Gyomhatározó

Pap Edina Szaktanácsadó

Szabadforgalomban kapható az ültetés, illetve vetés előtt használható Sencor, de csak burgonyában, paradicsomban, spárgában és szójában engedélyezett. A fajták metriburzin-érzékenységére oda kell figyelni! Kelés után a kapálás marad csak.

#39572
Ferenc István Mester

Köszönöm. A gyepben is van, de a vetés közt is nagyon terjed, Sok minden van még ezen kívül, de csak egyedül ennek nem ismertem még a nevét. Akkor a bab közül elég nehéz lesz kiirtani, Vetés előtt az alapos rotátorozás kihajígálta a tarackokat, azok a napon kiszáradtak, helyette mindenféle kúszó gyomok vették át az uralmat, szulák, pimpó, vadszőlő, borostyán, stb. csak azelőtt a sok tarackbúza miatt nem látszottak, illetve az elnyomta őket. Ugyanis egy eléggé elhanyagolt kertbe vettek fel kertésznek.

#39486
Pap Edina Szaktanácsadó

Ez az indás pimpó vagy kúszó pimpó (Potentilla reptans). Ha a gyepben fordul elő, kétszikűek ellen hatásos gyomirtóval küzdhet meg ellene (pl. Pázsitmester, GyomStop, Bofix Garden)

#39463
Ferenc István Mester

Készítettem róla képeket.

#39459
Ferenc István Mester

Tiszteletem. Van egy 5 ágú fogazott levelű indás szárú tarackos gyökerű gyom a kertben, eddig nem sikerült beazonosítanom, pedig már több napja böngészem a gyomhatárotókat. Nem tudna segíteni nekem?

#39451
Gábor Bognár

Köszönöm a gyors válaszát!

#31963
Pap Edina Szaktanácsadó

Ami a nagyobb tömeg az a szőrös disznóparéj csíranövénye. Kisebb mennyiségben fehér libatop és némi gyomfű is látszik. Az előbbi kettő magról kelő egyéves gyom, az őszi glialkázás nem hatásos ellene. Ezért javasoljuk az őszi füvesítést, többszöri totális gyomirtás után, hogy amire a magról kelő gyomok tavasszal előjönnek, a gyepünk erős lesz, elnyomja őket, illetve lehet irtani őket gyomirtós gyeptrágyával vagy gyepre javasolt kétszikű irtóval. A tavaszi füvesítés is túl korai volt. Most nem tud mást tenni, mint azt, hogy lesarabolja a kikelt gyomokat, mind egy szálig letakarítja a területről, és újraveti a füvet.

#31962
Gábor Bognár

Tisztelt szakértő,

A segítségét kérem az csatolt képen látható gyom meghatározásában. 2-3 héttel ezelőtt füvesített területen jelentek meg ezek a kerekded levelű növénykék, itt ott nagyobb számban is a múlt heti nagy esőzés után.
A képen egy kisebb kolóniát látunk. A talaj egyébként ősszel Glialkázva volt többször is, majd tavasszal felrotálva.

#31958