vas(II) szulfát heptahidrát

Pap Edina Szaktanácsadó

Legelőször is célszerű átgondolni, hogy mitől lehet moha a területet. Tudni kell, hogy a moha az árnyékos helyeken, a gyenge tápanyag-ellátottságú, túl savanyú talajon, magas talajvízszint esetén alakult ki. Ezeken kell változtatni meszezéssel, drénezéssel, tápanyag-utánpótlással. Fű telepítése előtt a nyár folyamán célszerű az összes gyomot kikeleszteni, több menetben, perzselő hatású gyomirtóval (pl. Glialka, Medallon) leirtani. Ez viszi a mohát is. És a terület letakarítása talajegyengetés után nyár végén gyepesíteni. Árnykos foltokkal tarkított helyre árnyékkedvelő fűfajokból álló keveréket javaslok (pl. Everris Sun-and-Shade). Mélyárnyékba ne telepítsen füvet.

#31656
György Stich

Kedves Edina!
Fű telepítés elött szeretném a mohát kiírtani. Miilyen terméket javasol?
Köszönettel

#31646
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Ferenc. Igen, de a pétisóval csínján bánjon, kiperzselheti a moha miatt gyenge gyepet. Árnyákos helyen amúgy is kevesebb nitrogént kell adni, mint napos fekvésben. Új vetésre pedig egyáltalán ne szórja ki! Erre a célra vannak speciális gyepműtrágyák, amiknek a tápanyagtartalma fokozatosan táródik föl. Fontos még, hogy árnyékos helyen ne nyírjon túl rövidre, és kevesebbet öntözzön.

#31637
Ferenc Farkas

Kedves Edina!
Köszönöm a tanácsát sokat segített. A zacskón nincs ilyen iránymutatás és a neten sem találtam hasonló jó tanácsot. A talaj minőségét egyébként telibe találta. Vettem még árnyék tűrő fűmagot a pótlásra és pétisót a tápanyag pótlásra, szintén a boltos tanácsára. Jól tettem?
Köszönöm a segítségét.

#31620
Pap Edina Szaktanácsadó

10-15 dekát kell 10 liter vízben feloldani belőle (elvileg rajta kell lennie a zsákon), és beöntözni vele a mohás területet. Kora tavasszal és nyár elején, évente legfeljebb 2 alkalommal használja. BURKOLATRA NE KERÜLJÖN, MERT MEGSZÍNEZI! Az elpusztult mohát takarítsa le, és ha kell, vesse fölül a gyepet. Tartós eredmény érdekében a mohásodás okát kell megszüntetni, ami lehet gyenge minőségű vagy túl savanyú) talaj, rossz tápanyag-ellátottság, tartós árnyékoltság, magas talajvíz, vagy mindez együttesen.

#31610
Ferenc Farkas

Mohás füvem megtisztításához ajánlották az egyik boltban. Megvásároltam, de semmiféle használati útmutató nincs hozzá.
Hogyan kell használni ezt a szert?

#31601