Őszibarackos

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Ódor Richard

  Vagyis a moníliát vegyszer nélkül csak emgelőzni, de gyógyítani nemigen lehet. Elég szemét egy betegség, én már csak tudom, még vegyszeresen sem könnyű a dolog, ha körülöttünki mindenhol öreg, félig beteg fák vannak...

 2. Garamvölgyi Péter

  Tisztelt Uram!
  Ezt igazán nem tudom, ki írta elő, mert az Ön által felsorolt szerek közül csak a rézoxiklorid használható lemosó permetezéshez, a többi hatástalan lemosásra, drága és bioternesztésben nem is használható. A Score 250 EC egy felszívódó gombaölő szer, ami csak zöld növényi részbe szívódik fel, csak vegetációban van értelme a hsználatának. A Basudin 600 EW szintén csak vegetációban hatásos, de ez egy szerves foszforsav-észter, ami biogazdálkodásban szigorúan tiltott készítmény!!! Én mindenképpen azt javasolom, hogy vegye fel a kapcsolatot a Biokultúra Egyesülettel, kérjen tőlük információt a felhasználható készítményekről és technológiákról. Én integrált növényvédelemmel foglalkozok, a biora nincs olyan nagy rálátásom, de remélem ezzel azért már tudtam némi segítséget nyújtani!!!

 3. Fodor Zoltán

  Köszönöm válaszát!

  Természetesen minden évben ellenőrizték a bio gyümölcsöst, és csak az előírt vegyszerekkel permeteztettünk. Idén főleg a betegség miatt mi magunk fogjuk a kezelést folytatni. Az említett rovarcsapdákat rendszeressen használtuk, de molyok jelenlétét a megadott időpontokban (permetezések előtt 2 héttel) nem tapasztaltunk, ám a levéltetveket sikeresen kiszűrtük ezzel a módszerrel. Lemosásra rézoxikloridot, mellette basudint, buvicid K-t, és score-t használtunk eddig minden évben. Ez volt az előírás. Ha tud az említett szereknél hatásosabbat, kérem írja meg. Egyébként eddig az Ön által említett gyomirtást folytattuk, és ha biogazdálkodásnál nem megengedett a gyomirózás, akkor maradunk ezeknél a technológiáknál.

 4. Garamvölgyi Péter

  Tisztelt Uram!

  A biogazdálkodás egy igen speciális, kényes terület. Hivatalosan Önnek csak akkor lesz biogyümölcse, ha azt a Magyarországon erre illetékes szervezet annak nyilvánítja, az előírt feltételek betartása és folyamatos ellenőrzés mellett. Erről tovább informálódhat a www.biokultura.org címen! Igen korlátozott a biogazdálkodásban használható készítmények köre. Biológiai gazdálkodásban a gyomszabályozás -őszibarack esetében- a mechanikai gyomirtásra korlátozódik: kultivátor, gyomfésű, tárcsa, illetve végső esetben kapálás jöhet csak szóba, a vegyszeres gyomirtás kizárt. A rügypattanás előtti réz hatóanyaggal végzett lemosó permetezés kulcsfontosságú (pl Bordóilé FW, Cuproxat FW stb.). A monília fellépésének tulajdonképpen rovarok által ejtett sebek nyitnak utat, tehát itt nem is a gomba ellen, hanem megelőzőleg a kártevő molyok ellen (keleti gyümölcsmoly, barackmoly) ellen kell védekezni, de hogyan? Itt csak a Növényvédelmi Kutatóintézet rovarferomon-csapdáit tudom ajánlani aminek a márkaneve Csalomon. Ha megrendeli ezeket, akkor abban az időpontban szállítjuk ki, amikor azokat rendeltetésszerűen használni kell.

 5. Fodor Zoltán

  Üdvözlöm!

  Jelenleg is biogazdálkodást folytatunk, egy másfél hektáros területen, csak őszibarackkal. Idén 5 évesek a fák, eddig a kezelésért minden évben fizettünk, de tavaj az összes fánk megbetegedett. Rengeteg ág elhalt, és a gyümölcsök egy része is betokosodott. Kiderült, hogy a monilia betegség támadta meg a fáinkat. Mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a betegség terjedédét megakadályozzuk, de csak lassítani sikerült. Minden beteg ágat lemetszettünk, és eltávolítottuk a területről.
  Az volna a kérdésem, milyen permetszereket javasol annak érdekében, hogy a fák minél hamarabb meggyógyuljanak. Rengeteg szakirodalmat néztem át, de főleg régi könyveim vannak, és az új permetszereket nem ismerem. Megköszönném, ha egy éves permetezési tervet küldene, amire a fáinknak szüksége van, szer, mennyiség, permetezési dátum. Amennyiben lehet kérem ajánljon olyan gyomírtót is, amit bátran alkalmazhatunk a gyümölcsösben.