Mandulafa betegség vagy karositok

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Kertbarát!
A pajorok okozhatják kezdetben a csúcsi részek hervadását a tápanyag-ellátás akadályozása, gyökér-kártétel következtében. Ennek kiderítése csak talaj-feltárással lehetséges. Szerencsére, nem kell mélyen kibontani a földet. A pajor méretétől függően - 2-3 cm-es vagy akár 4-5 cm-es következtetni lehet a korára. A kisebb méretű még másfél évig károsít, a nagyobb 2019 nyarától már nem. Nehéz lesz ellene védekezni, de a fonálférget tartalmazó biológiai készítménnyel - az ajánlott módon - érdemes. Üreglakó - kószapocok, vagy más is lehet, mely ritkán készít túrásokat.

#46424
Rovshan Nasirov

Budatétényi 70 vesszői. És köszönöm!

#46366
Rovshan Nasirov

Cseresznyefa levele, háttérben Budatétényi 70 és utána Budatétényi 1

#46365
Rovshan Nasirov

Tisztelt Szaktanácsadó!

Tavaly ősszel ültettem két mandulafát, Budatétényi 1 és Budatétényi 70. Mivel kezdő vagyok, vegyszereket nem használtam kivéve tavaszi lemosó permetezésnél. Csak csalánlé lombtrágya és Neem olajjal permeteztem vegetációs időszakban. Nyár másik felén csináltam zöldmetszést. Augusztusban Budatétényi 70 levelei alulról felfelé elkezdtek barnulni és hullani. Szeptember közepére a fotón látható állapotban volt. Eleinte azt gondoltam, hogy, ez Budatétényi 70 tulajdonsága. Mi lehet az oka a korai levélhullásnak? Lehet hogy pajorok? Van ellenszerük?
Budatétényi 1 mellet Bigarreau Burlat cseresznyének is alulról felfelé kezdtek hullani a levelei kb. egy időben. A csatolt fotón cseresznye levele van, háttérben Budatétényi 70 és utána Budatétényi 1. A Budatétényi 1 – nek semmi gondja.

Köszönöm
Robi

#46364