Egres ültetvény

Györkös Gergõ

Az egres, vagy más néven köszméte a házi kertek egyik legkedveltebb növénye, mert a legkülönbözőbb talajokon is megterem a kertek árnyékos részében, vagy az árnyékot adó gyümölcsfák alatt, ugyanis természetes előfordulási helye az erdők cserjeszintje.
Magyarország a köszmétetermesztés déli határán helyezkedik el. A magasabb fekvésű északi területeket kedveli. A déli fekvésű, rossz vízellátású területeken, ahogy Ön is olvasta, a nagy meleg lombhullást, gyümölcsperzselést és -hullást okozhat.
Ha házi kertbe szeretne ültetni, akkor félárnyékos helyre javaslom. Az ültetvény létesítése számos szakmai kérdést vett fel, amelyeket körültekintően elemezni kell. Pl. a termesztés célja, talajadottságok, klimatikus tényezők, fajtaválasztás, alanyhasználat stb.

#18368
Varga Dániel

Tisztelt Szaktanácsadó!
A közeljövőben egres ültetvényt szeretnék létesíteni.
A terület Mezőtúr térségében lenne.A csapadék éves átlagban 480-500 mm. Napsütéses óráinak évi összege 2100 óra. Jellemzője a meleg, száraz mérsékelten forró nyár.
Azt olvastam hogy a nagy meleg perzselést okoz a levelén és előfordul a gyümölcsön is.Ön szerint érdemes az említett területen telepíteni vagy nem megfelelő a meleg miatt a termesztés.Előre is köszönöm.

#18224