Sütőtök

Gábor Kis

Kedves Mariann!



Köszönöm a segítségét és a tanácsokat! A föld, amibe ültetni szeretnék fel lett még ősszel szántva kb 30-35 cm mélyen. Tavasszal forgóboronával lesz megmunkálva. Mivel szerves trágya kijuttatásáról már lekéstem, így milyen tápanyag pótlást tudna javasolni ültetés előtt? Érdemes lenne műtrágyázni az egész területet,ha igen milyen műtrágyával? Szóba jöhetne ültetéskor fészek trágyázás? A szakirodalmakat böngészve azt ajánlják, hogy érdemes 2-3 szem magot vetni ültetéskor a biztos kelés érdekében. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy a kibújó növénykezdeményt ezután ritkítani kell és egy tövet meghagyni annak érdekében, hogy a kifejlődött növény ne dobja el a termését? Azt olvastam, hajlamos rá ha nem a megfelelően alakítjuk ki a sor és tő távolságot, illetve ha egy fészekben 2 növény fejlődik ki. Ültetés előtt érdemes-e gyomirtót alkalmazni a gyomosodás csökkentése érdekében és ha igen, mit javasolna? Válaszát előre is köszönöm!



Üdv.: Gábor

#38624
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Gábor! Pontos vízigényt nem lehet megadni, de támpontokat igyekszem adni. Amit mindenképpen fontosnak tartok, ha a termesztés szűk keresztmetszete a víz, hogy csak helybevetéssel szabad szaporítani. Érdemes jó tápanyagellátottságú, lehetőség szerint még ősszel mélyszántásban részesített területre vetni. A sütőtök akár öntözés nélkül is termeszthető Magyarországon. Ha szerencsénk van a vízigényét a természetes csapadék fedezi. A helybevetés azért fontos, hogy jó mélyrehatoló gyökérzetet tudjon kialakítani a növény. Fontos, hogy gyakori kis adagú öntözést még véletlenül se alkalmazzunk, mert akkor a gyökerek a felszín közelében maradnak és könnyen kiszáradhatnak.. Ha öntözünk akkor mindenképp a reggeli órákat javaslom. A vízadagok a növény fejlődésével fokozatosan nőnek. Májusi elei vetés esetében legkorábban május 20. után lehet szükség öntözésre. A hőmérséklettől, talajnedvességtől függően tövenként 1-1,5 liter mennyiségben. A legtöbb vizet a növények az intenzív virágzás és a kezdeti termésnövesztés időszakában igénylik. Ekkor az adag tövenként 4 - 6 liter is lehet. Én kéthetinél gyakoribb öntözést nem javaslok, ezt is maximum június közepe és augusztus közepe között. Érdemes esetleg a virágzás megindulásakor, majd rá 2-3 hétre tápoldatos öntözésben gondolkodni. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#38618
Gábor Kis

Tisztelt szaktanácsadás !

Egy 0,8ha földterületet szeretnék kanadai sütőtökkel beültetni. Szeretném megtudni, hogy milyen gyakoriságú öntözést igényel,az év mely hónapjaiban kell intenzívebben öntözni és hozzávetőlegesen mennyi vizet kell biztosítanom egy-egy tő vízutánpótlására. Egy kissé körülményes a bő vízellátás a földterületnél ezért a tőhöz irányított öntözési rendszert szeretnék kialakítani. Megköszönném, ha liter/tő arányban kaphatnám meg a szükséges vízutánpótlás adatait.

Tisztelettel.: Gábor

#38609