Mivel gyógyítsam meg a gyepem?

Pap Edina Szaktanácsadó

Pítiusos tőrothadásról lehet szó, amit a nyári meleg és a helytelen öntözés (állandó párában tartás) alakít ki. Először is a okokat kell megszüntetni: Hagyja kiszáradni a gyepet, kerülni kell a pangó vizet és az állandó párásságot. Célszerű gyepszellőztetni, és a filcet letakarítani a fű tövéről. használjon magas káliumos (őszi-téli kondicionáló) gyeptárgyát. Javaslom a Proplant kipermetezését a gyepre: https://www.gazdabolt.hu/gombaolo-szer/1615-proplant-200-ml.html

#46321
Gábor Molnár

És itt egy közeli, de ezt a betegséget viszonylag jól be tudtam azonosítani az interneten található képekről:

#46299
Gábor Molnár

Még egy kép a rosszabbik oldalról, ez a naposabb terület pedig...:

#46298
Gábor Molnár

Még egy kép a rosszabbik oldalról, ez a naposabb terület pedig...:

#46297
Gábor Molnár

Kedves Edina,

Úgy néz ki a levélfoltosságot leküzdöttem, viszont új (más) tünetek jelentek meg. A növekedés továbbra is nagyon lassú, a levélfoltosság után a regenerálódás elmaradt. Rozsdásodást fedeztem fel és száradó foltokat. kb 5hete magas kálium és alacsony nitrogén tartalmú trágyával trágyáztam, kb 2 hete, ahogy megjelent a rozsda, score permettel fújtam le. Változás továbbra sincs, az egészségesebb foltok szépen nőnek, de több a beteg felület és a rozsda terjed, a felület foltokban szárad. A locsolást csak 5-6 száraz naponta szoktam bekapcsolni. Fényképeket küldök. Mi legyen a következő lépés? Más permetszer, tápanyag, szellőztetés?

#46296
Pap Edina Szaktanácsadó

Tavasszal, ősszel célszerű a gyepszellőztetés. Nyírás előtt kellene lekezelni, hogy a lombfelületen hasson a szer, fontos, hogy 25 fok alatt legyen a hőmérséklet. Reggel kellene alkalmazni, és aznap nem rámenni a gyepre.. Szükség szerint 7 napra rá ismételni. meleg, száraz időben a kártétel magától megszűnhet. Fontos a tápanyaggal erősíteni a füvet.!

#45833
Gábor Molnár

Nagyon köszönöm a segítséget...
Permetezés előtt kiszellőztessem/kigereblyézzem a gyepet? A réz permetezésnél mire kell ügyelnem? Hőmérséklet/nedvesség/stb?

#45771
Pap Edina Szaktanácsadó

Helminthosporiumos levélfoltosság az ok, ami állandóan nedvesen tartott, túlnitrogénezett gyepen fordul elő. Ha műtrágyát használt, törekedjen a kiegyensúlyozott, nyáron és ősszel pedig a magas káliumos tartós hatású gyeptrágyák használatára. Ritkán és nagy vízadaggal öntözzön, az idén nem is igen kellett a gyepet öntözni. Ne hagyja a gyepen rendszeresen a nyesedéket, használjon réztartalmú permetező szert, vagy Kasumint.

#45745
Gábor Molnár

....és még egy a fűszálakról, az ilyesmi foltokkal kezdődik az egész....

#45742
Gábor Molnár

Még egy kép közelebbről, a foltok a legsűrűbben naposabb területeken, de az árnyékosokban is bőven előjönnek.

#45741
Gábor Molnár

Kedves Tanácsadó,

Három éves a gyepem, gyepszőnyegként szakember telepítette. Gyakorlatilag néhány hónapos kora óta küzdök a mellékelt fotókon látható betegséggel. Rendszerint tavasszal, az első trágyázás után gyönyörű állapotban van, aztán fokozatosan romlik, ami azzal kezdődik hogy a leveleken megjelennek a pici fekete foltok, amik aztán a felület száraz foltosságához vezetnek. Az első két évben csak augusztusban jött elő, de az idén már május végétől elkezdődött a romló folyamat. Alacsony nitrogéntartalmú trágyával, ritkább öntözéssel, Amistar permetszerrel próbálom javítani az idén semmi sikerrel. Jut eszembe, már a második éve rendszeres Trifenderes öntözést is kap, a leírásoknal megfelelően.

Hogyan tudnám gyökeresen megoldani a problémát, és fenttarrtani az év eleji gyögyörű állapotot?

#45740