Öntözés agyagos talajon

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Miklós! Agyagos talajon az ősz és tavaszi gyepszellőztetés elengedhetetlen. Tavasszal a fenntartó típusú gyepműtrágyát használja: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06210-Substral-hosszu-hatasu-gyepmutragya-5-kg, ha nem akar sokat füvet nyírni, akkor második kezelésként, 2 hónap múlva ismét lehet az őszi-téli, magaskáliumos típus. Agyagos talajon lehet, hogy elegendő lesz a heti 2X-i öntözés. Fontos, hogy a nyesedéket soha ne hagyja a gyepen!

#38305
Miklós Tóth

Köszönöm a választ kedved Edina! Megvolt az első nyírás, és megkapta a fű az őszi kondicionáló műtrágyát is. Két kérdésem lenne még: tavasszal milyen műtrágyát javasolna? Megjelent pár kicsi kétszikű növényke is a friss fű között, ezért Ön szerint alkalmazhatok tavasszal Substral 2in1 gyeptrágyát?
A másik pedig az lenne, hogy a nálunk lévő nem túl jó nedvességáteresztő talajon milyen gyakori öntözést javasolna tavasszal és nyáron? Itt is érvényes lehet a heti 3-4 alkalommal nagy mennyiségben öntözés?
Előre is köszönöm a válaszát!

#38275
Pap Edina Szaktanácsadó

A kikelt füvet már nem kell naponta 4X öntözni. A csapadék megérkeztével pedig egyáltalán nincs szükség öntözésre. A vízállás a nem megfelelő szintezéstől alakult ki...azzal a későbbiekben is baj lesz. Feltöltés javasolt, amíg nem késő, és újra kell vetni ott a füvet azonos keverékkel. Vetéssel egy időben javasolt a gyepstarter műtrágya alkalmazása: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg
Fontos, hogy a homokos talajon kapjon elég tápanyagot is a gyep, mert másképpen kisárgul. A téli felkészítéshez az első nyírás után az őszi/téli felkészítő tartós műtrágya javasolt.:
http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05640-Substral-Oszi-kondicionalo-gyeptragya-2kg

#38105
Miklós Tóth

Üdvözletem!
Szeptember 15-én vetettünk új füvet a kertünkben, ami mostanra szépen kihajtott, egyenletes lett. Naponta 4x volt eddig öntözve öntözőrendszerrel (Hunter), a naposabb részeken 10 percig alkalmanként. A talaj felső rétege - kb. 20-30 centi - kissé homokos, laza (az Alföldön lakunk), alatta viszont van egy 20-25 centis agyagosabb, sárgás réteg. A kérdésem az lenne, hogy így október elején mennyire kellene visszavenni az öntözést ahhoz, hogy a fű a tél előtt megerősödhessen és mélyebb gyökereket eresszen? A napi 4 soknak tűnik, mostanában a kert közepén egy részen az átfedéseknél megáll a víz, esőzéskor szintén. A pár hetes fűre is igaz, hogy ősszel elég heti 3-4x öntözni nagyobb mennyiségben?
Előre is köszönöm:
Miklós

#38035