Cseresznye 2011

Dr. Varga Mária

A probléma összetett, ezért néhány kérdésemre választ várok, tésztelt Pásztor Úr!.
Milyen a talaj? Esetleg savanyú a pH-ja? Erről könnyen meggyőzödhet, ha egy kanálnyi földre háztartási ecetet csepegtet: ha van a talajban mész, pezsgést tapasztalunk. Ha nincs, érdemes a patikában lakmusz-papírt vásárolni, mellyel az esővízzel laza péppé kevert földbe téve pH mérést lehet végezni.
Tavaly volt-e gondja a fával a rendkívüli esőzéseket követően? Gyors, intenziv levélhullás?
A cseresznye különösen érzékeny a pangó vízre és az öntözést sem hálálja meg.
Ha a fát kiásta, talált-e a gyökereken bármilyen elváltozást: apró vagy dió nagyságig elmenő golyvákat gyökérnyakon és a gyökereken, penész-szagot-érzett-e, esetleg penész kiverődést talált-e a gyökereken?

#25444
Pásztor Roland

Tisztelt Szakértő!
A képen egy 3 éves Katalin cseresznyefa látható. De teljesen leszáradt a levele ahogy a képen látható.
Kb egy hónappal ezelőtt kezdődött most teljesedett ki, egy hónapja el kezdett lebarnulni az összes levele bronz barna lett, majd az ér vörös, most meg már vége lett a fának. Már ki is ástam, nem látok semmiféle kártevő nyomot Force volt ültetéskor, agroblen volt még benne, víz hiány nem lehetett mert locsoltam, és növényvédelem is meg volt oldva. Tavaly is jártam így egy fával ezt nem értem életerős fa és máról a holnapra vége neki. Tápanyag hiány nem lehet cropcare is adagolva volt, agroleafel is permeteztem . Nem értem mi okozta. Teljesen leszáradt. Kérem segítsenek a későbbi megoldási problémához.
Köszönettel
Pásztor Roland

#25272