Szintén gyepfoltosodás

Attila Csányi

Kedves Edina,

köszönöm a választ. Igen, most, hogy jobban megnéztem a talajt, tömör, kemény. Sajnos szerintem telepítés előtt rossz földet terítettünk szét.
Azért gondolom ezt, mert nemrég hozattam ugyanolyat egy virágágyásba, abból használtam egy keveset egy leander cserépbe ültetéséhez, ami két hét alatt kőkeményre változott, ezért vettem alá normál virágföldet. Ugyanez a helyzet a virágágyással. Locsolás után 1 nappal kemény a föld.
Több, mint valószínű, hogy talajlyuggatás és felülszórás lesz a vége.
Üdvözlettel

#43268
Pap Edina Szaktanácsadó

A tömörödött talajréteg, a rossz levegő- és vízgazddálodású, tápanyagban szegény talaj a gond. Lehetőség szerint végezzen mélyrétegű gyepszellőztetést, és rendszeres homok-felülszórást, valamint végezze el a kikopott foltok felülvetését azonos fűmagkeverékkel. A talajtömörödést kell fokozatosan megszüntetni. Magaskáliumos tartós hatású gyepfenntartó (stresszkontrol) műtrágya kijuttatása is javasolt.

#43130
Attila Csányi

A kép a sárgás foltokról.

#43068
Attila Csányi

Kedves Edina,

nekem is foltosodik a gyepem, pedig pár héttel ezelőtt gyönyörű zöld volt mindenhol. Amiben viszont más a kérdésem, hogy nekem néhol barnás-feketés a gyepem, nem pedig sárgás. Azt szintén gomba okozhatja?
Tavaly áprilisban telepítettük a gyepszőnyeget, sportgyep a fajtája. Már a nyáron előjöttek a sárgás foltok, filcesedés. Ősszel a pázsitdoktor legombaölőzte, folyékony műtrágyával belocsolta. Megmondom őszintén nem nagy különbséget láttam utána.
Azt még elmondanám, hogy a telepítés előtt kb. 5-10 cm régi talajréteg el lett távolítva és új talaj lett terítve a gyepszőnyeg alá. A telken régen nehézgépek álltak, lehetséges, hogy valamilyen szennyeződés maradhatott a mélyebb rétegben és az okozza esetleg a foltosodásokat? Van olyan helye a kertnek, ahol a gyepszőnyeg nem gyökerezett le egyáltalán még most sem, és hiába cseréltem ki, az sem gyökerezett le.
Az idén mår szórtam műtrágyát is és volt szellőztetés is.
Milyen szert tudna ajánlani, amit én is tudnék permetezni?

Köszönettel, üdvözlettel

Csányi Attila

#43067