CSOMÓBAN szakad a gyepem

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Lenke! Egészen biztosan célszerű újravetni a gyepet, amire most épp kedvező az időjárás. A Kentaur szárazságtűrő keverék durvább lombú, strapabíróbb, amíg a Niagara egy pázsitos jellegű. Én házikertbe, ahol rendszeresen járnak a gyepen a kettő közötti típust javasolnám, egy sport jellegű keveréket, pl. http://www.gazdabolt.hu/mag/fumag/professzionalis-fumag/T07685-Fumag-Stadion-Sport-keverek-Agro-Largo-1-kg
Fontos az alapos, mélyrétegű talaj-előkészítés, talajegyengetés a vízállások megakadályozása érdekében, illetve a kelést segítő a starter gyepműtrágya használata: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg

#38106
Lenke Újvári

És még kép a gyepről, ami csomóban kihullt... itt látszik, hogy már csak a szélén van némi zöld....

#38037
Lenke Újvári

Tisztelt Címzett,
kb. 3 -4 hónap alatt a gyepem teljesen kihullott. Szabályosan csomókban szakad sárgulás után, de némely helyeken még a zöld fű is.
Elkezdett először sárgulni, annak a hatására, hogy egy bizonyos részen sokat járkáltak le-fül a medence nyári felfedését végző emberek.
De után csak még rosszabb lett a helyzet és azon a kis részen hiába locsoltam és esett az eső is nem nőtt új fű, most meg ott tartunk hogy tovább terjedt és alig van már valahol is fű és tovább sárgul.
A csatolt képek alapján egyre kevesebb területen van fű.
Milyen betegség támadhatta meg a pázsitomat? és mit tehetek? a képeken még az is látszik mintha valami állati besüppedt lábnyoma lenne a földben.
Van még más részen is pázsitozva a kertem , de ezt a jelenséget nem tapasztaltam.
Még arra is tippeltünk, hogy talán azon a részen a terület klórt kaphatott, mivel alatta van a medencénk, de ezt már kizártuk, mert most már szinte a teljes területen nincs fű.
Mit tehetek? hogyan füvesítsek újra?
Még egy kérdésem van:
A Kentaur fűmag, amit a fenti részen és esetleg ezen beteg területen szeretnék elvetni mennyivel strapa bíróbb, illetve mennyire másabb mint a Niagara: azt vetettem korábban, illetve a kettő együtt ( fenti kertem egy része azzal van vetve) mennyire fog eltérni?
A Niagara gyep igen kényes és rengeteg bajom volt vele amúgy is fentieken túlmenően.
Nagyon szépen köszönöm: Ú.L.



#38036