Teljes újrafüvesítés

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves József. Alginit helyett javaslom a Zeba Parkmestert, gyeptelepítésnél vetés előtt 0,5-1,0 kg/100 m2 mennyiségben kiszórva és 10-15 cm mélyen bedolgozva: http://www.gazdabolt.hu/kozeg/talajjavito-talajkondicionalo/T07106-ZEBA-Park-Mester-1-kg?filter_name=zeba

A pajorok ellen létezik egy új bio készítmény, az Artis, ami beöntözhető a gyepbe 100 nm-re 15-30 gramm az adagja, de májustól októberig célszerű havonta kiszórni, mert elég rövid életű a hatóanyagát képező parazita gombafaj. Vele egy időben semmilyen vegyi növényvédő szert ne használjon: kapható nálunk 20 grammos adagban, ez éppen 100 nm-re elég: http://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/hasznos-elo-szervezetek/T08949-Artis-20-g?filter_name=artis
Ne feledkezzen meg a gyepstarter műtrágyáról sem, 2 kg /100 nm agagban: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg Hát...ez így összesen 20 ezer Ft.

#35143
józsef gunity

Kedves Papp Edina! Többszöri nekifutás után most újra kell telepíteni a 200nm-es pázsitomat, mivel a cserebogár pajorok mind lelegelték. Úgy gondoltam, a kipusztult fű maradványaival kb. 5cm vastag talajt is kihordok (szinte szürke homok az egész). Jó ötlet-e, ha ezt a földmennyiséget, vásárolt "termőtalajjal! pótlom, majd alginittel feljavítom (mennyi ideig hatásos ez az anyag, ha már kialakul a pázsit, mikortól kell ismét alginitet rászórnom?). Mennyi alginitet vásároljak ekkora területre? Önöknél van és ki is tudják szállítani? Létezik-e még az ún. Agritoxx vegyszer, ami kimondottan a cserebogarak és pajorjaik ellenszere Ha igen, hol kapható, mennyi anyagra van szükségem 100nm területre, mi az ára? Ha nincs, mivel védekezhetek ezek a kártevők ellen? Köszönöm a segítségét. Gunity József

#35112
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Ákos. Az ilyen jellegű foltosodás oka általában a nem egyenletes vetés. ha volt áradás-szerű eső, akkor az is szétmoshatta a magot a területen. A sűrű részeken előbb-utóbb elhal a felesleg, a kopasz foltokat is benőheti a fű, ha már elkezd terjedni. A foltokat, ha úgy ítéli meg, ebben a hónapban még felül lehet vetni, de csak az üres részeket, nem az egész területet.

#33976
Ákos Győri

Tisztelt Pap Edina!

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy április május hónapban teljesen újrafüvesítettük a kertünket. Starter műtrágyát kapott illetve Scotts sport fűmagkeveréket. A fűmagból érzésem szerint legalább kétszer annyit szórhattam mint kellett volna, de nem is ez a problémám. A fűmag vetés óta lassan 4 hét telt el, a minap a fű megkapta az első nyírást is. A probléma, hogy a fű helyenként ritkás, néhol viszont gyönyörű sűrű, be fog később sűrűsödni a ritkásabb helyeken vagy rosszul csináltam valamit? Mikorra lehet azt mondani, hogy a fű nem sűrűsödik tovább és érdemes a pótfüvesítést végezni?

#33965
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az elszáradt gyomokat le kell gereblyézni, de tőzeget semmiképpen se szórjanak ki, inkább zsákos termőföldet, ami vélhetően nem (annyira) gyomos. A csírázás elősegítésére fűmagvetés előtt gereblyézzen be a kiszórt földbe starter gyepműtrágyát: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg

#33791
Timi Bugyáki

Kedves Edina !
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy fűvesíteni szeretnénk újra, a régi füvet 2-szer lepermeteztük NAZA gyomírtóval, és azt mondták, hogy a gyomok kiszáradása után, terítsünk rá kb. 5 cm vastagon tőzeget, és abba vessük bele a magot, az elszáradt gyomokat ki kell-e gereblyézni, vagy sem?? Jó-e ez az eljárás.
Válaszát köszönettel várom.

#33755
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Ákos. Nem akarom elkeseríteni, de a megfelelő eredmény, a ráköltött összeg, munka és energia, valamint a kevesebb bosszankodás miatt a nyár folyamán kellene a tereprendezést és a totális gyomirtást elvégezni, majd augusztusban füvesíteni. A totális gyomirtók tavasszal nem hatásosak, számos gyommag van a talajban – a hozott termőföldben meg pláne! – amit nem visznek ezek a szerek. Ezeket nyáron kell kikeleszteni, és módszeresen leirtani. Ez után jöhet a talajegyengetés, starter műtrágya kiszórása, majd a vetés, beöntözés, kelés után gyenge hengerezés. A tavasszal vetett fűben mindig a gyom lesz nyerő helyzetben.

#33504
Ákos Győri

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy a kertemet teljesen újra szeretném füvesíteni. A gyomirtáson már túl vagyok most várom a hatását, totális gyomirtót használtam. Szeretném kicsit kiegyenesíteni a talajt mert a kert szélei magasabban vannak mintha a kertnek pereme lenne.
A segítséget abban kérném, hogy a szintezést a talaj rotálás előtt vagy utána érdemes megcsinálni, illetve érdemes e tölteni a talajt valamilyen földel, ha igen milyen földet érdemes venni ami nem túl drága.
Továbbá műtrágyázni mikor érdemes a talajt?

Köszönöm.

#33467