szellőztetés előtt kell-e gyomirtót permetezni

Pap Edina Szaktanácsadó

Elnézést a késedelmes válaszért. A kérdése ugyan már nem aktuális, de leírom, hogy mi a teendő. A sorrend: gyomirtás, amit a fűnyírás előtt kell elvégezni. Kissé legyen nedves a lombozat, ezért hajnalban célszerű kiszórni. A tavaszi esőzések végét érdemes kivárni, mert a gyomirtónak legalább egy napig nem szabad a lombozatról lemosódni. Kb 1 hétig ne nyírjon füvet. érdemes a gyomirtást ezért tavasszal elkezdeni, amikor a gyep növekedése lassabb, a szernek több ideje van hatni. Fűnyírás után lehet gyepszellőztetni, majd jó alaposan átgereblyézni a területet, a meggyengült gyomok, moha szépen kijönnek. Szedjük össze, ami lekerült a területről. A felülszórás, felülvetés és műtrágyázás egymást követheti. majd hengerezze le, és ha nem esik eső néhány napon belül, öntözze be esőztetően a területet. A gyomirtó szer indokolt esetben egészen őszig bármikor használható a fent említett feltételekkel, a lényeg, hogy elegendő nagy legyen már a gyom lombfelületet, hogy megtapadjon rajta a szer.

#41694
Balazs Sziklavari

Es meg egy utolso remenyeim szerint: a felulvetett teruleten lehet-e meg iden gyomirtot kipermetezni, akar rogton is?

#41103
Balazs Sziklavari

Meg egy kerdes lemaradt: amikor leirta a lepeseket, miszerint komposzt, starter, fumag, ezek kozott kell idonek eltelnie, avagy egy munkafolyamatban is lehet vegezni?

#41102
Balazs Sziklavari

Kedved Edina!

Mar csak annyit kerdzeznek, hogy a felulveteskor viragfolddel es marhatragyaval is lehet-e dolgozni. Kerdeznem tovabba, hogy a felulvetett teruletet lehet-e nyirni, kell-e, avagy ket hetig hagyjuk noni a friss vetest? A gyomirtozott teruletet hany nap utan lehet osszegerebyezni es utana geppel szelloztetni? Mennyire kell a gyomirtas elott az idojarasra figyelni (teljesen szaraz talajt lehet csak, tovabba, ha permetezes utan par oraval eso esik az csokkentheti-e a vegyszer hatasfokat)?

Ismtelet koszonettel:

Sziklavari Balazs

#41101
Pap Edina Szaktanácsadó

Apró szemcsés homokot, vagy homokkal kever rostált komposztot szórjon ki a szellőztetés után, és hengerezze le, majd szórja ki a starter gyepműtrágyát, majd a fűmagot, és ezt is hengerezze le. Szakszerűen ezt könnyű hengerrel szokták elvégezni. Nagyon nem szabad megtaposni, de valamennyire tömöríteni kell, enyhe, esőszerű beöntözés is megteszi felülszórás után, akár naponta, de ne áztassa el a területet. A fűmag fényen csírázik, így nem kell "elásni". Ami nagyon fontos, hogy a meglévő talaj kötöttségét enyhíteni kell, mert a gyep is legalább 15-20 cm mély termőréteget igényel, A tápanyagutánpótlás a későbbiekben se maradjon el. A homokos-komposztos felülszórást minden gyepszellőztetés után el lehet végezni.

#41088
Balazs Sziklavari

Kedves Edina!

Köszönöm a gyors választ! Már csak annyit kérdeznék, hogy kell igazán jó felülvetést csinálni? A szellőztetett talajra kiszorni a fűmagot, letaposni, majd raszorni egy kevés homokot, komposztot, földet? Napjában többször érdemes meglocsolni, hogy nedves maradjon 20 fok körüli őszi nappali hőmérséklet mellett? Taposás nélkül is működhet, ha egyszerűen rászorunk a területre fűmagot, majd rászorunk komposztot és földet, de csak annyit, hogy ne takarja a meglévő gyepet, mégis helyenként legalabb pár magot takarjon? Gond ha a magok többsége nem került mélyre, tehát látható a felszínen, jól sejtem, hogy azok nem kelnek majd ki?

Köszönettel:

Sziklavári Balázs

#41072
Pap Edina Szaktanácsadó

A munkamenet a következő legyen. Fűnyírás után hagyja 3-4 napig nőni a gyomokat. gyomirtózzon...néhány óra elég a felszívódáshoz. Ha látja, hogy a gyomok elpusztultak, gereblyézze le őket a gyepről. Nyírja le a gyepet, gyepszellőztessen, szórja el a starter gyepműtrágyát és vesse felül a területet.

#41056
Balazs Sziklavari

Tisztelt Cím!

Szeretnék érdeklődni, hogy a gyepet fűnyírás után közvetlenül, továbbá gyepszellőzetés és felülvetést követően tanácsos-e gyomirtózni permetezővel? Kérdezném továbbá, hogy milyennidőjárási körülményre érdemes várni (pl. fél napon a permetezést követően eshet-e az eső, stb.). Jól gondolom-e, hogy ezt követően két hétig füvet sem szabad nyírni?

Köszönettel:

Sziklavári Balázs

#41047