turkesztáni szil

Vétek Gábor

Kedves Deák Gábor és Zsolnay Piroska!

Ezek a szil zacskós gubacstetve által okozott tünetek a leveleken. Egy rovarról van tehát szó, amely rendkívül közönséges, mindenfelé előfordul, és bár szembetűnő, elsőre kissé ijesztő tüneteket okoz, gyakorlatilag nem veszedelmes kártevő. Csak a szileken okozza ezt a típusú tünetet. Permetezni igazából nem szükséges ellene, különösen, ha csak pár levélen látható az elváltozás. Az újonnan kialakult, még fel nem nyílt gubacsok a levelekkel együtt leszedhetők és megsemmisíthetők.

#28196
Zsolnay Piroska

Mi Ózdon lakunk, s a mi szilfánkon is jelnetkeztek ezek a furcsa "kinövések". Tanácsot kérnék, hogy nem tudjuk mit lehet tenni ellene.

#28080
Deák Gábor

Tisztelt Szaktanácsadó!
Nekünk két éves telepítésű türkesztáni szilümk van, és a képen látható elváltozást tapasztaltam egyes leveleken, amelyeket le is vágtam már.
Kérdésem, hogy ez betegség, vagy kártevő?
Mit tanácsol mit tegyek, valamint, hogy más növényekre is átterjedhet e?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel!

#27946
Dr. Varga Mária

Egyes szilfajtákon jellemző fiatalabb ágakon vastag paraléc kialakulása. Itt azonban a törzsön is látunk púpokat. Erdészt kellene megkérdezni, ő biztosan többet tud a fákról.

#27563
Mónika

És még egy kép.
Én ilyen tünetű betegségről, még sehol nem találtam infót a neten.

#27011
Mónika

Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni, mert a két éve telepített és azóta nagyon szépen fejlődött turkesztáni szileimen valami furcsa dolgot vettem észre. A száruk, águk a fás részeken több helyen is megvastagodva felpúposodott. Van amelyik ág, már a duplájának néz ki. Próbáltam letörni egy ilyen "kinövést", de benne és alatta sem láttam semmi élősködőt. Mi lehet ez? Oda az egész sövényem vagy még meg lehet menteni?
Ha a képen nem látszik rendesen, esetleg tudok még küldeni.

Válaszukat előre is köszönöm:
Mónika

#27010
Pap Edina

Kedves Péter. Magas és szabad térben magányosan álló fákba csap a villám, általában. Településen templomtoronyba, antennába. Úgyhogy nem kell tartania ettől.

#25309
Radnóti Péter

Azt olvastam, hogy a szilfába gyakrabban csap bele a villám. Ez igaz vagy csak mendemonda?

#25112
szutor sándor

tisztelt vétek gábor!
igen, erről lehet szó. sajnos, mire megfelelő szert találtam, már a sövény felén tar-rágást tapasztaltam. de úgy tűnik, a további pusztítás 2 napja megszűnt. egyébként szentkirályon (kecskeméttől 20 km-re) történt az eset. a településen más fákon is láttam hasonló tüneteket.
köszönöm a segítséget!
szutor sándor

#19934
Vétek Gábor

Tisztelt Szutor Sándor!

Ha a fiatal lárvák rágásnyoma tekereg (ábra), akkor a kártevő a kanyargós szillevéldarázs. A faj súlyos kártételét először 2008-ban tapasztaltuk Kecskeméten és Budapesten. Ön mely településen találkozott vele? Tudna esetleg közelebbi képet küldeni? Kiderült, hogy Európa faunájára új faj, mely a Távol-Keletről érkezett hozzánk. Csak szileken károsít, de ott akár tarrágás is lehet. A lárvák ellen mielőbb védekezni szükséges pl. Decis 2,5 EC-vel, akár később ismételten kijuttatva a szert, ügyelve a kontakt hatású készítmény által a megfelelő permetlé-borítottságra, a lomb megfelelő fedettségére.

#19902
Szutor Sándor

a 2 éve telepített sövényünket nagy mennyiségű hernyó vagy kukac támadta meg néhány napja. kb. 2-3 milliméteres, zöld színű kártevők hatalmas pusztítást végeznek. még 2-3 nap és nem marad levél a növényeken. kérem, segítsenek! mi ez a kártevő és mivel védekezhetünk?

#19828
Pap Edina

Ha az árnyékolás megszünik, igen. Jól tűri az erős metszést, a csupasz vesszőket metssze vissza.

#19600
Mogyorósi Csaba

Tisztelt Válaszadó
Kérem van-e remény arra, hogy a sövényem csupasz fele kilevelesedjen?
A történet, hogy a náddal takart kerítés mellé két sorban ültetett sövény udvar felőli oldala nagyon szép, de a nád felőli oldal csupasz. Szeretném a nádat lebontani. Van -e esély hogy a külső fele is kihajt és besűrűsödik? Válaszát köszönöm. Csaba

#19537
Pap Edina

A tüneteket a szíl levélszegély gubacstetű okozza. Érdekessége, hogy a nyáron kialakuló szárnyas egyedek a ribizke- vagy szeder bokron gyökerére helyezik tojásaikat és az új tetvek ott károsítanak. Ellene csak a felszívódó rovarölő szerek hatásosak /Mospilan, Calypso - mindkettő feltételes forgalomban vásárolható/.

#18698
Hidasi Erika

A 2 éves turkesztáni szilünk egyes leveli deformálódnak. Kérem írják meg mit tudunk tenni ellene.
Segítségüket köszönöm.

#18559
Pap Edina

Igen, jó árnyéktűrő, és a talajra nem érzékeny, ha az jó szerkezetű.

#17809
Krisztina

Szeretnék érdeklődni, hogy a turkesztáni szil árnyékos helyre is ültethető ? A meszes, tápanyagszegény talajt is bírja ?
Köszönöm

#17786
Pap Edina

Nem gond, ültetéskor kell visszavágni.

#17098
Rácz Attila

Tisztel Szakértők!

Szeretnék érdeklődni hogy most November végén ültettem el a turkesztáni gyökeres szilt, és ezeket most vissza vágtam elültetés után a földtől 10-15 cm-re! Tehát gond-e hogy most vágtam vissza és nem tavasszal?? Válaszát előre is köszönöm! Attila

#17056
Vétek Gábor

Tisztelt Sztrehószki András!

A lyukacsosodás valószínűleg rovarrágás nyoma. Ez ellen csak akkor tud tenni, ha a kártevő imágó (kifejlett rovar) vagy lárva jelenléte (rajzása) idején kezeli le a növényt. Okozhatta bogár, de levéldarázs lárvája is. Milyen jellegű a lyukacsosodás, és mikor tűnt fel? Tudna erről képet küldeni?
A levélen lévő kinövések kb. 0,5-1 cm-es, lyukas, barna "zsákocskák"?

#11925