Fűvesítés

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Előd. Nem a fűmaggal van a gond, hanem a sok öntözéssel. Tilos naponta öntözni. 35 C-fokban is elég heti 2-3 alkalommal, éjszaka vagy a hajnali órákban, de akkor egy alkalommal 15-20 mm vizet kell adni. A gyökeret öntözzük, a felszínt hagyjuk kiszáradni. Gombás foltok látszanak, talán a talaj is tömörödött. A nyesedéket ne hagyja a gyepen, szellőztesse meg a gyepet, majd most már lehet magas káliumos őszi-téli felkészítő gyepműtrágyát kiszórni.

#46124
Előd Fejér

Jelenleg így néz ki a gyepem, viszonylag lassan növekszik is. Lehet nem elég mély a gyökérzet? Kéne valami nedvesítő szer? A locsólást is változtattam, volt hogy naponta most meg minden páros napon öntözök 30-30 perce egyik és másik felén (6 szórófejem van). Utoljára júniusban műtrágyáztam. Minden javaslatnak nagyon örvendenék.

Köszönöm, Előd

#46076
Előd Fejér

Kedves Edina!


Szépen alakul a gyepem, de mivel DK fekvesű rengeteget sűti a nap. Scotts Everris Performance fűvem van, de nem vagyok teljesen megelégedve. Esetleg tudna mást ajánlani amivel felülvethetném? Vagy mi mást javasol?

Köszönöm, Előd

#46062
Pap Edina Szaktanácsadó

Kutyaálló gyep nincs. Célszerű elkeríteni a számára egy futtató részt a kerítés körül, és csak a gyep megerősödése, őszi telepítés esetén a következő ősszel, időszakosan ráengedni a területre. Egyes kutyák bizonyos nyomvonalon futnak, ott biztosan kikopik a gyep, nem is beszélve a vizelet és az ürülék kedvezőtlen hatásáról.

#46053
Zoltán Hegedüs

Kedves Edina!

Nekem is 200-250m2 füvesítendő kertem van. Az öntöző rendszer már kész. A kérdésem, ha van egy közepes termetű (20kg) kutyus, akkor milyen fűmag keveréket javasol amivel szép, sűrű füvünk lesz, és a kutya futás közben nem tapossa ki?

Köszönettel: Hegedüs Zoltán

#46036
Ferenc Pethő

Kedves Edina.Nagyon köszönöm a segítségét ! Üdvözlettel: Pethő Ferenc

#46025
Pap Edina Szaktanácsadó

Semmiképpen ne siesse el a gyeptelepítést! Ha szeptemberben is kánikula lesz, akkor inkább októberben füvesítsen. Számos szaktanácsban leírtam a helyes módját, érdemes végigböngészni a topicot, illetve gyepápolás rovatunkat: https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/kategoria/gyepapolas-14.html. Számos szakkönyv is rendelkezésre áll: https://www.gazdabolt.hu/szakkonyv/4957-a-pazsit-gondozasa-daniel-boswirth-2-kiadas.html
A telepítéshez kizárólag fűmag és gyepstarter műtrágya szükséges, illetve majd precíz kelesztő öntözés, azt megelőzően legalább 20, de inkább 30 cm mélységben laza, porhanyós talaj. A Finesse kényes pázsitgyep-keverék, nagy odafigyelést igényel a fenntartása. Házikertbe a Performance keveréket javaslom.

#46023
Ferenc Pethő

Kedves Edina!

A segítségét szeretném kérni.
Totális gyomirtás után vagyok az öntözőrendszer szeptember elején kerül telepítésre...előtte még szintezés...majd amikor már minden kész akkor talaj fertőtlenítés következik.

Ez után a következő termékeket gondoltam rendelni füvesítéshez.

https://www.gazdabolt.hu/talajjavito-talajkondicionalo/3311-dcm-antagon-25-kg.html

https://www.gazdabolt.hu/lombtragya/1871-amalgerol-1-l.html

https://www.gazdabolt.hu/kartevo-riaszto/1455-vakondriaszto-schopf-50-db-os.html

https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/2689-dcm-bio-gyeptap-telepiteshez-gyepszonyeg-fekteteshez-5-4-3-10-kg.html
https://www.gazdabolt.hu/talajjavito-talajkondicionalo/5689-humuszol-1-l.html

https://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/3034-horto-biopellet-szerves-tragya-25-kg.html

https://www.gazdabolt.hu/hasznos-elo-szervezetek/4638-bora-wp-100g.html

https://www.gazdabolt.hu/professzionalis-fumag/1666-scotts-everris-fumag-finesse-pazsit-jellegu-10-kg.html

Nem tudom,hogy ezek megfelelőek ..netán nem kell ennyi...illetve kíváncsi lennék ezzel kapcsolatban az Ön véleményére.

A füvesítendő terület nem lesz terhelve ,területe 200-250 m/2

Köszönettel: Pethő Ferenc


#46012
Pap Edina Szaktanácsadó

Semmi gond, szeptembernél előbb nem is célszerű füvesíteni. Ha száraz lesz a szeptember, akkor inkább októberben. Most a gyomirtásra kell koncentrálni.

#45834
Antal Koós

Kedves Edina!

Végre sikerült visszatalálnom ehhez a bejegyzésemhez amihez még tavaly hozzá is szólt. Köszönöm a válaszát. Sajnálatos módon a hátsó udvar gyepesítése eltolódni látszik, mert idén az első kertrészre fókuszáltunk. Ráadásul ekkora területre öntözőrendszert tervezünk majd. Elnézést kérek a késői válaszért.

#45773
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Péter. Nincs rendben, hogy ennyire ritkán kelt a fű. Milyen adaggal vetette el? A 10 kg-os zsák tartalmát hány négyzetméterre juttatta ki? Hol vásárolta a fűmagot? Milyen szavatosság volt föltüntetve a zsákon? Az öntözővíz nem moshatta szét a magokat? nem tapasztata, hogy egy helyen nagyon sűrűn kelt?

#44845
Péter Schneider

Tisztelt Edina!
Véleményét szeretném kérni egy fűmaggal kapcsolatban.
Többször vásároltam már az Önök webáruházában , de bevallom ezt a fűmagot nem Önöknél vettem.
A fűmag scotts everris pro supreme. A problémám az , hogy a csomagolás szerint 4 éves. Megkerestem a cég képviselőjét telefonon, azt mondta, hogy ezzel semmi gond, a fűmagnak semmi baja..
Egy hónapja-taljcsere, tömörítés, starter gyeptrágya használata után-elvetettem a füvet. Rendszeresen öntözöm, mégis nagyon ritka a kelés.
A kérdésem az lenne, hogy rensben van, hogy ilyen ritka a fű kelése, vagy gond van a fűmag korával?

#44405
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Koós Antal. Úgy látom, hogy régi fű van a területen. Fel lesz ez szántva? Mit fog a tereprendezéssel foglalkozó vállalkozó csinálni? Ha teheti, inkább még ősszel, akár novemberben füvesítsen. Sikeresebb, mint a tavaszi vetés. Ha nem megy, akkor május végén, június elején, a gyomoktól megtisztított egyenletes felszínű területre vesse a fűmag-keveréket (sport jellegű), kelést segítő tartós hatású gyepműtrágya kijuttatását követően.

#44399
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Fejér Előd. Bár elég aszályos az ősz, már ne öntözzön. Hagyja felkészülni a gyepet az áttelelésre. Őszi-téli felkészítő tartós gyeptárgyával segítheti a gyökerek megerősödését, ami a jó áttelelés és a tavaszi gyors zöldülés záloga.

#44398
Antal Koós

Kedves Edina!

Az elmúlt időszakban olvastam szakértő hozzászolásait a különböző kérdésekben, így én is bátorkodnék megkérdezni miként készítené elő a jövő tavasszal vetendő gyep talaját? Tavaly novemberi átadású volt ingatlanunk de sajnálatos módon a tereprendezés elmaradt. Többek között éppen ezért is a jövő évre 2018 első negyedére szeretném előkészíten a még kezeletlen talajt úgy, hogy jövőre a gyep vetéshez minden előkészület a lehetőségeinkhez mérten a legmegfelelőbben megtörténhessen. Jelenleg ott tartunk, hogy jövőhéten fog jönni egy tereprendezéssel foglalkozó vállalkozó aki teljesen egyenesbe húzza és eldolgozza vízszintesre a talajt. Ezután rotácios kapával a gyomirtó granulátumot juttatnék a talajba amely így a teljes téli idöszak alatt kifeljtheti hatását. Elképzelhető hogy teljesen rossz az elgondolásom az egészről, így kérem írja meg milyen javaslata(i) lennének egyáltalán az előkészítésről vagy akár, az utána következő fázisokrol is. Vakond háló, talaj csere vagy feltöltés termőföldel, esetleg csak a tél elvonultával kezdene bele ezeknek a műveleteknek? Bocsásson meg ha már volt ilyen kérdés és ezt már megválaszolta de a sok ezer komment közt nem találtam eddig meg az esetemre leg jellemzőbb kommenteket, de teljesen kezdő lévén (első gyepesítési kísérlet) nem szeretnék alapvető szarvashibákat véteni. Sajnos több 10-100.e forintot nem tudunk kertészekre elkülöníteni ezért választottam eme koránt sem egyszerű formáját a fűvesítésnek. Válaszait köszönöm előre is.



Antal.

#44387
Előd Fejér

Kedves Edina!


Érdeklődnék, hogy most ősszel milyen gyakran és mennyiségben kell öntözni? Meddig (október közepe, vége?) érdemes öntözni?

Köszönettel,

Előd

#44346
Pap Edina Szaktanácsadó

Az öntözéssel a nyár folyamán sokat foglalkoztam a topicban. Nem a gyepelszínt, hanem a mélyebben fekvő gyökérzónát kell öntözni. Nem az időtz kell figyeni, hanem a kiadott mennyiséget. A legnagyobb hőségben is elég heti 2-3 alkalommal, kizárólag hajnalban vagy a kora reggeli órákban öntözni, de akkor 30- 40 mm-t kijuttatni. Ezt esőmérővel ellenőrizheti. A gyepfelszín állandó nedvesen tartása kedvez a gombabetegségek kialakulásának, és kimossa a tápanyagot a talajból, különösen akkor, ha nem tartós gyeptárgyát használ. A gyepen tápanyaghiány tünete látható. Ebben az időszakban magas káliumtartalmú Prewinter gyeptrágyát juttasson ki.
http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T02315-Scotts-Everris-Pre-Winter-Oszi-teli-gyepkondicionalo-14-05-21-2MgO-15-kg
http://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/szerves-tragya1399/T09971-Viano-Szerves-gyeptap-Oszi-felkeszito-6-6-16-2MgO-10-kg

#44182
Előd Fejér

Kedves Edina!


Köszönöm a válaszát, szépen kinőtt a fű. Igaz, hogy egy idő után gyomok jelentek meg, amit Gyomstoppal kezeltem. Pár hete viszont több helyen sárgás lett a föld és mintha kiszáradt volna a fű is. Műtrágyáztam és azóta újra szép zöld minden, de a foltok maradtakEz hópenész lehet?Felástam ezeket a részeket és új földet teszek majd újra elvetem a fűvet. Jó ötlet volt?

Egyébként az öntözéssel nem vagyok teljesen tisztában. Hajnalban és este is 15-20 percet locsólta minden nap. Talán sok volt? Időben mennyit érdemes öntözni nyáron és most ősszel is (sajnos a mm-t nem tudom mérni, ezért lenne jó percben).

Ősz kezdete van, így gondoltam a gyepszellőztetésre is, amit szellőztető gereblyével csinálnék. Nem fog ettől kijönni a fű? Milyen tanácsot tudna adni?

#44168
Pap Edina Szaktanácsadó

A sport keverék jó választás, elég szeles a választék belőle. Fűmagvetés előtt közvetlenül starter gyepműtrágya kijuttatása javasolt 1-2 cm mélyen a talajba gereblyézve. Kis kiszerelés, 2 vagy 5 kg-s: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg
A vetést (ha nincs csapadék) rendszeres, napi kelesztő öntözés (alkalmanként 5-10 mm) kövesse esőztető fejjel vagy billenő négyszög-esőztetővel.

#42891
Előd Fejér

Jó napot!


DK fekvésű napos terepet (kb. 230 m2) szeretnék befűvesíteni a tereprendezést követően (csatolva a kép). A föld minősége normális, 80 cm után homokos. Pontosan mik a lépések és melyik termékeket használjam ahhoz, hogy egy nagyon szép "gyerekbarát" fűves udvart kapjak? Sport fűmagra gondoltam, de kiváncsi vagyok az önök véleményére. Ugyanakkor kérdés, hogy milyen más terméket használjak az első vetés előtt (pl. indító műtrágya, stb.)?

Köszönettel, Előd

#42674