B.Péter>Díszfák

Dr. Varga Mária

Ha lehet, kérek egy közeli és egy teljes fáról készült felvételt.

#24092
monoriné németh rita

Sziasztok! Van a kertemben egy gömb szivar fa aminek a koronája ugy néz ki mintha az egyik felét le forrázták volna, ugyanugy néz ki mint egy korábbi képen itt látható( 2008.10.16). A kérdésem az lenne hogy mi a teendőm mit csináljak vele illetve meg marad e még a fa? köszönöm

#24009
Pap Edina

Mélyen gyökerezik, de a nedvességgel jól ellátott talajon a felszín közelében helyezkednek el húsos gyökerei, amik meghálálják nyáron a kiszáradást gátló mulcstakarást. A gyökerek sérülékenyek, ezért az idős magnólia átültetése nagyon kockázatóos. A fiatal, konténeres példány esetében is ügyelni kell ültetésnél arra, hogy a földlabda ne essen szét.

#23033
Szabó Balázs

Kedves Pap Edina!

A tulipánfa gyökerei milyen mélyre hatolnak a talajba?
Inkább mélyen gyökerezik, vagy a felszín közelében?

#22892
Pap Edina

Kedves Péter. Egyszerre csak egy képet tud feltölteni. Az biztos, hogy a tulipánfa savanyú talajt kedveli. Minden évben sekélyen dolgozzon tőzeget a talajba, és csak lágy vízzel öntözze (esővíz). van aki esküszik arra, hogy egy liter vízbe 2 dl. ecetet tesz, és azzal savanyítja a talajt. Minden növény számára kiváló a taratós hatású (Osmocote) műtrágya, amit ha tavasszl a talajba dolgoz a fák köré, akkor egész évben elegendő tápanyagot kap. sajnos, ha a fa kinövi az ültetőgödröt, és a gyökerek az agyagos részt elérig, a fejlődésük visszaesik. Ez ellen nem tud sokat tenni. Célszerű a fa koronája körül módszeresen mélyen átforgatni a talajt, és esetleg homokkal keverni.

#20555
Bolcsik Péter

ACER fa > előtte egy csavrat fűzfa volt, a mi kipusztult??? ( ez kb 50 cm-l odébb lett ültetve) idén tavasszal....> kérdésem ... normálisan fejlődik e....és igényel valami téli védelmet!!!!

Köszönettel

#19203
Bolcsik Péter

Selyemakác> a parkosításkor ( julius) lett ültetve az első> sajnos kifagyott> következő évben hajtott> de nem maradt meg> ezt idén ültettem> kérdésem ( gyönyörűen fejlődik, de sajnos három év elvesztése miatt) igényel e valami védekezést az idei télre, hogy meg maradjon .....vagy stabil????

#19202
Bolcsik Péter

Liliom bokor> anyósom hagyatéka.... szép volt de, főleg a talajcsere után ( ki lett kerülve) már tavasszal betegen fejlődött> a vissztérő kertészek ( akik a parkosítást végezték) > azt mondták "vissza kell vágni....és vissza is vágták majdnem ...tövig!!!!
A parkosítás előtt "volt" egy német juhász kutáyám> aki igen "szerette" ezt a bokrot> lehetséges ez még az Ő hatása, vagy betegségről van szó?????

#19201
Bolcsik Péter

Nos talán megpróbálom egyenként> az összes "problémám az első levelemben bent van de > több kép is készült egy növényről> de sajna csak egy képet tudok küldeni...talán így sikerül!!!
Unokám tulipánfája> ez az amit "kitörtem"> majd vettem tavaly tavasszal másikat ( ez az)
Tavaly még csak "megtartotta magát" > mind az előző képen az idei ültetés....de idén tavasztól semmit ne fejlődött, levelei fonákán "barnulás" kezdődött, majd > elhujlaltotta leveleit.
Ahol vettem az ideit ott a kertészeknek elmondtam a jelenséget> Ők azt tanácsolták > a savanyú talajt igényli, így próbáljam tőzeggel dúsítani a taljt körötte, ill. az idén vásároltat> tőzeg ágyba ültesem!!!
Hát a régi sem fejlődik de az idei ülteésre ( lsd)előző kép) szintén erre a sorsra jut ????

Szerintem más az oka> de mi????????

#19200
Bolcsik Péter

Üdvözlöm > köszönöm a válaszát !
Sajnos nem tudom, hogyan lehet több képet is feltölteni (töbről van szó, már az előző levelemben is megpróbáltam> az utólsó töltődik be)

Nos milyen a talaj??

Rendkívül rossz volt, un. kőagyag 60-70 cm körül csak csákánnyal lehetet megbontani ezért szedettük le géppel a felső réteget( nem fejlődött semmi,csak a gyom, viszont gyönyörű rózsáink voltak!!!)> és lett átlag 40-50 cm mélyen laza kevert földre átcserélve.
Hogyan tudok több képet egy témához feltölteni?
Üdvözlettel
Bolcsik Péter

#20495
Pap Edina

Kérnék a beteg növényekről közeli képet. Milyen a talaj (az eredeti)?

#20461
Bolcsik Péter


Kertünket (udvarunkat) 3 éve éve teljes talajcserével újítottuk fel, egy kivitelező Céggel!
A talajcsere előtt volt egy ásott kutunk( 16 méter mély >amit kitisztítattunk, a későbbi locsolás végett!!!
Megtörtént a talajcsere> a fenti Cég, a megtervezett bokrosítási tervek alapján tujákat és különböző disznövényeket telepített,
majd végső lezárásként a területet kb. 250 m2 -t gyepszőnyeggel fedett!
A gyepesítéssel nincs is gondom > hanem a telepített dísznövényekkel !!!!!
Problémáim> van olyan növényünk> pl. amit "anyósom ( már nem él)" hagyott ránk...> liliomfa, vagy pl. az unokám által ültett tulipánfát, sajnos fűnyírás köben véletlenül kitörtem, de vettem másikat és egyáltalán nem akar fejlődni, illetve a díszbokrokkal ,főleg a fákkal van olyan bajom,látom, betegek, de nem tudom mivel permetezem meg őket, vagy milyen vegyszert, mütrágyát adjak nekik????
( 15 évvel ezelőtt földjeim voltak > paprika, uborka,káposzta, szőlő stb.> ott mindig tudtam mit kell tenni> de ez a dísznövény kultúra ....MÁS> már nem nekem való????
Képek> Liliomfa.... látom,hogy beteg, de mi a baja

Kriszti tulipánfay> a pótolt, de ne akar fejlődni, hoz új levelet, de a
fonákján kezdődik valami , majd lehul....már visszavágtam de ugyanaz( ez tavalyi ültetés)

Második tulipánfa 1,2,3,4 kép> idén tavaszi ülttés de valami baj lessz vele is mert a virágja is "gyanús"

Selyemakác> tavaszi ültetés> kérdésem télire kell e takarni, mert ez is pótlás már az előző megfagott!!!, de ez gyönyörűen fejlődik?

Sövényfalban egy háromszög kiszrelésben van páfrány stb... a páfrányok "rozsdásodnak"

Bokor képek> nyírfa alatt vannak telepítve > állítólag tűrik az árnyékot, de itt is valami betegséget látok...?

Acerfa > idén tavaszi ültetés téli védelem????

Kép a területről.....> lehet e valami köze az elhelyezéseknek, illetve kutunk ásott kút, 16m a vízszint, tehát gyűjtött talajvíz> a locsolt víz okozhat e betegséget???

Köszönettel várom a válaszukat

B.Péter

#20422