Homoktövis gomba + tetű?

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Sebestyén Úr! Az Agrosol Liquid nagyon jó, nemcsak mint kondícionáló, hanem jelentős tápelem tartalma is van /Makro- és mezo elemek/ A fű magas nitrogén-igénye közismert, de a N-átadás valószínűleg nagyon kis mértékű. A N egy része a levegőbe kerül, más része lassan vehető fel.

 2. Sebestyén Gábor

  Kedves Mária,
  ismét köszönöm a (gyors) válaszát. Ezek szerint nem sokat ér, ha a növény környékét beszórom frissen vágott fűvel?Az elvileg nitrogénben gazdag. Hétvégén ások a növény mellett egy 10-20 centi mély árkot, ezt is lefotózom majd. Egyébként van otthon egy agrosol liquid nevű folyékony lombtrágyám, ez narancsolajjal keverve hatásos lehet esetleg?

 3. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Sebestyén Úr!
  Az alulról száradó, felette sárguló levelek tápanyag-egyensúly gondokkal vannak összefüggésben. Fő elemről van szó - nitrogén, foszfor, kálium a fő tápelemek - tünet szerint elsősorban a nitrogén. Miért ez az egy növény? mert ahogy az ember is, minden növény egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A probléma talajon belül lehet . a növény körül, a gyökerek megsértése nélkül - kis árkot kellene húzni, mely több kérdésünkre választ ad.

 4. Sebestyén Gábor

  Kedves Mária!

  Köszönöm a válaszát először is. Az említett növény azóta egészséges, egy kis gombaölő megoldotta a problémát. Azóta viszont a mellette lévővel nem stimmel valami, ami aggasztóbb.
  http://kepfeltoltes.hu/160724/IMG_20160724_125257_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/160724/IMG_20160724_125250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/160724/IMG_20160724_125234_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Mi okozhatja a levelek sárgulását, lepotyogását? Tetveket nem látok rajta, locsoljuk a növényt minden 2. nap este.. Frissen levágott füvet szoktam vékony rétegben a bokor alá rakni havonta egyszer, remélem nem a sok Nitrogén okoz gondot.. Igaz ez nem lenne logikus, mert a többi bokor alá is szórtam, azok mégis dinamikusan fejlődnek.

 5. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Tisztelt Sebestyén Gábor Úr!
  A képet sajnos nem tudom élesíteni. Csak különböző formájú foltokat látok a leveleken és lyukacsodást nem. Vajon a foltok szárazak-e vagy kissé puhábbak a környező szöveteknél? Ha az utóbbi, baktériumos fertőzés. A rezet, mint bioszert ajánlom - remélem a homoktövis nem rézérzékeny.
  A fekete foltok - ha letörölhetők - nem a tetvek mézharmatán élősködő korompenésztől származnak. A képen azonban ilyent nem látok. A jelzett két bio-készítmény valóban nem keverhető.

 6. Sebestyén Gábor

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  1-2 hónapja ültettem a kertbe néhány homoktövis bokrot, az egyiken azonban betegség jeleit vélem felfedezni.
  http://kepfeltoltes.hu/view/160619/IMG_20160619_145500_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Látható, hogy sárga foltok keletkeztek a leveken, némelyik már lyukas is. Néhány hete a gyümölcsfákon is foltok keletkeztek, szintén lyukasak lettek, ezt kezeltük polyversum nevű gombaölővel, nagyjából rendbejöttek a fák, azonban lehetséges hogy a homoktövis ezt kapta el? Ez lenne a levéllyukacsosodás?
  Továbbá fekete letörölhető foltokat is láttam rajta (ahogy 1-2 fán is), ez a tetvek megjelenését mutatja?
  Korábban permeteztünk narancsolajjal + kénnel, így eddig a tetvek távol maradtak, de ha most egyszerre jelentkezik a kettő, az nem lenne túl jó. Igyekszünk kerülni a durva vegyszereket, eddig nagyjából ment is, de ha jól tudom akkor a polyversum és a prev b2 nem használható egyszerre.. Mit javasolnak?

  Köszönettel: Sebestyén Gábor