fű és gyomirtás

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Gyöngyi. Ha jó minőségű a talaj, nem kell feltétlenül földet hozatni, föld kell csak rotálni, és elsimítózni a területet. Ám így is kigyomosodik, mivel vannak elfekvő gyommagvak a területen. A kikelő gyomokat a nyár folyamán le kell irtani perzselő hatású glifozát-tartalmú gyomirtó szerrel (Glialka, Medallon stb.) Ügyelni kell arra, hogy a tujákra ne sodródjon rá, egyébként a fás részeket nem bántja. Ezt követően lehet talajegyengetés után augusztus végétől vetni. A fű típusa a használattól és a fenntartás intenzitásától (öntözés, nyírás, tápanyag-utánpótlás) függ: kertekbe általában sportkeverékeket szoktunk ajánlani.

#33237
Gyöngyi Haris

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni. Az udvaromat szeretném rendbe tenni. Először is fel kellene tölteni földdel, mert nem egyenletes. Nem tudom honnan milyen földet hozassak, hogy ne legyen tele gyommal.. Ebben is ha tudna segíteni, mi lenne a jó, azt megköszönném. Utána ugyebár az egész udvarban gyomirtózni kellene, de nem tudom mit használjak erre. Ha ez megvan, akkor füvet szeretnék vetni ill tujákat, fákat elhelyezni az udvarba. Milyen füvet javasolna, milyet vegyek? Illetve, ha már van az udvarban 1-1 fa és tuja, azokat is ki írtja a gyomírtó? Köszönöm a segítségét.

#33224
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Zsuzsanna. Mivel az írisz is egyszikű, csakúgy mint a füvek, csak a lomb nélküli állomány irtható szelektív egyszikű irtó készítménnyel. Ezek általában nem kapható szabad forgalomban, így marad a kézi gyomlálás.

#32386
Zsuzsanna Fehér

Tisztelt Szaktanácsadó!

Íriszeim rizómái közül szeretném a füvet, gyomot kiírtani. Tudna valamilyen szert ajánlani ehher?
Köszönöm a segítséget!

Tisztelettel: Fehér Zsuzsa

#32317
Dr. Varga Mária

Ebben a helyzetben, a kultúrnövények széles köre miatt csak a fűélék írtására van lehetőség. Persze, a pampafüvet ekkor is el kell kerülni. Szelektív egyszikűírtó készítménnnyel permetezve eredményt érhet el, de kizárólag az egyszikű gyomok ellen. Ilyen készítmény az Agil és a Fusilade Forte. Engedélyezve a felsorlt növényeknél egyik szer sincs, ezért inkább a kézi gyomírtást ajánlom a felsorlt nagyon dekoratív növények közül.

#22775
Busa

Kedves Szaktanácsadó!

Kérem szíveskedjen ajánlani olyan szert (szereket), amivel a gyomot és füvet ki tudom irtani olyan területről, ahol egyrészt smaragd tuja és pampafű, illetve másrészt vinca minorok és vinca majorok, írisz, jácint, tulipán és madárbirs bokrok vannak.

Előre is köszönöm segítségét.
Üdvözlettel:
Busa

#22696
Pap Edina

Ha a fák elérték a 3 éves kort, és elég mélyen van a gyökerük, akko perzselő hatású gyomirtó szerrel úgy, hogy a zöld részeket ne érje. A fatörzs közelében pedig kézzel. Megfelelő talajjavítás és folymatos tápanyagutánpótlás mellett füvesíteni is lehet, de ebben is előjöhet a gyom.

#11236
Horváth Péter

Kedves Tanácsadó!

A házunk előtt az utcán van egy kb. 25-30nm -es terület, ahol elég rossz minőségű, homokos, sóderes a talaj, ami természetesen erőssen gazosodott is. Kb. fél éve egy juharfát, pár hete pedig két kis aranyvessző bokrot ültettünk el és egyúttal kikapáltuk a gazt is. Ezután fenyőkéreggel borítottuk be a területet. A gond csak az, hogy pár hét után a mulcs alól gaz és főleg fű kezdett el kinőni és ez nagyon elrondítja az egészet. (korábban egyszer megpróbáltunk füvesíteni, de természetesen a pocsék talaj miatt nem sikerült, most persze kinőtt) A kérdésem az, hogy hogyan illetve mivel tudnám kiírtani a füvet és a gazt a területről úgy, hogy a fa és a két bokor is életben maradjon?

Segítségét előre is köszönöm!

#11209