Eddigi tanácsok

Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Csanád. A jukka lisztharmatos betegségével áll szemben. Fontos, hogy a növényt ne öntözze és ne táplálja túl. Most, télen, hagyja a növényt pihenni: havonta 1-2 dl vized adjon neki, a szoba levegője ne legyen párása. A bevonatot szódabikarbónás vízbe áztatott puha ronggyal törölje le a levelek felületéről és a fonákáról is. Ha rosszabbodna a helyzet, a szabadba vagy a lakótéren kívüli helyiségbe kivive permetezze le lisztharmat elleni készítménnyel (pl. Thiovit Jet).

#55978
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Nikolett. A megtámasztás egy esztétikus karóval vagy kókuszrúddal jó megoldás lehet. Ha csökkenteni szeretné a növény méretét, egyszerűen vágja vissza a kívánt magasságban. 2-3 oldalrügyből újrahajt. A vágási felületet gyertyaviasszal, vagy nejlonnal bekötözve zárja le. A levágott leveles szár is meggyökereztethető és elültethető.

#55977
Edina Pap Szaktanácsadó

A sárgulást leginkább a tápanyahiány okozza. Ez adódhat túlöntözésből is. Kérem, hogy küldjön képet!

#55976
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Nikolett. Várjuk a képeket.

#55975
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Márta. Baktériumos fertőzés, vagy megfázott a növény. A tünetes leveleket el kell távolítani. Tartsa szárazon a növény, ne öntözze túl, pláne ne párásítsa. Télen a hideg ablaktól kicsit távolabb tartandó, de fényes helyen, pl. ablak alatti fűtetlen radiátoron vagy asztalkán, növényállványon.

#55974
Edina Pap Szaktanácsadó

Vásároljon egy új, egészséges növényt, ezt pedig azonnal távolítsa el a lakásból, mert a kártevők a többi szobanövényét is megfertőzhetik. Ügyeljen rá, hogy ne fázzon meg. Fontos, hogy inkább egy kicsit szárazabban tartsa.

#55973
Edina Pap Szaktanácsadó

Ez a növény nem Rhododendron, sokkal inkább bugás hortenziának tűnik ez a növény. Jó megoldás a garázs, nem kell megijedni a levélhullástól. Látszanak a duzzadó rügyek, amiből jövőre kihajtanak a levelek. Ha nagyon visszavágja, nem virágzik, vagy csak későn, ősszel. A hortenziának elég a virágfejeit levágni, illetve ritkítani, a gyengébb vesszőket eltávolítani. Fontos, hogy a teleltetőben csak havonta 1-2 dl vízzel öntözze.

#55972
Edina Pap Szaktanácsadó

A seb szépen kalluszosodott (beforrt). Javaslom a törzs bemeszelését vagy bekötözését télre jutaszalaggal. Előtte érdemes még egyszer Champion gombaölő szerből kevert péppel bekenni a sebet.

#55970
Edina Pap Szaktanácsadó

A kalciumhiány okoz hasonló tüneteket. Kapott elég vizet a növény? Az említett istállótrágya és tőzeg csak talajszerkezetet javít, tápanyagot nem pótol. Javaslom tartós hatású örökzöldekhez javasolt burkolt műtrágya bekapálását sekélyen a talajba. Permeteztek-e a környezetében valamivel? Mitől kopott ki a növény alján a fű?

#55969
Edina Pap Szaktanácsadó

Colletotrichumos levélfoltosságra gyanakszom, ami a vesszőkre is átterjedhet. nedves időben terjed. Fontos, hogy jól átszellőzött legyen a lomb, így a csüngő kecskefüzet célszerű rendszeresen ritkítani. Kerülje a túlzott nitrogéntrágyázást. Most nagyon lényeges a hullott lomb összegyűjtése, a foltos vesszők eltávolítása és elégetése. Célszerű elvégezni az őszi-téli, majd a tavaszi rezes lemosó permetezést.

#55968
Edina Pap Szaktanácsadó

A fák esetében gyakran előfordul, hogy a kedvezőtlen környezeti feltételek mellett a korona, amihez nehezebben jut el a víz a magas léghőmérséklet /légszárazás miatt elhal, és a növény tőről újrahajt. A hárs különösen hajlamos a tősarjak nevelésére. Ebből a növényből már nem lesz teljes értékű fa. Cserélni kell. Fontos hangsúlyozni, hogy nyáron tilos növényt ültetni, a fákat bőségesen, alkalmanként 50-60 liter (4-5 kanna) vízzel kell ellátni. Ebben segít az faöntöző zsák.

#55966
Edina Pap Szaktanácsadó

A gombásodás, jelen esetben a gyep rizoktóniás fertőzése ellen a legjobb módszer a szárazon tartás. Valószínűleg túlöntözte a gyepet, az automata öntözőrendszer túl későn lett lekapcsolva, és/vagy későn kapott magas nitrogéntartalmú műtrágyát a gyep. Tűzoltásként réztartalmú gombaölő szerrel (Cuproxat, Champion) vagy felszívódó Amistar Top-pal permetezhet. Célszerű októberben a gyepet tartós hatású őszi-téli gyepműtrágyával kezelni.

#55965
Edina Pap Szaktanácsadó

Kósza pocok, mezei pocok a legvalószínűbb. Ellene Redentin használható eseti engedéllyel alkalmazható.
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/adatlap-redentin-75-rb-engedelyehez

#55964
Edina Pap Szaktanácsadó

A bodobács és a poloska lakástól való távol tartására alkalmazható leghatékonyabb bio módszer a szúnyogháló. A nem kívánatos egyedeket egyszerűen le kell söpörni az ablakpárkányról.

#55963
Edina Pap Szaktanácsadó

Az előző kérdésénél atkára gyanakodtam, de ez inkább pajzstetű. A legjobb, ha tömény szappanos vízzel áttörli a leveleket. Mospilan-nal történő permetezés és/vagy beöntözés (kizárólag a lakáson kívül, szabad térben) hatékonyabb.

#55962
Edina Pap Szaktanácsadó

Ha pókháló-szerű képződményt tapasztal, akkor azt valószínűleg atka.A száraz körülményeket kedveli. Langyos tusolás jót tehet. Ha képet küld, pontosabb diagnózist tudunk adni.

#55961
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Imre! Képet kérünk!

#55930
Edina Pap Szaktanácsadó

Magnéziumhiány.

#55929
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Miklós. Képeket kérünk!

#55928
Edina Pap Szaktanácsadó

Jégvert növényt kapott. Most azt tudja tenni, hogy bordói lével történő permetezéssel segíti a sebgyógyulást, illetve a károsodott részeket a koronaforma megtartása mellett levágja.

#55927