Műtrágya

Pap Edina Szaktanácsadó

Nagyon ügyeljen a kelesztő öntözésre a nagy melegben. Hajnalban öntözzön.

#43713
Attila Kemenár

Kedves Edina!

Köszönöm a válaszát!
Idő közben elvetettem a magot, starterrel együtt!
4napja történt a dolog és már 1cm a fű, jelenleg szép egyenletesen kel!
Köszönöm!

#43615
Pap Edina Szaktanácsadó

Igen, lehet...de a fűvetéssel már inkább várja meg az augusztus végét. A nagy meleg nem kedvez a csírázásnak.

#43605
Attila Kemenár

Tisztelt Címzett!

Annyi lenne csak a kérdésem,hogy a fűmag vetésével együtt lehet szórni az indító műtrágyát is?Egyszerre gereblyézhetem be mind a kettőt?
Köszönöm válaszukat!

#43518
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Anita! Az Amalgerol kitűnő talajkondicionáló, egész éven át használható. Ha jó a talaj szerkezete (vízelvezetése) és tápanyagellátása, akkor a moha kevésbé üti fel a fejét. A tanácsom elején a moha elleni technológiát, közte a magas káliumos műtréágyát meglévő gyep fenntartása esetére írtam.
Kis kiszerelésben kapható árnyéktűrő fűmag: http://www.gazdabolt.hu/mag/fumag/hazikerti-fumag/T07680-Fumag-Lugas-Arnyekturo-keverek-Agro-Largo-1-kg
Magas káliumos gyeptrágya kis kiszerelésben: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T09847-Florimo-Oszi-Pazsit-mutragya-5-kg

#42216
Anita Borbély

Elnézést az előbb rosszat írtam: a BORA-t használnám talajfertőtlenítésre!

#42169
Anita Borbély

Kedves Edina! Nagyon köszönöm a válaszát! Utána olvasgattam a dolgoknak, de még mindig lenne kérdésem, mert nem teljesen világosa trágyázás. Ami biztos: Először Force-t használok március közepén, végén és május elején fűmagot vetek starter trágyával együtt. A magas kálium tartalmú gyeptrágya akkor a kettő között kerüljön e földbe vagy csak majd ha már kinőtt a gyep? Tudna nekem ilyen típust ajánlani? A fűmag ajánlást köszönöm, viszont pazarlásnak tartom (nem is az ára miatt) mert nekem csak max. 2 kg fűmagra lenne szükségem és ha jól láttam csak 5 kg-os kiszerelésben van... mit csináljak a többi 3 kg-al, nincsen esetleg kisebb kiszerelésű alternatívája ennek a keveréknek? Ezenkívül mi a véleménye az Amalgerol készítményről? egy ismerősöm nagyon ajánlja és ő is vetés előtt is után is használta talajjavítóként, állítólag neki segített a mohásodásban is... hát nem tudom, meghallgatnám az Ön véleményét is. Nagyon köszönöm, Anita

#42168
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Anita. Sajnos az árnyék miatt a moha mindig elő fog jönni, főleg akkor, ha nem jó vízvezetésű a talaj. A mohát folyamatosan le kell gereblyézni a területről, a nyesedéket (főleg árnyékban) nem szabad rajta hagyni a gyepen. Műtrágyázni mértékkel kel, akkor is magas káliumos tartós gyeptrágyával. Árnyékban soha ne nyírja a gyepet 5-6 cm-nél alacsonyabbra. A talajfertőtlenítéssel kellene indítani, Force-al vagy biológiai szerként Bora-val, de ez csak 1-2 hónap múlva kezd el hatni, és a kezeléseket meg kell ismételni. Pajorprobléma miatt a szerves trágyát nem javaslom. Ha ezt a készítményt használja, ne használjon a moha ellen vasgálicot, sem mohairtós gyeptárgyát, inkább meszet. Az újravetéshez mindenképpen jó minőségű árnyértűrő fűmagot válasszon, pl. http://www.gazdabolt.hu/mag/fumag/professzionalis-fumag/T06193-Scotts-Everris-fumag-Sun-Shade-arnyekturo-10-kg?filter_name=sun%20and%20shade vetés előtt, ha tömörödött a talaj, vetés érdemes szellőztetni, akár kézi gyephasogatóval keresztirányban többször megjárni a területet, ezzel a mohát is lehúzza.

#42126
Anita Borbély

Tisztelt Szaktanácsadó!

Segítségét szeretném kérni, mikor mit tegyek! Adott egy 75 m2-es kert. Tavaly nyáron eltűnt a fű. Már 10 éves ültetés volt, közben megnőttek a fák, fele állandó árnyékban van és gyerekek játszanak fociznak rajt folyamatosan! Pár éve küzdünk a mohával (vasgáliccal). Gyom sosem volt igazán! minimális ami kézzel kiszedhető. Jelenleg fel van ásva. Szeretném talajfertőtleníteni, sok pajor volt tavaly a földben : mikor, mivel? Gondoltam talán jó lenne a hengerezés, tereprendezés előtt trágyázni, de nem tudom mivel kellene, gondoltam mohairtós gyeptrágyára, vagy inkább szervestrágya vagy műtrágya? Április végén starterrel vetném a magokat! Kérdés a mohák ellen hogyan védekezhetnék előre, mivel javítsam a földet még időben magvetés előtt? Válaszát előre is köszönöm!

#42112
Pap Edina Szaktanácsadó

Van erre lehetőség: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T08845-Scotts-Everris-Shade-Special-Mohasodas-csokkento-11-5-5-8Fe-2-3-Ho-15-kg (Kb. 500 nm-re elegendő egy zsák), vagy kisebb területre, esetleg foltszerűen 2-3 kezelésre. használhat 2-3 hónapos gyepfenntartó műtrágyát is, ennek magasabb a hatóanyagtartalma: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06209-Scotts-Everris-Maintenance-Rovid-hatastartamu-gyepfenntarto-25-05-12-2-3-honap-15-kg, a mohás foltokat pedig vasgáliccal beszórja, majd beöntözi: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/mikroelem-mutragya/T02687-Vasgalic-1-kg?filter_name=vasg%C3%A1lic

#42049
Gabriella Ackermann - Sántik

Tisztelt Szaktanácsadó!
Érdeklődni szeretnék gyep műtrágyázással kapcsolatban,hogy ilyenkor tavasszal indító műtrágyát vagy melyik típust célszerű használni ? Valamint olyat szeretnék amelyik lassan felszívódó és a talaj mohásodását is gátolná. Köszönettel: A.S.G.

#42021
Pap Edina Szaktanácsadó

Március végén, az első nyírás után. Célszerű olyan, kifejezetten gyepre javasolt műtrágyát adni, ami nemcsak nitrogént tartalmaz.

#38829
Szilvia F.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy tavaly tavasszal vetett fűre mikor szórjam ki a nitrogén tartalmú műtrágyát? Válaszát előre is köszönöm!

#38804