kiszárad vagy kiég a fű

Pap Edina Szaktanácsadó

A fás részekig nem szabad visszavágni. Lassabb, de szebb eredményt ad, ha 3-4 hetente 5-6 centit vág csak vissza. Most majd leszáradnak a károsodott részek, azokat ki lehet csipkedni a bokorból.

#37846
Krisztián Kovács

Köszönöm a válaszát!

Mennyire kell megnyírni?

Üdvözlettel:
Kovács Krisztián

#37716
Pap Edina Szaktanácsadó

Meg lehet menteni, tavasszal vissza kell őket nyírogatni. Biztos, hogy víz vagy a permetlé perzselte meg őket a hőségben (lombtrágyázni, permetezni csak 25 c-fok léghőmérséklet alatt szabad). A kútvizet érdemes lenne bevizsgáltatni. http://kfk.kefo.hu/talaj-es-novenyvizsgalo-laboratorium-10

#37713
Krisztián Kovács

Kedves Edina!

Locsolni mindig este 7 körül szoktam. Az igaz, hogy amik kiszáradtak azok a bólogatós locsoló alatt voltak, telibe kapta a lombjuk a vizet. A permetezést a megadott keverés szerint végeztem általában délután permeteztem.
A kút vize nem okozhat ilyen jellegű problémát? Tavaly csapvízről történt a locsolás, akkor nem volt ilyen gond. Bár akkor még kézzel locsoltam és nem érte a lombozatot a víz.
Meg lehet menteni ezeket a tujákat vagy nincs remény és vegyem ki őket?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Kovács Krisztián

#37707
Pap Edina Szaktanácsadó

Perzselésnek tűnik. Nem locsolta őket meg a nagy melegben, tűző napon, illetve a lombtrágyát, növényvédő szert megfelelő dózisban juttatta ki, és szintén nem a hőségben/napfényben?

#37702
Krisztián Kovács

előző kérdésemhez további kép...

#37700
Krisztián Kovács

Előző kérdésemhez további képek...

#37699
Krisztián Kovács

Kedves Edina!

Engedjen meg még egy kérdést más témában.

A képen látható módon kiszáradt 2 db Elwoodi hamisciprus, 1 db Ír boróka és 1 db gömbtuja. 1-2 éve lettek ültetve. A kiszáradás minden esetben kb. 1 hét alatt lezajlott. Bár a gömbtuja belsejében még vannak egészséges hajtások.
A kérdésem az lenne, hogy van-e ötlete, hogy mitől száradhattak ki?
Hosszútávú örökzöld tápot kaptak, kaptak lombtápot is. Rendszeresen voltak locsolva kútvízzel. Permeteztem őket rovar és gombaölővel is.
Van még 1 db elwoodi és 14 db smaragdtujánk, azokkal minden rendben van.
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Kovács Krisztián

#37698
Pap Edina Szaktanácsadó

Pl ezt, vagy hasonlót: http://www.gazdabolt.hu/ontozes-es-totechnika/ontozestechnika-hobby/T04440-4-felulet-esozteto-Twist-tomloelemmel

#37625
Krisztián Kovács

Kedves Edina!
Köszönöm a válaszát!
Még egy kérdést engedjen meg. A kerti csapról locsolnám a füvet akkor milyen locsolót tudna ajánlani?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Kovács Krisztián

#37566
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Krisztián. Ilyen kis hozamú kúthoz nem tudok mit javasolni...járassa az bólogatós öntözőt, amíg csak lehet, és nézze el, hogy nagy szárazságban kiég a gyep. Most, az enyhüléssel javul majd a helyzet. A gyomok a gyep gyengülése és a felszíni öntözés miatt jöttek elő, a fű tápanyaggal való megerősítése javít ezen. Tavasszal tartós hatású fenntartó műtrágyát használjon. A szellőztetést el lehet végezni géppel, ezt parképítő vállalkozásnál kell megrendelni szolgáltatásként, illetve, ha szán rá, akkor megvásárolható a gép, 300 nm már elég nagy terület: http://www.gazdabolt.hu/gep/gyepapolo-gep/gyepszellozteto/T09127-Elektromos-Gyepszellozteto-HECHT-1538-2-in-1-1500-W vagy http://www.gazdabolt.hu/gep/gyepapolo-gep/gyepszellozteto/T06179-Gyepszellozteto-ES-500
Kézi eszközök: http://www.gazdabolt.hu/szerszam/egyeb-szerszam/T01167-Gyepszellozteto-Aerator

#37562
Krisztián Kovács

Kedves Edina!

Köszönöm a gyors válaszát!
A gyökérszellőztetést mikor és hogyan lehet elvégezni?
Még az lenne a kérdésem, hogy a gaz is nagyon elterjedt a fűben. Eddig azzal sem volt probléma csak amióta ilyen lett a fű. A gazosodási probléma megoldásában is tudna segíteni? Illetve milyen locsolót javasol ami nagyobb mennyiségben juttat ki vizet 300 m2-re. A kútban kevés víz van. Ezzel a bólogatós locsolóval kb 2,5 órát megy utána várni kell, hogy újra legyen víz.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Kovács Krisztián

#37558
Pap Edina Szaktanácsadó

Úgy tűnik, a gyakori, kis adagú öntözés alaposan betömörítette a talajt. nem elég levegős, a gyep gyökere nem tudja fölvenni még azt a csekély kis vizet sem, ami a bólogatós locsoló kiad 45 perc alatt. Az nem lehet több 5-6 mm-nél. Egy alapos gyökérszellőztetés szükséges. kapjon a gyep őszi-téli felkészítő gyeptrágyát. Kánikulában is elég a gyepet heti 2-3 alkalommal öntözni, de akkor egy-egy alkalommal legalább 15-20 mm-t ki kell juttatni. Csapadékmérővel ellenőriheti.

#37556
Krisztián Kovács

Az előző kérdésemhez csatolok még képet.

#37545
Krisztián Kovács

Jó napot kívánok!

A problémám az, hogy a képeken látható módon kiszárad a fű. Ez a probléma kb 2 hónapja áll fenn és egyre nagyobb területen fordul elő.
Minden nap locsolok 19 óra körül nagyjából 45 percen keresztül. Kútról locsolok egy Gardena bólogatós esőztetővel. 300 m2 a gyep, két részben locsolom be, egy részen 45 percig van a locsoló. A füvet hetente nyírom kb. 5-6 cm magasra. Mi lehet a gond?
Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Kovács Krisztián

#37544