Talajfertőtlenítés

Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, kövesse figyelemmel növényvédelmi előrejelzéseinket! A legújabb bejegyzés éppen talajfertőtlenítés témájában ad tanácsot:

https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/1078-noevenyvedelmi-teendok-2020-marcius-7-13

#49227
Ilona Tóth

Kedves Szakértő!
Az OBI kertészetén kaptuk azt a tanácsot, hogy a már meglévő gyümölcsfák talaját úgy lehet fertőtleníteni, hogy 1 ásó mélyen a gyökérzetnél leásva szórjúk be a talajt. Majd tegyünk helyére a földet.
Kérdésem: a Force 1 nevű szert használtuk a kajszibarack fáknál az előírt mennyiségben.
A férjem összekeverte, a megyfánál szerettük volna a fertőtlenítést elvégezni, ugyanis ez a fa betegeskedett.
Tönkre mehet- e a 4 éves kajszibarack fánk ettől a beavatkozástól? A gyökérzetét nem bántotta.
Nagyon el vagyok keseredve.
Köszönöm szépen a válaszát.
Üdvözlöm
Tóth Ilona



#49216
Pap Edina

Az említett linken meg vannak adva az adagok. Sorkezelsé formájában alkalmazza, veteményesben 0,7-1 g/m2, gyümölcsösben 7-10 g/m2 az adag, amit lehetőleg ne lépjen túl.

#9887
Éva

Tisztelt Pap Edina!

Elnézését kérem, vezetéknevét az előbb helytelenül, két p-vel írtam.

#9813
Éva

Tisztelt Papp Edina!

Köszönöm válaszát! Szeretnék még további részleteket kérni a válasszal kapcsolatban. Azt írta, hogy a Force-ot be kell dolgozni a talajba még a veteményes kialakítása előtt. Ha most (máj.14.) fertőtleníteném a talajt Force-szal, ahová paradicsom- és paprikapalánta fog kerülni, mennyi időt kell várjak, mikortól ültethetem ki a palántákat a földbe? Virágok közé, fák köré bármikor szórhatom, gondolom.

Egy ismerősöm a gyümölcsfái környékét úgy szokta ezzel a szerrel kezelni, hogy a gyökérzet körül egy bottal lyukakat szúr körös-körül, a lyukakba szórja a granulátumot, és betömködi földdel a lyukakat. (lehet, hogy túlontúl infantilisnek tűnik a részletezés, de mint írtam, kezdő kertész vagyok :-)) Mi a véleménye erről a módszerről? Utánozzam? Milyen mélyre kell szórjam a szert?

Köszönettel: Jné Éva

#9812
Pap Edina

Elöljáróban: Minden vegyszer veszélyes! A Force-ot be kell dolgozni a talajba még a veteményes kialakítása előtt. Termékleírás itt: http://www.syngenta.hu/?Path=ajanljuk/termekeink/rovarolo_szerek/force_1_5_g

Homokos talajon úgy lesz szép kertje, hogy évről évre, sziszetamtikusan szerves anyagot (nem tőzeget!) dolgoz a talajba, ami megköti a vizet (komposzt, érett szerves trágya). Nagyon jó vízmegkötö képességő az alginit, amiből 1 m2-re 2-3 kg bedolgozása szükséges.

#9764
Éva

Tisztelt Szakértő!

Kezdő kertészként alakítgatom a kertünket, amelyben van virágos rész és füves, gyümölcsfás is. Azt hallottam, hogy a virághagymák illetve a fák gyökereinek és magának a fának a védelme érdekében talajfertőtlenítést érdemes végezni (a mi talajunk homokos, nem tudom, ez lényeges-e). Vettem Force 1,5 G talajfertőtlenítőszert (0,5 kg-ot), viszont elfelejtettem megkérdezni a boltban, hogy hogyan is kell alkalmazni. A virágoskertem kb. 15-20m2, a gyümölcsfák elszórtan helyezkednek el a kertben. Tehát kérdésem az lenne, hogy ekkora területre és ilyen növények esetén hogyan kell használnom a szert: feloldva v. sem, betakarni földdel v. csak kiszórva, virágok gyökeréhez közvetlenül v. sem stb.? Kisgyerekeink vannak, úgy tudom nem veszélyes rájuk, igaz?

Másik kérdésem az lenne, hogy mit ajánl, mit tehetek, hogy a homokos talajon is szépek legyenek a virágaim és a veteményesem?

Köszönöm válaszát, amivel segítenek a kertészkedés rejtelmeiben jobban elmerülni.

Üdv: Jné Éva

#9709