szilvafa metszése

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tisztelt Savanya György úr!
A Besztercei szilva öntermékenyülő, ezért nincs szüksége porzó fajtára. Egy három éves fától nem szabad nagy terméseket várni. Ez a fajta aránylag későn fordul termőre, utána bőven, de szakaszosan terem.
Üdvözlettel Tick Zoltán.

#31609
Savanya György

Besztercei szilvafáim vannak, és az lenne a problé. mám-kérdésem hogy a fák már 3 évesek és eddig minden évben csak néhány szem termés jelentkezett rajtuk. Nem voltak erősen metszve, a tápanyagellátásuk is rendben van, vízzel is el vannak látva , fagy sem károsította őket, tehát teljesen egészségesek és mégsem hoztak termést csak egy pár szemet... Porzóra van szükségük talán, vagy csak ennyire későn fordulnak termőre? Válaszát előre is köszönöm! Savanya György

#17421
Tick Zoltán

Egy kétéves szilvafánál még a korona alakító metszésénél tartunk. Kiskertekben a termőkaros orsófa a legalkalmasabb. A kívánt törzsmagasság felet Ilyenkor a vázágak kialakításához kiválasztunk 3 - 4 vesszőt. Ezeket hosszúságuk egyharmadára vissza metsszük. Törekedjen arra, hogy a visszavágott koronaveszők csúcsa azonos magasságban legyen, és a végálló rügyeik lehetőleg kifelé álljanak. A visszametszet oldalvesszők csúcsa felett, mintegy arasznyira, vágjuk vissza a korona tengelyét, a sudarat. A következő évben a második ágemelet hasonlóan történik, a különbség az, hogy a legfelső oldalág felett a sudarat eltávolítjuk. Ügyeljen arra hogy az első és második emelet között 70 - 80 cm távolság legyen. Fontos , hogy a vázágak kellően megerősödjenek és a korona őríze meg a szellős jelegét.

#31084
Gattyán János

A szilvafa nevét nemtudom.Ugy vettem,hogy "nagy méretű gyümölcsre van szükségem".Most két éve van nálam,szépen fejlődik, de nem tudom kell e metszeni?Válaszát előre is köszönöm.

#30855
Antics Katalin

Azt javasolom, hogy a suhángot körülbelül 90-110 cm törzsmagasság felett ez körülbelül 7-8 rügyet foglal, magába ez felett vágja vissza.

#27321
Vigh Zoltán

Ősszel ültettem kb. 40 db Elena szilvafát (ültetéskor nem metszettem), azt szeretném megkérdezni, hogy most tavasszal kell-e metszeni, ha igen akkor hogyan metszem meg? Van olyan csemete, amelyik csak egy 1,5 m-es egyenes szál.
Előre is köszönöm a választ!

#26934
Pap Edina

Milyen idős a fa?

#25307
molnár jános

szilvafa metszése?

#25164
Patakiné Judit

Szeretném,megtudni,hogy ribizlibokor helyére ültethetek szilvafát?A ribizli nem beteg,csak helyhiány miatt venném ki a bokrot.
köszönettel Patakiné

#22379
Gyökös Gergõ

A törzsmagasság kb 90-110 cm. Ha ezen a magasságon is jönnek ki ágak a törzsből, akkor a 60-70 cm-en lévő ágakat el lehet távolítani. Arra vigyázni kell, hogy az ágak ne egy pontból jöjjenek ki. Ha nagyon erősek a hajtások, akkor 2/3-ára vágjuk vissza, ha gyengébbek, akkor a felére.

#22232
Rácz Miklós

Tavaly ősszel ültettem eggy besztercei szilvafát /konténereset/ sajnos a metszésével gondba vagyok.A fának az alsó ágai a főldtől már 60-70.cm.nél elkezdődnek a felette lévő ágak pedig hosszúra nyúlottak.Kérem a fa metszésében segitséget nyujtani. Segitségét előre is köszönöm.

#22115
Pap Edina

A Besztercei az erős metszésre erős hajtásnövekedéssel válaszol. Ne metssze vissza vesszőket, csak ritkítsa meg, hogy ne legyen túl sűrű, főleg a befelé növő vesszőket távolítsa el tőből. Bimbós állapotban még metszhet.

#13474
Marianna

kezdő és lelkes kertészként két éve erősen megmetszettük fiatal besztercei szilvafánkat.
Az eredmény: 2-3 méteres hosszú egyenes ágak (10-12 db).
Tavaly a férjem a hosszú ágak 1/3-át vágta le. Visszanőtt ugyanakkorára.
Mit tehetnénk? Vágjam le a hosszú ágakat tőből, vagy hagyjam őket? Mennyire lehet megritkítani?
És főleg: meddig lehet őket megmetszeni?
köszönöm a segítséget

#13375
Pap Edina

Nem tudom, hogy milyen fajta a szilva, de pl. a Besztercei erős, sűrű koronát nevel, ha erősen metszik. Ezért a fiatal fánál a lényeg, hogy szép, harmonikus, viszomyéag szabályos térállásban álljnak a vesszők, és csak a ritkítsa meg. Később inkább végezzen zöldválogatást, a tél végén pedig szintén csak ritkítson.

#13359
Nyúl Róbert

Nekem fiatal szilva fácskáim vannak.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan a kell a koronalakítást végezni egészen a kezdetekben.

#13248
Pap Edina

Elegendő ritkítani, de azt minden évben célszerű elvégezni, hogy laza, jólbenapozottlegyen a korona. Nem kell elsietni, elég rügypattanás után elvégezni.

#8746
Gyulai Gábor

Érdeklődöm, hogy a 1o éves szilvafa koronája teljesen elseprüsödött. Érdemes e ugy kiritkitani,hogy meghagyni egy fővezérágat és 4-6 oldalvezért, és a többit kivágni.
Vagy ilyenkor már nincs értelme alakitó metszésnek, csak ritkitani kell és kész.

Üdvözlettel Gyulai Gábor

#8710