ribizli

Pap Edina

A képen sajnos nem vehető ki a különbség. A ribiszkét általában aranyribiszkére oltják. Lehet, hogy ezt fekete ribiszkére oltották, és valóban az tört elő a tőből, és termést is hozott. Fura, de lehet.

#24069
Lajos

Illetve azóta ezen a világosabb hajtáson tőből újabb hajtás jelent meg, még csak 10 cm, de már kövér fekete vagy sötétkék színű ribizli van rajtuk. A másikon meg piros volt. Ilyen is van?

#24014
Lajos

Jó napot kívánok

Azt szeretném megkérdezni, hogy a képen látható világosabb levelek egy vadhajtáson vannak-e vajon. Közvetlenül a talaj felett ágazik el a tő, jó nagyra megnőtt, de csak a sötétlevelű ág hoz termést. Talán le kéne metszenem?

Köszönöm a választ előre is, tisztelettel
Szél Lajos

#23836
Vétek Gábor

Tisztelt Barna Zsolt!

Köszönöm türelmét. Ha valóban erről a károsítóról van szó, akkor a ribiszke-gubacsatka elleni védekezés optimális időszaka a rügyfakadástól a virágzásig terjed. A kártevő ugyanis a rügyekben telel, és innen vándorol ki a levelekre, majd később vissza az újonnan fejlődő rügyekbe, és a további nemzedékek már ott fejlődnek. A leveleken szívogató egyedek ellen lehet csak kémiailag védekezni (a rügyekben megbúvók ellen csak a kártételt mutató vesszők lemetszése jelenthet megoldást). Permetezésre ribiszkében engedélyezett szabadforgalmú készítmény a Tiosol, 1-2%-os dózisban. Egy-két kezelés általában elegendő. A ribiszke (főleg a fekete) azonban érzékeny a kéntartalmú szerekre, ezért nagyon fontos az előírt dózis betartása! Ez a szer egyúttal a lisztharmat ellen is hat. A Flumite 200 is hat az atkák ellen (é.v.i.: 28 nap!). Legjobb eredményt az atkaölő mellékhatású szisztémikus inszekticidek adnának, de ilyen szabadforgalmú készítmény jelenleg nincsen ebben a kultúrában használatra engedélyezve.

#3589
Barna Zsolt

Tisztelt Szakértő!
Idén is problémát okozott a ribiszke rügy gubacsatka a kertemben. Pedig a lemosó (mészkénlé) és az idei korai (Basudin 600EW?) permetezés is megvolt. Mikor kellene tulajdonképpen elcsípni ezeket az atkákat és milyen szer javasolnak erre?
Köszönettel: Barna Zsolt

#3558
Pap Edina

A piros ribiszke csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli, a legjobban középkötött, gyengés savanyú pH 5,8-6,5), szerves anyagban és káliumban gazdag talajon lehet eredményesen termeszteni. Öntözni természetesen kell, de nem szabad túlzásba vinni, különösen aszályos időben. Napfényes, félárnyékos helyet kedveli.
Metszés: A telepítés évében a gyökeres dugványok vesszeit 10 cm-re kurtítsa vissza, így a föld alatti rügyekből is fejlődik hajtás. A 2. évben a földből elő törő vesszőket 20 centire, a többit felére metssze vissza. A további években csak ritkító metszésben kell részesíteni a ribiszkét. A bokroban 3-4 egyéves, ugyanennyi 2-3 éves vesszőt hagyjunk, és legfeljebb 1 négyéveset, az idősebbeket tőből kell eltávolítani. A metszést mindig szüret után végezze el.
Leggyakoribb betegségei a drepanopezizás levélfoltosság, illetve a ribiszke rozsda és a liszharmat. A kártevők közül a levéltetű, pajzstetű, takácsatka, az üvegszárnyú ribiszkelepke és a r. rügygubacsatka. A növényvédelem alapja a kora tavaszi Agrol-los permetezés.
Ha korán (június végén) szeretne ribiszkét szedni, akkor a Jonkheer van Tets fajtát ajánlom. Kicsit későbbi a Fertődi hosszúfürtű, a Red Lake és a Rondom, majd július közepén a Detvan, végén pedig a Blanka.

#1205
Nagy Judit

Kedves Szakértő!

A következőket szeretném megtudni a bokros, piros gyümölcsű ribizliről:

- milyen talajt kedvel,
- szereti-e a sok öntözést,
- napos/árnyékos helyre telepítsük-e,
- milyen kémiai védelemre szorul,
- hogyan kell metszeni és mikor?

Tisztelettel és köszönettel: Nagy Judit

#1203