gyomosodás

Pap Edina Szaktanácsadó

Ha a terület 60 százalékát ellepte, akkor indokolt az új gyep telepítése. Reméljük, hogy ez a kemény tél megoldja a problémát, és kifagy a muhar. A gyepet ezután meg kell erősíteni: tavaszi gyepszellőztetés és fenntartó gyeptárgya kijuttatásával, nem túl alacsonyra nyírással. A lényeg, hogy jó sűrű legyen a gyep. Ha kell, tavasszal felülvetés is javasolt. Foltszerűen lehet kezelni a gyomfűcsomókat a pumpás Glialka® Express-el.

#41701
Tibor Udvarhelyi

Kedves Pap Edina!
Kb. 8 éve füvesített kertünkben az idén hirtelen megjelent, és igen nagy területen elterjedt a talpas muhar nevű gyomnövény (remélem jól írom). Hozzáértők szerint kiirthatatlan. Totális gyomirtást (a fűvel együtt), és új fűtelepítést javasolnak. Mi az Ön véleménye? Nincs egyszerűbb megoldás?
Üdvözlettel: Udvarhelyi Tibor

#41235
Lakatos Tibor

Jó napot!
Az lenne a kérdésem,hogy a kertünket füvesités elött szeretnénk gyomirtózni mert az előző füvesítési kisèrlet nem vezetett eredmènyre illetve nem megfelelően lett végrehajtva,így több gyomnövény nő mit fű!
A gyomirtás kivitelezhető Glialka Star gyomirtóval?

Illetve az lenne még a kérdésem mivel a fű mellett van a kerités aminél egy álltalános örökzöld sövény van,ga arra kerül a gyomirtó permetlé akkor az is kàrosodik?

Milyen megoldás lenne a legmegfelelöbb gyomirtásra?
A kert 15nm területű!

Előre is köszönöm válaszukat!

Tisztelettel:Lakatos Tibor

#40803
Pap Edina Szaktanácsadó

A gyomirtást erős gyomosodás esetén a nyár folyamán többször meg kell ismételni a gyep nyírását követő 2–4. napon, a gyomok legfeljebb 10–15 cm-es magasságáig. A gyomirtó hatásfoka nedves lombfelületen a legjobb, ezért kiszórását kora reggel vagy öntözés után javasolt. Utána azonban egy napig ne öntözzünk, hogy ne mosódjon le a lombozatról a gyomirtó. A kikopott foltot a gyom letakarítása után felül kell vetni talajjavítás után.
Használhat gyomirtó szeres műtrágyát is, ami táplálja a legyengült gyepet: http://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/gyomirto-szer/T05349-Substral-2in1-gyeptragya-gyomirtoval-2kg

#40469
Mónika Elek-Tóth

Tisztelt szaktanácsadó!

Az előző tulaj által örökölt gyeppel van gondunk. Tavasszal szellőztettem a gyepet, műtrágyáztam, rendszeresen vágjuk, locsoljuk, rengeteg gyomot kézzel/késsel kiszedtem. A gondom az, hogy a lóhere olyan szinten elszaporodott, hogy a kert felét képezi. A virágai tele vannak darazsakkal, ami a gyerekek miatt nagyon zavaró. Gyom Stoppal bepermeteztem egy napja. Ezután a lóhere alatt maradhatott vajon fű? Újra kellene azon a részen vetni a füvet? Mi a teendő gyomirtás után? Nagyon várom a válaszát!
Üdv: Elek-Tóth Mónika

#40394
Bóka István

Kedves Papp Edina !

Köszönöm szakmai válaszát.

#30161
Pap Edina

Ez a pirók ujjasmuhar, valóban a kopasz foltokra telepedhetett be. Irtani a gyep károsodása nélkül nem tudja, csak a gyepalkotó fűfajokat megerősíteni megfelelő táplálással, öntözéssel és nyírással. Ne nyírjon nagyon alacsonyan. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=187

#29923
Bóka István

Tisztelt Szaktanácsadó !
Az öt éve telepített gyepünkben tavaly nagyon elszaporodott a fehérhere. Ennek irtására tavaly ősszel GYOMSTOP szerrel permeteztem, ami eredményesen ki is irtotta a fehérherét. Valószínűleg ennek helyét elfoglalva az idei évben tele lett a gyep egy általam azonosíthatatlan, a gyepben mindenképpen gyomnak ható növénnyel (valószínűleg ez is valamilyen agresszív fűféle ).
Arra szeretnék választ kapni, mi ez a növény ?
Hogy tudom kiirtani a gyepterületből, mert mechanikailag lehetetlen, annyira elborította a gyepet.
Egyenlőre sűrűbben nyírom, hogy a felmagzást megakadályozzam, nem igazán eredményes az elterülő növény miatt.
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bóka István

#29806