Csepleszmeggy probléma

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Lívia! Igen, érdemes ültetni. Öntözni kell, és nagyon meghálálja, ha a töve köré alacsony növésű, talajtakaró cserjéket ültetnek, ezek némileg javítják a mikroklímát. A murvát mellőzze.

#48423
Lívia Vörös

Kedves Edina,

Köszönöm válaszát. A fatörzsön semmilyen elváltozás nem látható. Látszólag csak a lombozat károsodott. A fa tövénél fehér díszkavics takarást alkalmaztunk. Ez a napsugárzást felerősíthette (alulról)? A terület déli fekvésű, intenzíven napos, meleg.
Érdemes/szabad-e ugyanerre a helyre, ugyanilyen fát ültetni?

Köszönettel, Lívia

#48286
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos sok helyütt előfordul, viszonylag idősebb fák (juharok, hársak, díszmeggyek) hirtelen lombsárgulása. Ez a hőség és a magas UV-sugárzás hatása. Sajnos nem lehet ellene semmit tenni, csak a megfelelő mikroklíma (a növények állományban, erdőszerűen való telepítése) kialakítása jelenthet megoldást hosszú távon a klímaváltozás ezen káros hatására. Szoliterként, egymagában már-már nem is szabad fát telepíteni. Elképzelhető farontóhernyó kártételei is. Talál esetleg lyuka(ka)t a törzsön?

#48269
Lívia Vörös

Még egy kép a csepleszmeggyről

#48176
Lívia Vörös

Tisztelt Szakértő!
A 3 éve telepített csepleszmeggyünk idén a teljes száradás állapotába került.
Előzmények: A tavaszi sok esőzés közben intenzíven tetvesedett (fekete apró tetvek a levélfonákon), amit az időjárás miatt késlekedve tudtunk permetezni (Mospilan+Mister). A tetvesedés látszólag megállt. Június elejére egyértelműen látszott, hogy nem olyan lombos, mint a korábbi években, bár korábban termés sem volt rajta, idén több is. Pár héttel később száradni kezdtek a levélszélek, kombinált tápot kapott. A száradás nem állt meg és a fotón mellékelt állapotig fajult. Öntözése csepegtető-szórófejjel van megoldva, a kert más növénye nem szárad.
Úgy tűnik, kiszáradt. Kérdésem az, mi vezetett ide, hogyan tudjuk ezt elkerülni az egyéb cserjéknél fáknál?

Köszönettel, Lívia

#48175