málna telepités

Gyökös Gergõ

Igen, kell támrendszer. Lehet karós, illetve huzalos. A karóknak kb 220 cm magasnak kell lenniük, amihez lazán odakötözzük a málnát a legtermett vesszők eltávolítása után. Ezt ajánlott házikertekben.
A huzalos támrendszernél a 12-16 cm átmérőjű, 220 cm-es akácoszlopokat 8-10 m távolságra helyezik el, és 3 emeleten (földtől nézve 70+60+30 cm magasságban). Horganyzott huzalokat huznak ki (általában párosával). A végoszlopokat betontuskóval, vagy ankercsigával feszítik ki.

#22234
Gölöncsér Csaba

Tisztelt szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy málnának milyen támrendszer szükséges? Egyártalán kell-e mellé támrendszer, ha kell milyen magas...STB...!

köszönettel: Gölöncsér Csaba

#21538
Vétek Gábor

Kedves Vetróné!

Bár Balástya elhelyezkedéséből adódóan nem tekinthető igazán ideális térségnek a málnatermesztés szempontjából (talajtípus, klimatikus viszonyok), ha mégis telepíteni szeretnének, akkor a Fertődi zamatos fajtát javasolnám. Ez a fajta jelenleg a legnépszerűbb nálunk, és egyben ezt termesztik a legnagyobb felületen is hazánkban. Ízletes, tetszetős, kemény húsállományú, fagyasztásra kiváló. Betegségekkel szemben eléggé ellenálló. Választékbővítésre, ill. "kuriózumként" a friss piacra ún. őszi málnát is lehet telepíteni, amely a nyár közepétől az őszi fagyokig folyamatosan terem. Ilyen pl. az Autumn Bliss vagy a sárgagyümölcsű Golden Bliss. Bár húsállományuk puhább, és ízük is elmarad a F. zamatoséhoz képest, ill. a botritiszre és más betegségekre is érzékenyek, kis kiszerelésben különlegességnek számítanak az őszi piacon. Ezek fagyasztásra kevésbé alkalmasak. A Fertődi Kutató Kht.-nél a F. zamatoson kívül további, kiváló hazai nemesítésű fajtákat is előállítottak az utóbbi években (ezek fajtaneve a "Fertődi" megjelölést tartalmazza), így szaporítóanyag-beszerzés céljából javaslom, hogy ezzel az intézménnyel vegye fel a kapcsolatot: tel.: 06-99-537-095, e-mail: fkut@t-online.hu. Intézményvezető: Dr. Dénes Ferenc.

#9294
vetróné

kérdésem lenne hogy balástyán milyen málnafajtac telepitését javasolnák kb. fél hektár, piaci értékesitésre, de rendelkezünk hütőházzal is. tehát szép nagyszemü viszont massziv husu fajta érdekelne, esetleg szaporitoanyag forgalmazó hely megnevezése. válaszukat köszönöm.

#9244