Milyen műtrágyát használjak

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Ildikó! A hozott talajból ki kell keleszteni a gyomokat a nyár folyamán, és több alkalommal leirtani Glialkával, vagy hasonló perzselő hatású gyomirtó szerrel, még a gyomok virágzása előtt. Augusztusban az utolsó gyomirtás után 2-3 héttel teljesen le kell takarítani a területet, és ekkor lehet nagy biztonsággal és sikerrel füvesíteni. A gyomirtós gyepműtrágya beállt, 6 hónapnál idősebb gyepre nagyon jó, de csak a kétszikű (széles levelű) gyomokat irtja, a gyomfüvek (tarack) ellen nem hatásos.

#31748
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A szerves anyagok közül érett komposzt vagy istállótrágya (nem granulált) használható felülszórásra. Szerves anyagot és vizet pótol a gyepen hagyott 1 cm-nél nem hosszabb fűnyesedék is, amit a nyári nyírások alkalmával lehet megtenni, mert akkor gyorsabban bomlik. A műtrágyák közül a legkörnyezetkímélőbbek a hosszú, 8-9 hónapos hatástartamú gyepfenntartó műtrágyák.

#31747
Ferenc Dubis

Gyepre szeretnék szerves trágyát használni, pl Itapollina.
Viszont ezeknél azt tanácsolják, hogy dolgozzuk be a talajba, mert a napfény hatására elbomlik.
A gyep már 5 éves, hogy tudom ez esetben "bedolgozni"?
Elégséges a beöntözés?
Vagy nincs értelme emiatt a használatának?
Illetve ezt lehet/javasolt tavasszal, nyáron stb is alkalmazni?
Köszönöm

#31676
Ildikó Váradi

Na még egyszer megpróbálok képet küldeni, kérem, ha ez sem sikerül, akkor segítsen abban is, miként tudok fotót küldeni. Köszönöm.

#31671
Ildikó Váradi

Itt küldöm a képet a szóbanforgó fűről.

#31670
Ildikó Váradi

Kedves Edina!

Homokos alapra 30 cm agyagos termőföld lett terítve, amibe sportfüvet vetettem. A föld vadföld, sok gazzal, kutya is van. Tanácsot kérnék a fűre milyen műtrágyát szórjak Szükséges-e gyomírtóval kombinált műtrágya, ha a gazokat gondosan, mechanikus úton eltávolítom? Hogyan öntözzem, szellőztessem a füvemet, mikorra várható szép eredmény?

Válaszát előre is köszönöm.

#31669
Péter Bolcsik

Köszönöm válaszát, megpróbálom idén az Ön tanácsai szerint, kezelni a gyepet.

Péter

#31658
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Péter! Először is nagyon szépen köszönjük a bizalmat! A Columbus nem engedélyezett gyepben, így hivatalosan nem ajánlhatom, de igen jó szer, az acatot is irtja, ha van, hát menjen! tavasszal a 2-3 hónapos fenntartóval indítson, majd nyáron, júniusban , ha gyomosodás miatt szükséges, akkor még előbb szórja ki a gyomirtós gyeptrágyát. Ha hőség köszönt be, akkor az őszi-télit lehet júliusban, augusztusban használni, és kicsit magasabban hagyni a gyepet. Augusztustól meg nem javasolt a magas nitrogénes gyomirtós műtrágya, így ha még mindig van gyom, használja a gyomirtót. A gyomosodás megelőzése végett ne nyírja túl gyakran túl rövidre a gyepet. Házikertben bőven jó az 5-6 tarló, hőségben a 7-8 cm. Az öntözéssel is csínján bánjon, célszerű egy kicsit kiszárítani a felső talajréteget. Így a gyepet arra kényszeríti, hogy mélyebben gyökeresedjen, és a száraz talajfelszínen a bekerülő gyommagvak nehezebben tudnak kicsírázni.

#31654
Péter Bolcsik

T. Gazdabolt.
Igen nagy kiterjedésű gyepfelületem van, ami idén lesz hatodik éves, ( talajcsere, és gyepszőnyeg technológiával lett telepítve)
Minden évben ősszel> Scotts (Everris) Őszi-téli gyepkondícionáló 14-05-21+2MgO 15 kg-l lett műtrágyázva (tavaly ősszel is).
Minden tavasszal ennek a megfelelőjével a hósszú hatásúval.
Mivel igen elszaporodott a „gyermekláncfű és barátai”, tavalyi évben Colombus EC vegyszeres gyomirtást kapott két alkalommal.
A hatás igen jól látszódott, és lett is, ezért fordulok Önökhöz tanácsért.
Márciusban megtörténik a szellőztetés(lazítás?) ismét, melyik műtrágyát ajánlják????
A Scotts (Everris) Gyomírtó szer gyeptrágyával 22-05-05+2,4D+Dikamba 8-10 hét, vagy a hagyományos hosszú élettartamút, és inkább permeteztessem ismét Colombussal.
Egy rövid „technológiai” leírást kérnék.

Köszönettel varom válaszukat.
(Önöknél vásárolok, csak nem tudok dönteni)
Péter

#31640