egy éves diófacsemete metszése

Pap Edina

A diót nem szabad tavasszal metszeni, mert erősen "könnyezik". Amikor ősszel elültette a suhángot, akkor kellett volna erősen visszametszeni az oltványt, hogy a gyökere erősödjön az első évben. Azt követően váza koronaformára alakítani: visszametszeni törzsmagasság+6-8 rügy fölött. A nyári zöldválozatásnál kiválasztani 3, nem egy pontból eredő, tében arányosan állo hajtást, és egy jól fejlett sudata, amit karóhoz köt. A vázágaknak kiszemelt hajtásokat lektözi, hogy 60-70 fokos szögben álljanak (talajszinttől számolva).
Ősszel vagy kora tavasszal a vázágvesszőket visszavágni egyj ól fejlett felső rügyre. A további években a vázágvesszőket 1-2x el kell ágaztatani, a koronában a hajtásokat visszakurtítani, konkurenseket eltávolítani, a sudár marad az 4-5. évig, akkor ki lehet a felső vázág fölött metszeni, ősz végén. Idősebb korban természeténél fogva gömbkoronára áll be a fa. Metszeni tovább nem kell, csak a sérült részeket eltávolítani.

#17692
Szathmáry Lajos

Tiszteletem!Tavaly vettem kertészetben 1 Milotai 10 diocsemetét,ami kb. 2m magas egyszál husáng.A kérdésem az,hogy ki kell-e vágni a közepét,azaz hogy vissza kell-e metszeni a harmadát?Most vagy majd ősszel,mert félek,ha beindul,már késő.Vagy ugy kell hagyjam s várakozni mig teremni kezd? Köszönettel Szathmáry Lajos

#17657