Tuják műtrágyázása

Pap Edina Szaktanácsadó

Sebkezelés a tujáknál is ajánlott, ha 5 Ft-os érménél nagyobb átmérőjű a vágási felület. Javasolt az örökzöldeket inkább tavasszal, nyáron, nem túl meleg időben metszeni, visszavágni, jobban regenerálódnak. Fontos, hogy megfelelő öntözést, tápanyagellátást is biztosítson.

#57377
Melitta Ghihor

Kedves Edina!
Nagyon idős tuják vannak a telken, amit 2 éve vásároltam, magasabbak, mint a villanyvezeték és közel vannak hozzá. Le szeretnék vágatni a tetejükből, kb. 1/4 részüket. Szabad ezt ilyenkor csinálni? Tuját valóban nem kell sebkezelni? Köszönettel:
Melitta

#57316
Pap Edina Szaktanácsadó

Karate Zeon és Mospilan együttes használatával, havonta történő permetezéssel jól karbantartható a tuja sövény. Emellett azonban a rendszeres öntözés és tápanyagellátás is fontos. Célszerű magnéziumtartalmú lombtrágyát is keverni a permetlébe. A növény jó egészségi állapotának fenntartása a cél.

https://www.youtube.com/watch?v=2H2BSERPagU

#56296
Botond Lutean

Tisztelt Szakértő!Tuják permetezése lenne a cél. A kérdésem az lenne, hogy megfelelő e a sorrend? Káliszappanos lemosás, majd mospilan+Amalgerol keverék. Köszönöm válaszát!

#56252
Pap Edina Szaktanácsadó

Ezek a növények már elég idősek. A tűhullás nagyrészt az erős árnyékoltság miatt a belső részekből ered. Mivel valószínűleg el voltak hanyagolva eddig, bizonyára a lehullott tűpikkelyeken lehetnek áttelelt kórokozók, kártevők. A növényeket föl kell erősíteni: kálium- és magnéziumtartalmú műtrágyát alaposan beöntözve a növények tövébe. Az Amargerol jó kiegészítő. A tuja vízigényes, főleg aszályos időben. Megelőzés képpen el lehet kezdeni rovarölő+gombaölő kombinációs permetezést (Amistrat Top+Mospilan+Vuxal Super lombtrágya, esetleg mehet lombra is az Amalgerol.)

#39465
János Kovács

Kedves Szakértő!
Idén tavasszal vettünk egy használt családi házat, ahol hatalmas (mintegy 120 tőből álló), közel 4 méter magas tujasor található, mely lényegében körbefogja az egész telket.
Tavaly már megtekintettem ezt a házat, akkor valahogy minden szebb volt (vagy csak még nem gyönyörű zöld minden?), most, hogy már én vagyok a tulaj, elkezdtem a fű, a talaj és a gyümölcsfák Amalgerollal és Em-Bio-val történő bepermetezését, és mivel lisztharmatos, kukacos és varasodásos az alma (elvileg a 20 éves almafa sosem volt permetezve), ezért elkezdtem Dithane+Systane+Steward kombinációval permetezni (hogy jól tettem-e, nem tudom).
A tuják is kaptak az EMbio+Amalgerol kombinációból, de mivel barnul több helyen is a levél, tervezem ezt is gombaölővel és atka/rovarölővel átfújni (két-három hete már leszedtem a magasságukból fél métert, úgy tudom, évente ennyit szabad).
Szeretnék adni némi örökzöld-trágyát is a tuják alá, az volna a kérdésem, hogy milyen szert javasolnak erre most 2016-ban, illetve érdeklődnék, hogy a tuják alatt lévő, lepotyogott, megszáradt, bebarnult leveleket kiszedjem-e a tuják alól, vagy alattuk hagyjam-e?
Erről semmi információt nem találtam sehol. Ismerőseim egy része azt mondja, hogy ki kell szedni a tuják alól a leveleket, mert gombásodhat tőle a tuja, mások azt mondják, hogy hagyjam ott, mert jó a talajnak, az is táplálja a tuját. Mi az igazság?
Válaszukat előre is köszönöm!
Kovács János

#39427
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Csépai úr. A gyökérkárosodás biztosan nem tett jót a fenyőknek, nem nagyon viselik az ilyesmit. Az idén az aszály okozott nagy gondot, a gombabetegséget nem annyira. Tujáknál a szúbogarak és moly kártétele volt a jellemző. Környékbeli kertépítő szakembert kellene fölkeresni. Itt talál néhány címet: http://www.makeosz.hu/tagsag/tagok

#38475
zoltán csépai

Kedves Edina!
Néhány napig kiadós szél volt,némi esővel.Térdig jártam a fenyőtűben.
3 fám 10-12m.Rendszeresen tápozom ABS-szel,már raktam alá-egy hete- keserű sót is.Építkezéskor / 2008 / az alapozás elvitte a gyökerek 25-30 %-át,azóta is /ezért/etetem,itatom őket.Az idei permetezések elmaradtak,mindig fészkelt rajtuk valami.A fáim abies,meg picea,de a szomszédban van egy igen rosszul kinéző pinus,jöhet arról valami?
Amúgy vagy 70 féle örökzöldem van,talajba bemunkálni semmit nem tudok,vagy kint vannak a gyökerek/mulcs alatt/,vagy 42 fokos lejtő.Van cég,vagy hozzáértő,aki megnézés után ad tanácsot?
Tanácsait előre is köszönöm:Csépai Zoltán Tahi

#38408
Pap Edina

Az Osmocote Exact Standard 8-9 vagy 12-14 hónapos hatástartamú 15 gramm/20 cm növénymagasság adagban a növények köré sekélyen bedolgozva. Az Osmocote Pro is jó, ez a fejlesztés 2. fázisa, valamivel olcsóbb is.

#22338
Péter

Kedves Edina!

2 éve tavasszal kiültetett smaragdokat szeretnék műtrágyázni. Úgy hallottam, hogy az Osmocote műtrágyák jók lennének nekem, viszont elég sok fajtája van és nem tudom, hogy melyik lenne a legjobb választás. Exact Standard vagy Pro, esetleg más? Válaszát előre is köszönöm.

#22087
Pap Edina

Igen.

#18292
Major Orsolya

Jó napot!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy amit őszi trágyázásra ajánl, azt lehet ilyenkor, tavasz/nyáron is kiadni?

#18217
Pap Edina

A Patentkálit Mo.-on a Szíriusz Trade Bt. forgalmazza. Képviselő Zsom Eszter (06-30-232-0154)

#11857
Mihályi Szilvia

rosszul írtam : patentkáli

#11789
Mihályi Szilvia

Tisztelt Szakértő!

Olvastam a válaszában, hogy pantentkálit javasol őszi műtrágyázásra. Az a problémám, hogy nem lehet kapni, legalábbis Délpest területén nem ismerik a gazdaboltosok. Tudna nekem segíteni, hogy hol tudnám beszerezni, esetleg valami mást tudna ajánlani?

#11788
Pap Edina

Örökzöldekhez ősszel inkább a káliumot is tartalmazó Patentkálit javaslom (30% K2O3, 10% MgO, 17% S) 3-5 deka/m2 adagban.

#8118
Szénási Rita

Kedves Papp Rita!

A keserűsóból mennyit kell adagolni kb. 1 méteres smaragdtujákhoz?

#8108
Pap Edina

Igen, a keserűső savanyatja a talajt, de csak magnéziumot és ként tartalmaz. A magnézium felelős a szép élénk lombszínért. A kálium viszont a hajtások beérlelését, téli hideggel szembeni ellenálló-képességét fokozza.

#8085
m józsef

Kedves Papp Edina!
Javasolta,hogy ősszel visszavágom a tujákat, akkor káliumtrágyát használjak utána.
A Hermes szakbolt tujákra magnézium szulfátot ajánl ősszel.Bár ez keserűsó,de véleményük szerint savanyítja a talajt, amelyet az örökzöldek kedvelnek.
Mi a véleménye?

#8069