Szivarfa betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Máthé János. Legfőbb probléma a fa felső részén látható ágpusztulás, melyre az elszáradt levelek hívják fel a figyelmet. Permetezéssel nem, de a beteg hajtás ill. hajtások visszavágásával lehet megakadályozni a terjedést. Gomba eredetű ágrákosodásról van szó, mely a hajtásban tovább, illetve esetleges új sebzéseken másutt is terjedhet. A visszafürészelésnél az egészséges részből is legalább 5-10 cm-t is el kell távolítani, a vágási felületet azonnal fasebkezelővel lezárni. Még jobb, ha először bordóilé pép pel keni be, majd a fasebkezelővel.
A szivarfát lisztharmat is megtámadta. A második permetezésnél helyesen Thiovit-ot is adott, de most a Thiovit mellé Score 250 EC-t is keverjen. A Wuxal-t most is alkalmazza a tankkeverékben elsősorban a vashiány pótlására

#51165
János máthé

Tisztelt szakértő!
Két egymás melletti 10 éves szívarfa egyikén idén a fotón látható módon, különböző ágak esetében a levelek elhaltak. Nagy ijedségemre első körben Dithane M45 + Karate + Wuxal kombóval permeteztem le külső és belső oldalait a leveleknek, amennyire csak elértem. Nagy fákról van szó..kb 5 méteresek. Permetezés 2 méteres toldószárral,, kb 4 méter magasba tudtam nyúlni, a tetejét szórófej szabályozással elértem. Ugyanakkor a mellete lévő szivarfát is..csak úgy, megelőzés képpen, amely szerencsére nem betegedett meg hasonlóan. 10 nap után, Mospilan + Thiovit Jet + Wuxal kombóval permeteztem újra. A beteg fán, 3 főbb ágán lévő levelek teljesen elszáradva lógnak. Egyelőre nem látok további terjedést, viszont nem tudom mi tévő legyek a leszáradt levelekkel, illetve az érintett ágakkal kell kezdenem valamit vagy sem?

Válaszát előre köszönöm

#51009