dischondra repens gyep

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Szabó Péter. Kérem, vegye fel a kapcsolatot termékforgalmazással foglalkozó kollégáinkkal a chate-en vagy e-mailben. https://www.gazdabolt.hu/kapcsolat

#54636
Péter Szabó

Kedves Pap Edina
Attól tartok ez a növény nálam nem maradt életben. Tudható volt ugye, hogy télen besárgulhatnak a levelei de mivel nekem már nyár végén is gondom volt barnulással, feltételezhetően gombás fertőzés miatt amit nem sikerült visszaverni, mostanra minden kipusztult.
A talaj fagy által felpuhított felső rétegét az elmúlt napok szélviharai elhordták, az elbarnult növények gyökerei jórészt kilógnak a földből. Amit megfogtam azt el lehetett morzsolni.
Már csak az lenne a kérdésem, hogy vissza vihetem-e a megmaradt bontatlan dobozokat. Szeretném valamelyest csökkenteni ezt a jelenleg 70 000 Ft-os buktát. Ezzel a növénnyel újra vetni biztosan nem szeretnék.

#54623
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos, nincs sok tapasztalatom a Dichondrával kapcsolatban. Melegkedvelő növény, inkább a mediterrán országokban, örökzöld keménylombú fák, nagy cserjék (magnólia, egyvesmag stb) alatti árnyékos helyen használják talajtakarásra, ahol a fű nem nő meg. Magyarországi viszonyok között szerintem csak szenved, ezért támadja meg a betegség és ritkul ki. Ha bárkinek van kedvező tapasztalata és pratikája ezzel a növénnyel kapcsolatban, szívesen halljuk!

#54361
Péter Szabó

A feltöltött képre mondhatná a rendszer ha túl nagy, Az X-ről simán azt hittem, hogy azt megnyomva törölhető...nem pedig, hogy nem jó úgy.

#54351
Péter Szabó

Tiszteletem

Azóta megépült minden és a dichondra is egy darabig elég jó érezte magát, viszont egy bő hónapja sajnos gombásodáshoz hasonló jeleket produkál és sajnos több foltban is elbarnult.
Kezeltem hát Amistar - Vegezol - Amistar sorrendben, de nem tűnik hatásosnak.
Mit lehet még tenni?

Üdv
Szabó Péter

#54350
Péter Szabó

Köszönöm a választ. Amennyiben a kis kiszerelésből veszek 16 csomagot akkor tudnánk olyan áron adni mintha 1 kg-os kiszerelés lenne? Még így is elég magas az ára.

#49787
Pap Edina Szaktanácsadó

Az 1 kg-os kiszerelés jelenleg nincs készleten.
Külföldi szakirodalom szerint a Dichondra "gyep" öntözése nagyjából megfelel a fű öntözésének. Kelesztő öntözés napi szinten. A beállt állomány ritkán, de nagy vízadaggal kell öntözni, egy alkalommal legalább 3 mm vizet kijuttatni, hogy mélyen gyökeresedjen, mert akkor vészeli át a telet.

#49736
Péter Szabó

Köszönöm a választ, de ez így eléggé lutri az öntözését tekintve. Heti egy-két öntözést megcsinálnék slaggal vagy több billegős öntözővel, de nem találok egyértelmű választ erre vonatkozóan sehol. Ez a legtöbb ami előbukkant: "Gyorsan kikel, 7-14 nap alatt. Bőséges öntözést igényel (30 mm) de a két öntözés között száradjon meg a földje. Szinte bármilyen talajon jól megél, de legszebb, ha humuszos talajban él. Napos és félárnyékos helyen is szépen díszlik. Elviseli még a -12 C-fok hideget is, de a levele már - 8 C-foknál elbarnul."
Volna ahogy látom 1kg-os kiszerelés is, de ugye most árat nem látok. Esetleg az kedvezőbb árú valamivel mint 14 250g os csomag?

#49656
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos nincs a termékkel tapasztalatom. A leírása alapján 10 g/m2 az adagja, tehát 340 nm-re 3,5 kg kell. Nem olcsó. Mediterrán térségekben látni ilyet. Hazai télállósága nem bizonyított. A leírások alapján nem igényel annyi gondozást mint a gyep, 4-5 cm magasan kell nyírni. A félrányékot is jól tűri.
https://www.gazdabolt.hu/fumag/6369-talajtakaro-zold-szonyeg-dichondra-repens-rocalba-250-g.html

#49614
Péter Szabó

Szeretnék ebbe a földbe amit tavaly előtt hozattam ebbe a kertbe de tavaly lényegében csak írtottam a még feltörő gazokat belőle. Mostmár nem nagyon bukkan elő belőle semmi gyom. A ciprusoknak körbe, illetve a fáknak lenne csepegtető öntözés a talajtakarót viszont dichondrából szeretném megoldani egy szélesre nyújtott "U" alaku kertben nb 340nm-en. Mennyi mag kell ekkora területre? Milyen öntözési igénye van a vetés után illetve ha már szárba szökkent? A talaj olyan állapotú mint a mellékelt képen, vetés előtt villáznám, és átgereblyézném.
A segítséget előre is köszönöm.

#49553