01 - BESZÉLGETÉS

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina

  Kedves Péter. Inkább patikában vásárolt keserűsóval próbálkozzon, mert az nagyobb tisztaságú. Ebben vannak vivőanyagok, ami a műtrágya hasznosulását segítik.

 2. Péter

  Tiszteletem!
  Az iránt érdeklődnék, hogy a honlapon a műtrágyák között írt keserű sót, felhasználhatnám e fürdővízbe (olvastam hogy a keresűsónak pozitív élettani hatásai vannak, ha fürdéshez a kád vízbe 300-400gr keserűsót/epson sót teszünk)? Vagy ezt inkább hagyjam meg a növényeknek és vegyek valahol máshol keserűsót, mert ez esetleg nem olyan kémiai tisztaságú és ártalmas lehet ember számára?

 3. Pap Edina

  Igen, mandarinfa. http://www.edenkert.hu/gyumolcs/egzotikus-gyumolcsok/citrusfelek-gondozasa/2373/

 4. ottó

  Üdvözlöm!
  Én érdeklődnék, hogy egyáltalán milyen növényem, lehet? Pár éve kaptam azóta igazából az öntözésen kívül semmit nem csináltam vele, de egész szépen nő, olyan 3 év alatt már a háromszoros a mérete. Tudnál segíteni, hogy milyen növény (én mandarinfaként kaptam), illetve hogy pár tanácsot hogy hogyan foglalkozzak vele?
  Előre is köszönöm!

  thumb
 5. Pap Edina

  2%-os töménységben juttassa ki, tehát 10 liter vízhez 2 dl kell. A 10 liter adag 150 l /ha lémennyiséggel számolva 666 m2-re elég, tehát 60 m2-re Önnek elegendő egy 1 literes kézi permetezőbe, 0,2 dl szert bekeverni. A készüléket a későbbiekben is csak gyomirtásra használja.

 6. KARDOS MIHÁLY

  kérdés
  Glialka dozis ?glialka lit/ 10 lit viv
  10 l.vizhez menny l glialka kell
  60 m2 terűlethez
  ha/ literrel mit kezdjek ekkor
  mfg: k.m

 7. Pap Edina

  Mi itt csak növénytáplálással kapcsolatban tudunk szaktanácsot adni. Az ammónium-nitrát nitrogént kétféle formában tartalmazó műtrágya, a káliumnitrát káliumot is tartalmazó nitrogénműtrágya.

 8. NagyGábor

  mi a külömbség az ammónium nitrát és a kálium nitrát között?(égés táplálás szempontjából)

 9. Pap Edina

  Fügét és szelídgesztenyét lehet. A fügét meleg déli fekvésben, ahol sok nap éri, és tálen nem fagy el. Szelídgesztenyét enhyén savanyú talajon. Az oltvány 4-5. éves korában fordul termőe, amagonc később, 7-8 év.
  Pisztáciát, datolyát konténeteben, cserében lehet tartani, teleltetéssel, de nem terem nálunk.

 10. Németh Roland

  Az lenne a kérdésem hogy Magyarországon lehet -e fügét, datolyát, pisztáciát és szelídgesztenyét termeszteni? a gesztenyének mennyi idő kell hogy termőre forduljon?

  Előre is köszönöm a segítséget

 11. Jutka

  Kedves Richard!
  Kár, hogy most ferdeztem fel ezt a fórumot, ert elég régen nem írt ide senki. Remélem még vissza látogattok imajd ide.
  Nagy - nagy élvezettel és csodálattal és némi irígységgel olvatam az eddigi hozzászólásokat. A kiskecskés történettől telejesen meg vagyok hatódva. Nagyon várom,hogy feléled ez a fórum.

 12. Ódor Richard

  Hát :)
  Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a gyapjaslepkék az akácot is imádják. Most már nem nagyon, de míg hernyók voltak, lombonként 5-6 megtermett (6-7 cm) példányt is találtunk, és gondolom nem is vettük észre mindet. Persze év elején csak úgy hemzsegtek a növényeinken, még jó hogy a fő hajtásvégeket nem ették le - lepermeetztem őket, hatott.

  Meg különben is, a tölgyesben sosem tesz akkora kárt, mint a gyümölcsösben, szinte meg sem látszik. Én mindigis erdőt akartam, nem gyümölcsöst... Még megmetszeni sem tudom rendesen a fákat, és igazság szerint egyáltalán nincs is hozzá semmi kedvem. Bár a gyümölcsös még mindig a kisebbik gond, az állatokkal - időben mérve - sokkal-sokkal több munka van. Már most is nehezen csinálom... programozónak tanulok ugyanis, és az néha heteken át, naphosszat tartó számgépezéssel jár, és nem fér össze a sok kerti nyűggel.

  Meg mondom, ezen a telken, ilyen földben nem érek szinte semmit azzal, hogy növényvédelemről és -gondozásról többet tudok mint az utcabeli "őslakos" öregek, ennek egy teljes földcsere kellene, mint a vácrátóti arborétumban.

  Na, eszembe is jutott, milyen "kertet" szeretnék. :) mint a Vácrátóti arborétum. Na jó, ez kicsit taláán túlzás, és azzal még több gond lenne. Megteszi a gödöllői Erzsébet park is :) persze egy ketészbrigáddal együtt :) Ha meg egyik sem, ami nagyon valószínű, hát marad a Mecsek-beli kúria kis birtokkal :) Álmodik a nyomor... :DDD

 13. Urbán Gabriella

  Megértem, hogy ez az érzésed , mivel gondolom elég nagy területetek van.Nekünk csak 1000nm,de én sem tudok annyit foglalkozni vele amennyit szeretnék.A tápanyagutánpótlás elég sok pénzbe kerül és én sem érem utól magam. Mindig eltervezem, hogy mit veszek és nem lesz belőle semmi.Állatunk is csak egy cica van,de nem is lehetne nagyon más, mert ez azért lakóövezet. Kutyát meg nem akarok, mert vagy kert vagy kutya. És vele azért foglakozni kellene, meg futtatni,erre nincs időm. A tölgyest meg a gyapjaslepkék szeretik, vigasztalásképpen.
  Hátha lehetne valamilyen növényt telepiteni ami kifejezetten a homokos talajt birja.
  Szóval fel a fejjel!

  Üdv: Gabi

 14. Ódor Richard

  Kiegészítő hsz-ként anyit, hogy egyre jobban elegem van a kertből. Főleg a mi kertünkből. Iszonyú sok energiát fektetünk bele, szinte minden időm elmegy rá, semmi mást nem is csinálok, csak iskolába járok és kertet művelek meg állatokat gondozok. Normális tápanyagutánpótlást sem tudunk csinálni, mert irgalmatlan sok pénzbe belekerülne, és ez a sivatagi homok nem tart meg szinte semmi tápanyagot magában. A környéken már egyedül mi szenvedünk a kerttel, a szomszédok már nagyjából mind föladták a harcot, s csak nagyon keveset termelnek. A gyümölcsfákkal nincs annyi munka, mint a veteményessel de azoknak is kell tápanyag, és most épp szinte mind hiánytünetekben szenved.

  Az állatok pedig... bár megtehetnénk, hogy például anélkül is ehessünk tejterméket, hogy kecskét tartunk. Reggel-este fejés, napközben megállás nélkül, folyamatosan, félóránként etetés, délután pedig többórás akáclevélszedés nekik. Télen ugyan nem kell majd akácot szedni, de sokszor valamelyik akkor tejel, és azt fejni kell -20°C-ban is.

  Én ugyan nem bírok meglenni zöld növényzet, fák nélkül, de akkor már inkább egy tölgyes domb déli oldala valahol a Mecsekben.

  ELEGEM VAN. De mindezen nem tudok változtatni.

 15. Ódor Richard

  Csak sok fórumban külön kérik a felhasználókat, hogy ha lehet, akkor csak linket közöljenek a képhez, hogy a lassabb internettel rendelkező felhasználóknak is ugyanolyan gyorsan letöltődjön az oldal. Én nem érzékelem a dolgot, mert a 2 Mbit/s-os netemmel egy pillanat alatt bejön minden, de egy modemes felhasználónak esetleg bosszantó lehet. :) Ezeknek a képeknek mind van egy linkje, pl. az utolsó képnek
  http://gazdabolt.hu/portal/images/forum/2345/Image933.jpg

  Bár mindenesetre én innentől már csak linket fogok írni, ilyen kevés kép talán még nem túl sok :)

 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Richárd!
  Mi az adminisztrációs felületen tudjuk törölni a képeket, ha úgy kívánod. De nincs ezekkel semmi baj. Milyen linkre gondolsz helyettük?

 17. Ódor Richard

  Viszont ha jól belegondolok, ha enny képet töltök ide föl, a lassabb internettel rendelkezők biztosan nem fogják megnyitni a topicot, mert lassan tölt csak le. A továbbiakban csak linkelem majd a képeket, amiket előzőleg feltöltöttem egy szerverre. Valamint megkérdezném a szakértőket, hogy lehetséges-e az üzenetek módosítása, hogy a képek helyett csak link jelenjen meg.

 18. Ódor Richard

  Hmm, látom, a kecskék látványa senkit sem hoz lázba, így kénytelen leszek másról beszélni :)

  Tavaly nyáron kaptunk néhány pávatojást kikeltetni, ebből hat kispáva kikelt, három szokásos színű (ami szerintem szebb) és három fehér. A fehér pávacsibéket elvitte, akitől kaptuk, de a színeseket nálunk hagyta. Sajnos az egyik kicsi elkapott egy ilyen légúti betegséget, hogy a csőre fölött, a szemétől lefele feldagadt a gennytől és végül belefulladt. A másik kettő - egy fiú és egy lány - ezt télen kapta meg, mikor már nagyobbak voltak egy tyúknál, de akkor már tudtuk hogy ezt, a pulykafélék közt igen elterjedt betegséget tilozinos víz itatásával lehet megelőzni és gyógyítani is - mi fecskendővel adtuk nekik, és a vizükbe is raktunk, mert már elég súlyos volt az állapotuk. Remélem ez az infó másoknak is jól jön, mert ismerek olyat, aki pávát tart, ennek nem nézett utána, és elkönyvelte magában hogy "hát el szokták kapni és akkor meg is halnak". Szerencsére túlélték, és ma egészségesek és olyan pávásan gyagyák. Mellettük van egy kifejlet pávakakasunk, már több mint 3 éves, és mindhármukat ment tartjuk a selyemtyúkok, a japántyúkok közt, ők így ól elvannak, a pávakakas pedig folyton ijesztgatni akarja (például) az arasznyi pici japán tyúkot a farktollaival - elég vicces látvány. Más, mint amikor udvarol, inkább nagyoskodik és nekimegy akár a legkisebb kiscsibének is, aki persze jó baromfi módjára rá sem hederít, csak csipeget tovább :)

  thumb
 19. Ódor Richard

  A sárgás színű, az anya - Angie - az egyetlen tuti állandó kecskénk, őt biztosan nem adjuk el soha. Kiskorában az egyik nagyobb kecske nagyon terrorizálta és egyszer belelökte télen a félig fagyott itatóvízbe, és szegényke mellkasa beleszorult, majdnem megfagyott. Szerencsére nem sokkaé utána mentem ki enni adni nekik, és bevittem a kicsit (persze tiszta idegbetegen), ott meleg víz alá raktuk, megmosdattuk, s kihívtuk az orvost. Napokig lábadozott a házban, s két hétig bent tartottuk, hogy ne kelljen kimennie a hidegbe. Ez alatt én vigyáztam rá, a kezdeti napokban lent aludtam vele a földön :) Reggel mindig rajtam feküdt... vagy épp állt. :P A szaga is csak akkor volt rossz, mikor csinált egy tekintélyes méretű tócsát a csempére. Mindenesetre nagyon megszeretett engem, és az én szavamra még hallgat is, vagyis ha szólok neki, hogy *Angie!* akkor egyből odajön hozzám. Ha fejésidő van, akkor csak szólok neki, ő jön és szépen kivezetem a karámból. (Az összes többit a szarvánál fogva kell húzni.) Nagyon aranyos, és még játszik is velem, ő öklel a szarvával, én meg elnyomom a kezemmel :D Mint egy igazi kis házikedvenc :)

  Kép: a kiskecske jól elvan a skót juhász kutyáinkkal

  thumb
 20. Ódor Richard

  Nos igen, nagyon aranyos. Valójában az összes kiskecske ilyen édes, én nem is tudnám elképzelni hogy húshasznú kecsketenyészetet üzemeljek, ahol 10 kilósan levágják őket...

  Na mindegy, itt az anyucija és a testvére.

  thumb