Lyukak a gyepben

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Közelebbi képet kérnénk a "valamikről".

#53145
ILDIKÓ HULÉ

T! Tanácsadó!
Sajnos Wekerlén a kertemben pár napja kis, ferde lyukak alakultak ki, alattuk pedig a mellékelt fotón látható valamik vannak. Kérem, szíveskedjenek tájékoztatni, hogy mik azok, és hogy lehetne mielőbb megtisztítani a kertet tőlük?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: Hulé Ildikó, Mobil: 06302061770, e-mail: hule.ildiko@gmail.com

#53079
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Lehet gyepet szellőztetni. A hulladék legyűjtése után műtrágya-felülszórás is javasolt pl. https://www.gazdabolt.hu/hobby-mutragya/1864-substral-hosszu-hatasu-gyepmutragya-08-kg.html

#50912
Anita Marton

Kedves Edina!
Köszönöm szépen!
Ilyenkor is lehet gyepet szellőztetni?Mert elkène,az biztos,csak nem tudom,mennyire viselnè meg...

#50772
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Anita!
A giliszták megjelenése állandóan nedves gyepben gyakori. Ellenük nincs mi tenni.
Az említett műtrágyák összetételéről és hatástartamáról nincs információm. lehet, hogy újra kellene műtrágyázni, káliumban gazdagabb összetétele. Az öntözés ideje nem ad információt a kijuttatott vízmennyiségről a szórófejek intenzitása és száma ismerete nélkül. Fontos: mélyrétegű öntözés, a talajfelszín legyen mindig száraz, gyorsan száradjon fel és ne nyírja túl alacsonyra a gyepet, a nyesedéket hordja le. Plusz tápanyag, gyepszellőztetés, ha nagyon tömődött a talaj.

#50743
Anita Marton

Azt mondják,a gilisztának örüljek,de nekünk száz ès száz lesz alkalmankènt,nagyjából naponta. Ezt az állapotot még nem tapostuk le,de letapossuk, s kemèny,fűmentes foltok lesznek utánuk.Minden másnap felülvetem az új foltokat,de ezt nem èrzem normális állapotnak.

#50613
Anita Marton

Kedves Edina!Nagyon köszönöm válaszát!Mióta ilyen csapadèkos az időjárás,nem öntözünk,valamelyest javult a helyzet,a tövek ìgy is barnák.Kevesebb lyuk van.Sosem mèrtük az öntözött mennyisèget,de akkor valahogy megmérjük,de 70%-on ment,5 kör van 5-7 perc közötti időkre van beállìtva,az igazán lyukas,hiányos s szürkès felszínű időszakban a fenti módon,heti 3-szor öntöztünk.
https://www.obi.hu/egyeb-gyeptragyak/pazsit-mutragya-3kg/p/2199727?wt_mc=gs.pla.Kertszabadid%C5%91.Noevenyapolasesnoevenytermesztes.&wt_cc1=8996352905&wt_cc4=t&wt_cc9=94655248687&gclid=EAIaIQobChMI853v_pqT6gIVt4BQBh3y3APbEAQYBSABEgJPEPD_BwE ,majd 3 hónap múlva https://www.obi.hu/egyeb-gyeptragyak/gyepmutragya-klasik/p/4192100 ezekkel próbálkoztunk.Mindig jobb lett a helyzet,de nagyon messze vagyunk a remèlt,várt eredmènytől.A fűnyìrót megjavìttattuk,ez már nem lesz problèma.Mellèkletben teszek a jelenlegi helyzetről fotót.
Nagyon szèpen köszönöm!

Anita

#50612
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az első kérdésem az, hogy milyen gyakorisággal öntöznek, és milyen mennyiségű vizet juttatnak ki? Ne az időt írja meg, hanem, hogy mennyi víz jut egy-egy alkalommal gyepre. Csapadékmérő kehellyel ellenőrizhető.
https://www.gazdabolt.hu/diagnosztikai-eszkoz/2685-csapadekmero-leszuro-tuskevel-pluvio-pic.html
A legtöbb gondot a rosszul beállított öntözőrendszer okozza. Az állandó nedves felülettől gyengül, gombásodik, a gyep. Milyen tápanyagot használnak?

#50596
Anita Marton

Ès egy igazán közeli fotó a lyukakròl.

#50356
Anita Marton

Kèszítettem mèg fotót,hogy jobban látható legyen!
Köszönettel,Marton Anita

#50355
Anita Marton

Üdvözlöm!
Az alábbi kèpeken látható a gyepünk.Ősszel lett öntözőrendszer,de nem lett olyan a fű,mint vártuk,sőt!Októberben,márciusban volt gyepszellőztetès,esôsebb időben nem öntözünk.ha öntözünk,hajnalban.A felszín szürkès,ezt valószìnűleg a fűnyíró èletlen kèse teszi,de a töve mindenhol barna,s a szál is,nagyjából ìgy a közèpső 1 cm.zöld csupán.1 hónapja,mikor naponta öntöztük,mert száraz,meleg volt,sáros,kb.5-7 cm.átmèrôjű lyukak keletkeztek.Mára annyi hiány van,hogy az egèsz felület csupa lyuk.
Az esősebb időszakban nèhány kisebb gombánk is nőtt.Hetente nyìrjuk,van,hogy gyakrabban is,tápot is kap renszeresen,idèn márciusban kapott.Egyenetlen a talaj,az összetètele is nagyon vegyes,de a tünetek èpp úgy jelen vannak az agyagos ès az inkább fekete földnek mondható területeken is.
Nagyon várom a tanácsát,mert igen sokat bajlòdtunk már vele.Folyamatosan lazìtom a lyukakat,újravetem,kikel lassacskän,de a lyukasodás máshol folytatódik.Láttunk gilisztanyomokat,de nem ennyit ill.nehezn kèpzelem el,hogy ennyi lehetene...
Köszönettel:Marton Anita

#50354