tavaszi gyepápolás(gyomírtás,műtrágyázás,szellőztetés)

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Ervin. Ha bio trágyát szeretne, akkor a DCM Bio gyeptápot javaslom 2 havonta kijuttatni. http://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/szerves-tragya1399/T08412-DCM-BIO-Gyeptap-10-kg Trágyázni nyírás után, kora tavasztól kell. Ősszel a téli felkészítő változatot javaslom: http://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/szerves-tragya1399/T08411-DCM-Stressz-kezelo-teli-felkeszito-10-kg

#33674
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves András. A fűnyírás után egyből mehet a gyepszellőztető, vagy inkább a gyephasogató. A lyuggató gyepszellőztető kötött talajon hatékony, de utána célszerű homokolni a területet aprószemcsés tiszta, gyommagmentes folyami homokkal a talajlazítás végett. A gyepszellőztetés után célszerű még egyszer végigmenni a gyűjtőkosaras fűnyíróval (ha a szellőztetőnek nincs kosara), hogy a növénymaradványokat összeszedjük. Azt követően rögtön ki lehet szórni a gyepműtrágyát, amit célszerű júniusban megismételni, majd augusztusban, szeptemberben a téli felkészítő változatát kijuttatatni: http://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/szerves-tragya1399/T08411-DCM-Stressz-kezelo-teli-felkeszito-10-kg A tárgyszórást kövesse beöntözés.

#33673
Istvan Kalmar

Kedves Edina,
tavaly vetett fühöz milyen bio trágyát javasol kiszórni? Mikor trágyázzunk?

#33648
András Hajdu

Tisztelt Pap Edina!
6 éves füvemet szeretném először gyepszellőztetni. A füvet ma vágtam le( 03.28.) középmagasságúra. Szeretném megkérdezni mikor tegyem a szellőztetést ahhoz képest mikor tápoldatozzam és jó tápot választottam-e? DCM BIO Gyeptáp 10 k
Kérem lásson el engem még ezen felül az Ön által fontosnak tartott tanácsokkal l
Tisztelettel: Hajdu András.

#33614
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Papp Tibor. Tulajdonképpen használhatja, de azt tudni kell, hogy ez csak 2 hónapos hatástartamú műtrágya. Kijuttatás után öntözze be a gyepet. Mellé már májusban ne a Full Seasont, hanem az All Roundot (4-5 hónapos) válassza.

#33536
Anna Csapó

Kedves Edina!

Nagyon köszönöm a segítséget!

Üdv:Anna

#33527
Tibor Papp

Szeretnem megkerdezni, hogy tavaszi mütrágyázast szeretnenk elkezdeni, a Scott Full Season-ra gondoltunk, de megmaradt tavajrol a telepiteskor hasznalt Scott gyepindito (Start) mutragya.
Kiszorhatom azt most a gyepre es csak utanna a Full SEASONost?

#33521
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Miski Zoltánné. A kopasz foltokat célszerű olyan fűmaggal felülvetni, amiből eredetileg a gyep vetve lett, máskülönben az eltérő fűfaj-összetétel miatt foltos lesz a gyep. A kopasz foltokat lazítsa föl, ha kell pótolja a talajt, szórja ki a starter műtrágyát , gereblyézze sekélyen be, vesse el a fűmagot, és öntözze be a frissen vetett foltokat.

#33503
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Anna. A munkát a fűnyírással kezdje gyűjtőkosárral. Ezt kövesse a gyepszellőztetés, majd ezután megint érdemes fűgyűjtős fűnyíróval végigjárni a gyepet a maradványok összeszedésre. Ez után szórhatja ki a gyepfenntartó műtrágyát, ebből választhat 2-3, 4-5, 8-9 hónapos hatástartamnút is, attól függően, hogy egy évben hányszor szeretne műtrágyázni. ha gyomos a terület, tavasszal és nyár elején még egy alkalommal javaslom a gyomirtós gyepműtrágyát. használhat külön gyomirtót is (pl Pázsitmester, Bofix Garden). A műtrágyát közvetlenül nyírás után, a gyomirtót 1-2 hét elteltével célszerű kijuttatni, amikor a gyomok kicsit megnőttel. A mohás területet mohairtóval kezelje, tavasszal egy, majd nyár elején még egy alkalommal. Ha nem esik csapadék, a műtrágyázás után enyhe beöntözés javasolt. A nyári gyepfenntartás alapszabálya a ritka, de bőséges öntözés, a nem túl mélyre nyírás és a tápanyagpótlás.

#33502
zoltánné Miski

Szeretném megkérdezni, hogy Barenburg fűmagot vetettem és Scotts (Everris) műtrágyával megszórhatom-e és a hiányokat ilyen fűmaggal pótolhatom-e. Köszönöm

#33452
Anna Csapó

Kedves Edina!
Végigolvastam a gyepápolással kapcsoltos legtöbb szaktanácsát, mégis feltenném a saját kérdéseimet, mivel "kezdőként" nem tudom hogy is fogjak hozzá az udvar tavaszi rendbetételének. Elég nagy kiterjedésű beállt füvesített udvarról van szó. Szeretnék gyomirtást végezni és műtrágyázni is. Kétszikű gyom és moha is van a terület egyes részein. Vásároltam egy AL-KO típusú talajlazító, gyepszellőztető gépet is. Kérdésem az lenne, hogy mivel kezdjem, mely időszakokban mit végezzek el, és milyen szereket ajánl ehhez? Előre is nagyon köszönöm a segítségét-tanácsát.

#33431