Pajor elleni védekezés

Vétek Gábor

Tisztelt Horváth Csaba!

A gyártó ajánlása szerint a Force 1,5 G alkalmas talajlakó kártevők elleni védekezésre. Tudni kell viszont, hogy a készítmény a kijuttatást követően azonnal bedolgozandó a talajba, méghozzá a pajorok tartózkodási zónájába, ugyanis a felszínen hagyva fényre, hőre viszonylag gyorsan bomlik a hatóanyaga. Amennyiben tehát a talajba dolgozás megoldható, az bizonyos fokú védelmet adhat, elsősorban a fiatalabb lárvákkal szemben. Nagyobb egyedszám csökkenés jelen körülmények között azonban aligha lesz elérhető, különösen akkor, ha sok és fejlett pajor van a területen. Sajnos a gyepfelületek pajormentesítése napjaink egyik megoldatlan problémája.
Esetleg az előbbinél hatékonyabb megoldás lehet az általános talajfertőtlenítés Basamid G-vel (a nem füvesített vagy tönkrement gyepes területen). Ennek használata azonban különösen nagy körültekintést igényel annak érdekében, hogy a növények a kertben ne károsodjanak (a Force 1,5 G-nél ez a veszély nem áll fenn), így szakemberrel történő külön (esetleg helyszíni) konzultáció is ajánlott a felhasználás előtt, ha e készítmény mellett döntene.
Ha a későbbiekben gyepszőnyeg vásárlásáról lesz szó, akkor olyan alapanyagot szabad csak beszerezni, amely károsítóktól (így a pajoroktól is) mentes.

#30533
Horváth Csaba

Pajor teljesen elrágta a füvem gyökerét. Gyomirtás megtörtént, de mikor szedtem fel a régi száraz füvet kb. 10-20 pajort szedtem össze egy nm2-n.
Milyen talajfertőtlenítővel kellene kezelnem?
Mennyi kell 50 nm2-s területre?

Előre is köszönöm a választ.

#30226