Füge termése

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A gyümölcs aszalódása a nagy meleg következménye. Bőséges öntözéssel segíthet ezen, a reggeli órákban a lombot is párásítsa. A ritkítást a tavaszi kihajtás előtt végezze el, amikor már látszik, hogy melyik vessző fagyott esetleg el. Főleg a belső, a bokor alkatához képest rossz irányba növő, a másikra ráhajló vesszőket távolítsa el.

#32671
Vanda Némedy

Kedves Edina! Hasonló a problémánk. Hatalmas fügefánk van, ami terméstől roskadozik, de idén már a termés 70%-a kiszikkad. Olvasom több helyen a ritkítást, de ennél konkrétabbat sehol nem írnak. Mi alapján válasszam ki melyik ágat vágjam le?
A föld, amiben mégis ilyen nagyra nőtt a fa, valószínűleg nem túl tápanyagdús, szinte az egész kert egy nagy meszesgödör volt régen. Esetleg lehetne segíteni rajta valamilyen tápoldattal?
Köszönöm a válaszát!

#32630
Pap Edina

Valószínű, nem elég neki a napfény és meleget. Laza a talaj? Tápanyagot ad-e? Lehet, hogy kissé meg kellene ritkítani a termést, még zölden.

#12309
m józsef

A fügefa déli fekvésű domboldalon a ház déli oldalán, viszonylagos árnyékban van.

#12299
Pap Edina

Nem kap elég napfényt és meleget, át kell ültetni a ház déli, védett oldalába.

#12075
m józsef

A füge bokor(fa) nagyon sok termést hoz, de beérés előtt mindegyik, megszárad, apró marad és végül lehullik. A bokor viszonylagos árnyékban van. A közelben található huzatos helyen ültetet bokor,de minden évben komoly termést hoz.
Mi lehet az idő előtti termés hullás oka?

#12065