm