gyomirtás / tápanyag utánpótlás

Edina Pap Szaktanácsadó

Trombitafolyondárról van szó...kiirthatatlan! Most ősszel kicsit könnyebb vegyszeresen kiirtani. Ehhez javaslom, hogy kesztyűben és maszkban (!!!) a sarjak leveleire egy ecsettel tömény Glialkát kenjen.

#44150
Ferenc Stoffer

Kedves Edina
Régi gyepem van,de még szép.
A közepén egy kiszáradt fára angyaltrombitát futtattunk.
Már kiirtottam az eredeti növényt,de a gyökerek teljesen bele nőttek a gyepembe.Rendszeres nyírás,és kitépkedés hatására is csak terjed tovább.
Mit Tehetek? Gyomirtó?Milyen?
Tisztelettel
Stoffer Ferenc

#43928
Edina Pap Szaktanácsadó

A talpas muhar elvileg télen kifagy a gyepből, de tavasszal újak jönnek elő. A Gyomstop csak a kétszikűeket viszi ki. A gyepet kell erősíteni. A muhart kézzel kiszedegetni. A szellőztetéssel fölvagdalja a gyökereit és további sarjadásra serkenti a gyomfüvet. kapjon a fű tápanyagot és ne nyírja túl alacsonyra. Ritkán, nagy vízadagokkal öntözzön.

#43609
Károly Tóth

Kedves Edina!
Erdeklődnék,hogy mi tévő legyek a füvemben (5éves ) igen nagy mértékben elterjedt növény ellen? Márciusban szellőztettem, rászortam. Múlt hónapban kétszer gyom-stopoztam. Segítségét kérném.

thumb
#43566
Edina Pap Szaktanácsadó

Az Ön által vetett keverék nagyrészt (55%) nádképű csenkeszt tartalmaz, ami egy szélesebb, vaskosabb levelű fűfaj. Ettől szárazságtűrő a keverék. Ennek a csíranövénye látható a képen. Kicsit durvább megjelenésű lesz tőle a gyep. Javaslom, ne nyírja túl rövidre, max. 5-6 cm.

#43009
László Szimicsku

Üdvözlöm!

Nincs két hete, hogy megfelelő gyomirtás (többszöri glialkázás után), háromszor berotátoroztuk a kertet. Minden gyomot gereblyével kiszedtünk, zsákokba tettünk. A területet elsimítottuk, hengereltük. Kapott talajfertőtlenítést és szerves valamint műtrágyát is a kert. Vetés után virágfölddel takartuk.

Johnson fűmagot vetettünk (http://kertfuvesites.hu/Johnsons-sport-szarazsagturo-fumagkeverek/termek/46/)

A kérdésem, hogy a fű között látható növény micsoda? Ez ellen mit tehetünk? Szerény kertészeti ismereteim alapján ez gyom lehet. De totális gyomirtás és tereprendezés után ilyen hatalmas mennyiségben hogyan kerülhetett ide? Hogyan szabadulhatnék meg tőle?
Eléggé elkeseredtünk az eredményen.

Kérem mondja azt, hogy nem kell újra kezdeni az egészet!!

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Szimicsku László

thumb
#42974
Edina Pap Szaktanácsadó

Csak a totális gyomirtó glifozát hatóanyagú szereket (Glialka, Fozát, Figaro, Roundup, Medallon...). Ez mindet kiírt, után le lehet murvázni a területet, ha nem szeretne gyepet.

#42478
Imréné Fülöp

Szeretném megkérdezni milyen gyomirtó granulátumot tud nekem ajálani amit az utcán ki irtaná a gyomot ne keljen sürün kaszálni

#42448
Pap Edina

Nem! Elképzelhető, hogy a Casoron G-vel keveri az, aki ezt Önnek mondta, amit gyepben valóban csak vetés előtt szabad csak használni.

#2603
Kiss Károly

Válaszát köszönöm, eszerint nem igaz, hogy a gyomírtó (Calcurea) csak vetés előtt használható?

#2587
Pap Edina

Ebben az időszakban a 2 hónapos hatású Scotts Díszpark őszi-téli kondicionáló gyepműtrágyát használja, a gyepfelületre egyeletesen kiszórva 30-40 gramm/m2 adagban. Tavasszal a magas nitrogén-tartalmú 8-9 hónapos gyepfenntartót ajánlom, és nincs tovább gondja a tápanyagutánpótlással, csak öntözni és nyírni kell a gyepet. A Calcurea egy granulátum formulájú gyomirtó, ami csak és kizárólag a kétszikű (nem fűszerű) gyomokat írtja. Ezt is egyeletesen szét kell szórni a gyomos felületen, 15-20 g/m2 adagban. A műtrágyát és a gyomirtót is fűnyírás után, öntözés előtt juttassa ki.

#2570
Kiss Károly

Nem vagyok kertésztipus, pusztán egy ember, aki kedveli a szép gyepet, pázsitot. A fűvetést már megoldottam, nő is szépen, a gondom az ápolásával van. Öntözöm, nyírom, de minden igyekezetem ellenére felveri a gyom.
Azt olvastam, hogy a Calcureát ajánlják gyomírtóként, valamint műtrágyázást. Kérdéseim (bocs az amatőr kérdésért):
Hogyan kell használni egyáltalán a Calcureát?
Milyen műtrágyát javasolnak?
Van-e ajánlott időpontja a gyomírtásnak (azonkívül, hogy ha sok a gyom) és a műtrágyázásnak? Köszönöm.

#2558
Tóth Szabolcs

Kedves Edina!

Köszönöm szépen gyors és kimerítő válaszát, megteszem az Ön által javasolt, szükséges lépéseket.

Üdvözlettel:

Tóth Szabolcs

#2238
Pap Edina

Kedves Szabolcs!
Sajnos el kell, hogy keserítsem, de a gyeptelepítés során több hibát is elkövetett. A november nem éppen a legjobb időpont a füvesítésre, mert (bár a hónap eleje nagyon kellemes volt, ha jól rémlik tavaszi kabátban jártunk még akkor), de a fűnek nem volt ideje megerősödni, jól begyökeresedni a tél beállta előtt. A talajban lévő gyommagvak és évelő növények (így az aprószulák is) vígan átteletek, és tavasszal a gyengén induló gyep nem tudta felvenni velük a versenyt. A másik hiba pedig a tőzeg! A tőzegben nincs tápanyag! A tőzeg talajlazító anyag, akárcsak a homok, így tulajdonképpen egy kellemesen laza talaja lett, de tápanyag nélkül. A granulátum műtrágya csak ideig-óráig nyújtott tápanyagot a fűnek, amit általában 5-6 hetes rendszerességgel meg kell ismételni.
Amit javaslok ebben a helyzetben az, hogy a kétszikű gyomokat Kerolad L (folyékony), vagy Keroland WG (granulátum) vizes oldatával permetezze le. A gyepnek még erre a 2-3 hónapra jutasson ki tartós (8-9 hó) hatású gyepgenntartó műtrágyát (Scotts Díszpark műtrágya-család tagja) 20 g/m2 adagban, ami a tavaszi induláshoz is tartalékol némi tápanyagot. Ha gyérnek találja a gyepet, akkor ismételt kétszikű irtás után vesse felül augusztus végén, szeptember közepén a gyepfelületet. Addigis nyírja rendszeresen kissé magasabb 6-8 cm-s tarlóval, és minden második nyírás alkalmával hagyja az 1-2 centis mulcsot a gyepben. A nyírás mellett az öntözésről se feledkezzen el. A műtrágyaszórást nyírás után, öntözés előtt végezze el.

#2236
Tóth Szabolcs

Kedves Hölgyem/Uram!

Tavaly novemberben telepítettem gyepet, mellyel kapcsolatban két kérdésem merült fel.
A 350-400 nm-es terület korábban mintegy két évig nem állt művelés alatt, ezért azon túlnyomórészt kétszikű gyomokból álló növénytársulás alakult ki.
A gyep telepítése előtt a területet felszántottuk, és a növénymaradvényokat vasvillával gondosan eltávolítottam.
Mivel a terület meglehetősen homokos, tápértékét 12 m3 tiszta tőzeggel javítottam fel. (Négyzetméterenként így nagyjából 4 cm jutott.)
A talaj felső rétegét rotáltam, így a felszínen 8-10 centi vastag tőzeges keverék alakult ki, alatta pedig az eredeti talaj maradt.
A gyep kikelt, májusban NPK műtrágyát alkalmaztam, az előírtnál legalább kétszer nagyobb mennyiségben ugyan.
A gyep ettől látványos növekedésnek indult, viszont néhány hét a füvek - bizonyára a nitrogéntúladagolástól - nagyon érzékenyek lettek.

Problémáim:

1. A műtrágya hatásának enyhülésével a területen gyomok szaporodtak el. A meggyengült fűfélék helyenként nem tudják felvenni velük a versenyt, ezért már kétszer gyomláltam. Az egyre nagyobb számban megjelenő szulákkal, aprószulákkal nem boldogulok, ezt szeretném vegyszeresen irtani. Kérem javaslatát megfelelő gyomirtószerre, melyet meg is szeretnék vásárolni.

2. Szintén a műtrágya hatásának enyhülésével a fű helyenként elgyengült - fakul, szárad, nem nő. Hozzáteszem, hogy ezeken a helyeken az eredeti talaj még az átlagosnál is szegényebb volt.
Kérem javaslatát a megfelelő tápanyagutánpótlásra rövid és hosszú távon egyaránt!
Gondoltam szerves trágyázásra (szarvasmarha) tél előtt, de nem tudom, jó-e, illetve milyen mennyiségre van szükség négyzetméterenként.

Számítok szíves és gyors segítségére, mert szeretnék fellépni a fű elsorvadása és az egyre inkább elburjánzó szulák ellen!

Köszönettel:

Tóth Szabolcs
Budapest

#2232