Szivarfa betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A szivarfa látványa több kérdést vet fel. Az erős, egészséges törzs vajon miért nem szállít tápanyagot - tápoldatozás- és vizet? A csüngő, laza állású, foltos levelek sem nyugtatják meg az embert - hogy később javulhat a fa állapota. Írja, hogy tömegesen támadták meg a levéltetvek és Ön sikeresen megszabadult tőlük. A hajtásvégek feketedése, elszáradása ennek a kitartó kezelésnek lehet a következménye. Gondolom, hogy a többi szivarfa kevésbé szenvedett a tetvektől. A gyenge növényt szívesen választják a kártevők is.
Összefoglalva: a fa beteg és nem látok esélyt, hogy bármilyen kezeléssel gyógyítható lenne. Nincs víz és tápanyag-szállítás, tehát a gyökérzettel lehet probléma - gomba vagy baktérium eredetű kórokozó lehet a felelős. A sok kis hajtás pedig - különösen akkor, ha nem a törzsből, hanem a torzs mellett tör fel arra utal, hogy a fa ilymódon szeretne tovább élni - ha betegsége miatt erre már nem képes.
Javaslatom: a törzs körül óvatosan lazítsa meg a földet, majd mélyebbre ásva - kis kézi szerszámmal, óvatosan - keressen egy-két gyökeret. Ha sötétbarna vagy puha, akkor biztosan beteg. Sok esély nincs a gyógyulásra, mégis. A laza földet öntözze meg réztartalmú gombaölő szer vizes oldatával Bordóilé 1-2 dl 10 l vízben. Az öntözés terjedjen ki a fa törzsétől a koronacsurgóig. A metszésnek sincs sok értelme, mégis kissé vágja vissza a hajtásokat. Ha idővel semmi javulást sem lát, a legerősebb két-három hajtást próbálja megmenteni, a többit vágja vissza.
Ha lehet, kérek néhány közeli képet a törzsről és a hajtások elágazása területéről is.

#50651
Teszarik Zoltan

Köszönöm, megpróbálom. Sajnos a fa állapota egyre rosszabb, a csatolt kép szerint néz ki jelenleg. A törzs alján viszont rengeteg apró hajtást hoz.

#50414
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos a mostani, száraz, viharokkal, csekély csapadékkal és hideg napokkal tarkított időjárás nem kedvez a növényeknek. A meleg márciusban hirtelen fejlődésnek indult növények most visszaesnek. Tegyen a Mospilan mellé Atonik növénykondicionálót is. Ha lisztes, fehér bevonat keletkezik a leveleken (lisztharmat), kéntartalmú szerrel is permetezni kell.

#50368
Teszarik Zoltan

Tisztelt Szakértö!

Utcafronti szivarfám sajnos a kezdeti tavaszi levelesedés után nagyon tetves lett. A levelek tele lettek apró fekete kártevökkel. Elöször Fito Bio tetvek elleni szerrel fújtam le, majd Mospilan 20SG-vel. A többi szivarfa egészségesnek tünik, viszont az egyik a csatolt képen látható állapotba került. Volldüngerrel tápoldatoztam az elmúlt hónapban 2 alkalommal. Köszönöm válaszát elöre is!

#50296